Kanetsugu Miyabi Issin o długości ostrza 150 mm, jest małym i poręcznym nożem wykorzystanym wszędzie tam, gdzie potrzebujemy większej precyzji podczas pracy z małymi produktami, takimi jak szalotki, grzyby czy mniejsze kawałki mięsa i ryb.
Kanetsugu Miyabi Issin to seria noży kuchennych o konstrukcji trójwarstwowej, wykonanych w popularnej w Japonii technice „SAN-MAI”. Zastosowanie tej techniki oznacza, że rdzeń noża został wykonany z twardej wysokowęglowej stali „AUS-8”, która została obłożona miękką i całkowicie nierdzewną stalą SUS-410. Dzięki zastosowaniu takiej techniki, twardy rdzeń z AUS-8 jest chroniony zewnętrznymi warstwami z miękkiej stali SUS-410, nadającej dodatkowo elastyczności.
W procesie obróbki cieplnej (hartowanie), noże uzyskały twardość na poziomie 57-58 HRC, dzięki czemu trzymają ostrość i są łatwe w ostrzeniu.
Rękojeść jest wykonana z naturalnego palisandru i wzmocniona dwoma nitami. Drewno zostało odpowiednio zaimpregnowane, dzięki czemu jest odporne na wilgoć i temperaturę. Noże z serii Miyabi Issin oferują świetny stosunek ceny do jakości i są polecane zarówno profesjonalistom, jak i pasjonatom gotowania, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z nożami japońskimi.
Seki Kanetsugu jest producentem z miasta Seki w Japonii, słynącego z produkcji noży kuchennych. Firma została założona w 1919 roku przez Matsujiro Kawamurę, potomka Kanetsugu, znanego wytwórcy mieczy samurajskich (1336-1392).
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.