- Typ: Usuba
- Długość ostrza: 210mm
- Rękojeść: drewno magnolii
- HRC: 61+/-1
- Typ ostrzenia: jednostronne
Nóż Usuba 210 mm z serii Tojiro Shirogami jest nożem ostrzonym jednostronnie, określanym mianem odpowiednika zachodniego Nakiri. Wyglądem może on kojarzyć się z tasakiem. Dzięki niemu doskonale sprawdza się w kuchni na co dzień, służąc do siekania oraz krojenia warzyw.
Serię noży kuchennych Tojiro Shirogami cechuje profesjonalne przeznaczenie oraz japoński, oparty na tradycji styl. Są one jednostronnie ostrzone, a stosuje się je przede wszystkim do sprawnego przyrządzania sushi i sashimi. Wyjątkowe ostrze noży Tojiro Shirogami jest trzywarstwowe, a jego twardość dochodzi do 61 +/- 1 HRC. Rdzeń w ostrzu powstaje z mocnej i twardej stali węglowej (o nazwie Shirogami – in. White Steel), a jego warstwę zewnętrzną wytwarza się z miękkiej stali. Tak powstały nóż, dzięki swojemu wybitnie twardemu rdzeniowi, spełnia nawet największe wymagania podczas pracy w kuchni, wykazując doskonałe właściwości tnące. Ręczna produkcja, tj. wykucie oraz wykończenie noży Tojiro Shirogami, stanowi ich ogromny atut. Wszystkie mają elegancką rękojeść z japońskiego drewna HO z pięknym wykończeniem estetyczną skuwką. Z racji tego, że nie są to noże nierdzewne, trzeba pamiętać o ich odpowiedniej i regularnie stosowanej pielęgnacji.
GRATIS EBOOK KULINARNY „JAPOŃSKIE SMAKI”
Zamawiając ten produkt otrzymasz od nas za darmo ebooka z przepisami kuchni japońskiej.
Są to autorskie przepisy na autentyczne potrawy z kraju kwitnącej wiśni.
Autorką ebooka jest blogerka i podróżniczka Natalia Grębowicz-Kamińska, która mieszkając kilka lat w Japonii poznawała tamtejszą kulturę, smaki i tradycję kulinarną.
W ebooku znajdziesz przepisy między innymi na:
- sushi
- poke bowl
- okonomiyaki
- i wiele innych
Jak otrzymać darmowego ebooka?
- Zamów jakikolwiek produkt w sklepie hamono.pl
- Po złożeniu zamówienia wyślemy Ci ebooka w formacie pdf na Twój adres e-mail.
- Pobierz ebooka i ciesz się smakami Japonii we własnej kuchni! ?
