- Typ: Yanagiba
- Długość ostrza: 270mm
- Rękojeść: drewno magnolii
- HRC: 61+/-1
- Typ ostrzenia: jednostronne
Podstawowym nożem profesjonalnych sushi masterów jest Tojiro Shirogami Yanagiba 270 mm o długim i zarazem wąskim ostrzu. Jest ono jednostronnie ostrzone i zapewnia dużą wygodę oraz łatwość krojenia czy plastrowania. Nóż Yanagiba znajduje zastosowanie przede wszystkim w pracach przy przyrządzaniu sashimi oraz sushi. Wywodzi się on z rejonu Osaki (położonym w Kansai).
Seria profesjonalnych noży kuchennych Tojiro Shirogami bazuje na tradycyjnym japońskim stylu. Zawiera noże ostrzone jednostronnie, które świetnie nadają się do przygotowywania potraw typu sushi czy sashimi. Ich trzywarstwowe ostrze ma rdzeń z wyjątkowo twardej węglowej stali o nazwie Shirogami (White Steel), podczas gdy zewnętrzna warstwa stworzona jest ze stali miękkiej. Stosowana technika hartowania pozwala na otrzymanie doskonałej jakości ostrza (61 +/- 1 HRC) o bardzo twardym rdzeniu i świetnych właściwościach tnących. Każdy nóż z serii Tojiro Shirogami jest ręcznie wykuwany, a także ręcznie wykańczany. Piękna rękojeść z japońskiego drzewa HO ozdobiona jest estetyczną skuwką. Ponieważ noże te nie są nożami nierdzewnymi, trzeba we właściwy sposób o nie dbać.
GRATIS EBOOK KULINARNY „JAPOŃSKIE SMAKI”
Zamawiając ten produkt otrzymasz od nas za darmo ebooka z przepisami kuchni japońskiej.
Są to autorskie przepisy na autentyczne potrawy z kraju kwitnącej wiśni.
Autorką ebooka jest blogerka i podróżniczka Natalia Grębowicz-Kamińska, która mieszkając kilka lat w Japonii poznawała tamtejszą kulturę, smaki i tradycję kulinarną.
W ebooku znajdziesz przepisy między innymi na:
- sushi
- poke bowl
- okonomiyaki
- i wiele innych
Jak otrzymać darmowego ebooka?
- Zamów jakikolwiek produkt w sklepie hamono.pl
- Po złożeniu zamówienia wyślemy Ci ebooka w formacie pdf na Twój adres e-mail.
- Pobierz ebooka i ciesz się smakami Japonii we własnej kuchni! ?
