Sakai Kikumori Nihonko Tasak 180 mm
Original price was: 879,00 zł.703,20 złCurrent price is: 703,20 zł.Sakai Kikumori Tomoshibi Deba 135 mm Shirogami 2
Original price was: 799,00 zł.769,00 złCurrent price is: 769,00 zł.Sakai Kikumori Tomoshibi Deba 165 mm Shirogami 2
Original price was: 899,00 zł.849,00 złCurrent price is: 849,00 zł.
Dobry nóż do ryb – czyli jaki?
Jesteś wielbicielem kuchni azjatyckiej? A może po prostu często przyrządzasz ryby i chcesz to robić lepiej niż kiedykolwiek? W obu przypadkach przyda Ci się wysokogatunkowy nóż do ryb, który sprawi, że będziesz w stanie w 100% wykorzystać swoje kulinarne umiejętności, a także potencjał składników, których używasz w kuchni.
Dlaczego warto mieć w kuchni dobry nóż do ryb? To proste: ponieważ z nim gotowanie i sporządzanie posiłków w oparciu o mięso ryby staje się znacznie wygodniejsze. Odpowiednie ostrze noża zapewni Ci precyzję pracy, natomiast doskonale zaprojektowana rękojeść sprawi, że nóż idealnie sprawdzi się w trudnym, wilgotny środowisku, tak typowym podczas filetowania ryb.
Nóż do filetowania ryb – jaki powinien być?
Cechą charakterystyczną, jaką mają noże do ryb, jest elastyczna i długa klinga, która znacznie podnosi wygodę pracy – takim nożem można filetować i kroić, a także zdejmować skórę z ryby. Długość ostrza przeważnie wynosi 21 cm, ale nie jest to żelaznym standardem. W naszym sklepie znajdziesz noże do filetowania ryb, które są dłuższe lub krótsze. Dzięki temu idealnie dobierzesz produkt na miarę swoich potrzeb. A jeśli nie wiesz, jaki nóż do filetowania ryb najlepiej wpisze się w Twoje oczekiwania, zadzwoń lub napisz do nas, opisz, czego potrzebujesz, a nasz zespół zaproponuje produkty wprost stworzone do tych wymagań.
Wysokiej jakości nóż do filetowania ryb będzie dobry również do precyzyjnego plastrowania wędlin, nie jest to więc produkt, który będzie w użytku tylko wówczas, gdy na obiad ma być ryba. Długość ostrza i przede wszystkim jego ostrość sprawi, że od teraz chętniej będziesz przygotowywał potrawy wymagające zaawansowanego kulinarnego kunsztu.
Od czego zależy długość ostrza w nożu do ryb?
Na pewno zauważasz, że długość ostrza w nożu do filetowania ryby różni się pomiędzy poszczególnymi modelami. Dostępne są noże do ryb mające długość ostrza 18 cm czy 20 cm, jak również nieco krótsze, mające 16 cm, lub dłuższe, sięgające nawet 30 cm. Długość ostrza i samego noża dobiera się w zależności od rodzaju i wielkości ryby, którą będziesz przyrządzać.
W lokalach komercyjnych, gdzie przyrządza się ryby różnego gatunku, w dodatku w różny sposób, zwykle stosowane są komplety noży, w których długość ostrza jest zróżnicowana. Ułatwia to wybór odpowiedniego noża, ilekroć jest on akurat potrzebny.
Gdy nóż do filetowania ryb jest Ci potrzebny sporadycznie lub do użytku domowego, zwykle wybierasz najbardziej uniwersalny model, który sprawdzi się przy różnych pracach.
Ile kosztują dobre noże do ryb?
Noże do ryb występują w zróżnicowanych cenach. Koszt zakupu noża do filetowania ryb będzie zależny od wielu czynników, w tym od:
- materiału, z którego wykonano ostrze
- rodzaju materiału, z którego wykonano rękojeść
- renomy, którą może pochwalić się producent lub marka
- elementów ozdobnych, jak np. wzorzysta klinga.
W naszym sklepie znajdziesz noże do ryb o optymalnych właściwościach użytkowych – każdy nasz nóż do ryb poradzi sobie zarówno w kuchni domowej, jak również może mieć zastosowanie profesjonalne. Ceny zaczynają się już od kilkuset złotych.
Dlaczego warto zainwestować w wysokiej jakości nóż do ryb?
Ryby są cenione z uwagi na walory smakowe i delikatność mięsa. Aby przyrządzić rybę w odpowiedni sposób, potrzebna jest stosowna wiedza i oczywiście odpowiednie narzędzia. Czy da się przyrządzić rybę, mając zwykły nóż kuchenny, a nie profesjonalny nóż do ryb? Oczywiście tak, przy czym jakość i estetyka takiej potrawy będzie odbiegać od oczekiwań wymagających biesiadników.
