- Typ: Yanagiba
- Długość ostrza: 240mm
- Rękojeść: drewno magnolii
- HRC: 61+/-1
- Typ ostrzenia: jednostronne
Podstawowy nóż każdego sushi mastera, czyli Tojiro Shirogami Yanagiba 240 mm ma długie, wąskie ostrze i idealnie nadaje się do precyzyjnego krojenia, jak i plastrowania. Zgodnie z tradycją poddaje się go jednostronnemu ostrzeniu. Nóż Yanagiba w głównej mierze wykorzystywany jest w pracach związanych z przygotowywaniem sashimi oraz sushi, a pochodzi z Kansai, z rejonu Osaki.
Serię Tojiro Shirogami charakteryzuje wysoka jakość oraz doskonałe odwzorowanie tradycyjnego, japońskiego stylu. Obejmuje ona jednostronnie ostrzone noże kuchenne, które świetnie sprawdzają się podczas przyrządzania wyjątkowych dań kuchni japońskiej – sushi i sashimi. Mając trzywarstwowe ostrze, powstające poprzez zastosowanie szczególnej techniki hartowania, uzyskują one twardość rzędu 61 +/- 1 HRC. Rdzeń noży Tojiro Shirogami wykonywany jest ze stali węglowej o dużym stopniu twardości (jest to stal Shirogami – inaczej White Steel), a z kolei zewnętrzna warstwa – ze stali miękkiej. Tworzone w ten sposób ostrze jest mocne, a przez bardzo twardy rdzeń nóż cechuje się idealnymi właściwościami tnącymi. Do stworzenia wykończonej piękną skuwką rękojeści producent używa japońskiego drewna HO. Te ręcznie kute i wykańczane noże Tojiro Shirogami nie są nierdzewne, więc wymagają właściwie dopasowanej pielęgnacji.
GRATIS EBOOK KULINARNY „JAPOŃSKIE SMAKI”
Zamawiając ten produkt otrzymasz od nas za darmo ebooka z przepisami kuchni japońskiej.
Są to autorskie przepisy na autentyczne potrawy z kraju kwitnącej wiśni.
Autorką ebooka jest blogerka i podróżniczka Natalia Grębowicz-Kamińska, która mieszkając kilka lat w Japonii poznawała tamtejszą kulturę, smaki i tradycję kulinarną.
W ebooku znajdziesz przepisy między innymi na:
- sushi
- poke bowl
- okonomiyaki
- i wiele innych
Jak otrzymać darmowego ebooka?
- Zamów jakikolwiek produkt w sklepie hamono.pl
- Po złożeniu zamówienia wyślemy Ci ebooka w formacie pdf na Twój adres e-mail.
- Pobierz ebooka i ciesz się smakami Japonii we własnej kuchni! ?
