- Typ: Unagisaki Eel
- Długość ostrza: 180 mm
- Rękojeść: drewno magnolii
- HRC: 61+/-1
- Typ ostrzenia: jednostronne
Nóż Tojiro Shirogami Unagisaki Eel 180 mm przeznaczony jest do filetowania węgorza. Oprócz stylu Edo (Tokio), można wymienić także inne lokalne style. Różnice pomiędzy nimi są znaczne i zależą od danego miasta w Japonii (np. Nagoya, Osaka, Kyoto).
Do serii Tojiro Shirogami zaliczają się profesjonalne noże w japońskim stylu, który opiera się na tradycji. Są one jednostronnie ostrzone i mają świetne parametry, które pozwalają na sprawną oraz wygodną pracę w czasie przygotowywania dań kuchni japońskiej. Specjalnie wytwarzane trzywarstwowe ostrze składa się z zewnętrznej warstwy wykonywanej z miękkiej stali i bardzo twardego rdzenia. Jest on wytwarzany z mocnej węglowej stali Shirogami – tj. White Steel, dzięki czemu zapewnia tak znakomite właściwości tnące. Twardość ostrza dochodzi do 61 +/- 1 HRC. Ręczna produkcja, polegająca na wykuwaniu oraz wykańczaniu noży Tojiro Shirogami, podnosi ich wartość i prestiż. Rękojeść noży jest stworzona z drewna HO (jest to japońskie drewno), a ozdobiono ją wyjątkowo estetyczną skuwką. Ponieważ noże, które wchodzą w skład serii Tojiro Shirogami, nie są nierdzewne, trzeba pamiętać o ich regularnej, właściwie dopasowanej pielęgnacji.
GRATIS EBOOK KULINARNY „JAPOŃSKIE SMAKI”
Zamawiając ten produkt otrzymasz od nas za darmo ebooka z przepisami kuchni japońskiej.
Są to autorskie przepisy na autentyczne potrawy z kraju kwitnącej wiśni.
Autorką ebooka jest blogerka i podróżniczka Natalia Grębowicz-Kamińska, która mieszkając kilka lat w Japonii poznawała tamtejszą kulturę, smaki i tradycję kulinarną.
W ebooku znajdziesz przepisy między innymi na:
- sushi
- poke bowl
- okonomiyaki
- i wiele innych
Jak otrzymać darmowego ebooka?
- Zamów jakikolwiek produkt w sklepie hamono.pl
- Po złożeniu zamówienia wyślemy Ci ebooka w formacie pdf na Twój adres e-mail.
- Pobierz ebooka i ciesz się smakami Japonii we własnej kuchni! ?