O ile ryba jest przyrządzana w warunkach domowych, a odbiorcami potrawy nie są zaawansowali pasjonaci kuchni japońskiej, zapewne inwestycja w specjalistyczne narzędzia nie będzie konieczna. Sytuacja zmienia się, gdy ryby przyrządzane są w warunkach komercyjnych lub gdy smakoszami potraw będą wielbiciele dań z ryby. Wówczas dobrej klasy noże do filetowania ryb stają się wprost nieodzowne.
Jak pielęgnować ostrze noża do ryb?
Sposób mycia i przechowywania noża do ryb zależeć będzie od tego, z jakiego materiału jest wykonany. W przypadku klasycznej stali węglowej trzeba szczególnie uważać na to, jak nóż do ryb jest myty i przechowywany, ponieważ ten materiał jest podatny na rdzę. Takiego noża nie wolno narażać na kontakt z agresywnymi detergentami, najlepiej też nie myć go w zmywarce i nie przechowywać z innymi nożami, a osobno, tak, by się nie rysował.
Noże do ryb wykonane ze stali nierdzewnej są mniej wymagające, ponieważ, jak sama nazwa wskazuje, nie mają tendencji do rdzewienia. W wilgotnym środowisku to ogromna zaleta. Trzeba mieć jednak na uwadze, że stal nierdzewna krócej zachowuje swą ostrość niż klasyczna stal węglowa.
Noże do ryb a rękojeść – czemu jest ważna?
Każdy producent, który oferuje noże do ryb, podkreśla, że dany model wyposażony jest w wysokiej klasy rękojeść. Dlaczego to właśnie ten element ma szczególną rolę? Ponieważ noże do ryb, które służą do filetowania, pracują w wilgotnym otoczeniu, dlatego muszą perfekcyjnie leżeć w ręce, zapewniając wygodę użytkowania i ponadprzeciętną precyzję.
Jeśli noże do ryb mają rękojeść z naturalnego drewna, wymagać będą szczególnej pielęgnacji, w tym nasmarowania ich kilka razy w roku olejem. W ten sposób rękojeść noża długo zachowa swój nienaganny wygląd.
Oczywiście na rynku dostępne są także noże do ryb z impregnowaną rękojeścią i wówczas dodatkowe zabiegi pielęgnacyjne na tym materiale nie są już niezbędne.
Kupuj noże do ryb od doświadczonego sprzedawcy
Nasz sklep specjalizuje się w narzędziach niezbędnych w kuchni azjatyckiej, a noże do ryb to produkty, które cieszą się wśród naszych klientów szczególną popularnością. Właśnie dlatego stawiamy na stałe szkolenie naszego zespołu, tak aby mógł doradzić Ci najlepsze noże do ryb, które spełnią wszystkie Twoje oczekiwania.
Pomagając Ci w wyborze noża, bierzemy pod uwagę takie parametry jak cena, kolor (wybierz, czy wolisz nóż czarny czy np. w kolorze niebieskim), grubość i długość ostrza oraz pozostałe wymiary, rodzaj materiału, z jakiego wykonano ostrze i rękojeść. Nasze propozycje ułatwią Ci dokonanie najtrafniejszego wyboru.
Najlepsze noże do ryb i filetowania – sprawdź!
Przejrzyj naszą ofertę bogatą w wysokogatunkowe noże do ryb i kup nóż, z którym przyrządzanie potraw z mięsa będzie prostsze niż dotychczas. Nasze noże do ryb mają odpowiednio cienkie, a zarazem giętkie ostrze, dzięki czemu oddzielisz ości od mięsa i zadbasz o estetykę potraw.
Możesz kupować u nas pojedyncze noże do ryb lub noże w kompletach, dzięki którym stworzysz zaawansowane dania typu japońskiego i nie tylko. Dodaj wybrany produkt do koszyka, a jeśli nóż, którego potrzebujesz, jest niedostępny, skontaktuj się z nami – podpowiemy, kiedy będzie najbliższa dostawa, a w razie potrzeby zaproponujemy noże, które są do niego podobne. Już dziś stań się naszym klientem – kupuj noże szybko i wygodnie przez Internet.
Sprawdź także pozostałe typy i rodzaje noży japońskich:
Yanagiba Usuba Deba Kiridashi Inne Noże Nóż do Trybowania Nóż do Chleba Nóż do Plastrowania/Sashimi Noże do sushi Noże ze stali nierdzewnej Noże ze stali węglowej Noże ze stali damasceńskiej Aogami #1 Noże Hideo Kitaoka Noże Hokiyama Noże Ittoutan Noże Kiridashi