Filtrowanie

Noże Seki Kanetsugu

Historia noży sięga do legendarnych kowali z Seki, których początki sięgają japońskiego okresu Teiwa / ery Jowa (1345-1349). Od ponad 660 lat tradycje i techniki Kantesugu są wiernie przekazywane z mistrza na ucznia. Pan Mitsuyasu Kawamura, kowal Kanetsugu obecnej generacji i właściciel Kanetsugu (Seki Kanetsugu Hamono Co., Ltd.), opracował noże szefa kuchni serii PRO-M i PRO-S z wyraźnym zamiarem przyniesienia legendarnej ostrości Katany po nowoczesne noże kuchenne. Udało mu się osiągnąć ten godny podziwu cel, łącząc starożytne tradycyjne techniki i najnowocześniejszą technologię produkcji.

Seki Kanetsugu – charakterystyka

Ceny noży serii Pro M i Pro S są bardzo przystępne i są odpowiednie dla pierwszych użytkowników japońskich noży, poważnych domowych szefów kuchni, a nawet profesjonalistów kulinarnych. Noże są lekkie i dobrze leżą w dłoni. Ich wygodne zaokrąglone uchwyty zapewniają pewny chwyt i dobre wyważenie ostrza.

Noże z serii Kanetsugu Pro J mają unikalny młotkowany wzór, a ich specjalny Hamaguri-ba (wypukły profil ostrza) zapewnia wyjątkową wydajność cięcia. Wysokiej jakości kobaltowa stal nierdzewna ZA-18 jest używana do ich krawędzi tnącej i jest hartowana w temperaturze poniżej zera, aby zapewnić doskonałe zachowanie krawędzi i ostrość krawędzi (HRc. 60-61).

Noże Kanetsugu „Saiun” VG-10 Damascus (HRc. 60-61) nie tylko zapewniają wyjątkową wydajność cięcia, ale także mają piękne ostrza, które są dodatkowo podkreślone przez rysunek słojów drewna ich trwałych rękojeści z czarnego lnu Micarta.

Sprawdź także pozostałe typy i rodzaje noży japońskich:

Noże Masamoto Noże Masashi Yamamoto Noże Masahiro Noże Masutani Yanagiba Usuba Deba Kiridashi Inne Noże Nóż Szefa Kuchni Nóż Wielozadaniowy Nóż do Warzyw Mały Nóż uniwersalny Chromax Ginsan Shirogami #1 Shirogami #2