Filtrowanie

Wybierz idealny nóż do sushi

Co jest potrzebne do prawidłowego przyrządzania sushi? Odpowiedź jest prosta: niezbędne są specjalistyczna wiedza i, oczywiście, profesjonalne narzędzia – w tym noże japońskie stworzone do precyzyjnej pracy. Jeśli chcesz lepiej przystosować swoją kuchnię lub restaurację do przygotowywania sushi, sprawdź koniecznie noże japońskie z naszej oferty, które wzniosą efekty Twojej pracy na zupełnie nowy poziom. Posiadamy noże do ryb, sushi i sashimi, które nadają się i do użytku profesjonalnego, i niekomercyjnego.

Jaki nóż do sushi będzie odpowiedni?

Czym cechuje się nóż japoński do sushi? To smukły nóż, którego cechą rozpoznawczą jest zwykle długa, wąska klinga i jednostronne ostrze. Nóż taki ma długie ostrze o niezwykłej precyzji, nadające się do filetowania ryb, sporządzania rybnego carpaccio i plastrowania, które w procesie sporządzania sushi jest czymś nieodzownym.

Czym różni się nóż do sushi i nóż sashimi? Jak się okazuje, wcale nie musi być między nimi różnicy, co nie znaczy, że nie zdarza się to wcale. Czasami nóż do sashimi może mieć wyższą klingę i ścięty czubek o dużej ostrości.

Czy muszę mieć profesjonalny japoński nóż sashimi w domu?

Jeśli chcesz sporządzać sushi lub sashimi zgodnie z tradycją i wszelkimi standardami, nóż szefa kuchni czy inny uniwersalny nie będzie odpowiedni do tego celu. Noże japońskie mają szczególne właściwości ze względu na kształt i rozmiary swojej klingi oraz odpowiednio dopasowaną rękojeść. To powoduje, że idealnie sprawdzają się do krojenia owoców morza, ułatwiają oddzielenie mięsa od ości, znakomicie plastrują i tną warzywa.

Nożem do sushi możesz wykonać naprawdę precyzyjną pracę, której zwieńczeniem będzie estetyczny wygląd potrawy. W domu możesz przygotować sushi, które będzie wyglądało jak w restauracji – nóż japoński mający odpowiednią długość ostrza Ci to ułatwi.

Klasyczne noże japońskie – jak o nie dbać?

Z czego wykonany jest klasyczny nóż japoński? Podpowiadamy: nie ze zwykłej stali nierdzewnej, a wysokowęglowej. Taki nóż ma optymalne właściwości użytkowe, jest też łatwy w pielęgnacji, ale uwaga – nie myj go w zmywarce, ponieważ obecny w procesie detergent może mieć negatywny wpływ na rękojeść, a cała procedura automatycznego mycia może wpłynąć na… stępienie noża.

Ważne jest też, aby regularnie podczas eksploatacji przecierać noże japońskie przy pomocy ściereczki. Służy to temu, aby klinga nie odbarwiała się pod wpływem kontaktu z kwaśnymi składnikami. Pielęgnacja noży japońskich powinna odbywać się z użyciem delikatnych materiałów – nie stosuj do tego druciaka czy szorstkiego zmywaka kuchennego. Odpowiednio pielęgnując nóż japoński, zadbasz o to, by zawsze wyglądał i pracował on w nienaganny sposób.

U nas kupisz noże japońskie o różnej długości klingi

Potrzebny Ci mały nóż japoński do precyzyjnej pracy w domu? A może wolisz egzemplarz o nieco większej skali? W obu przypadkach proponujemy Ci odpowiednie noże do krojenia sushi i przygotowywania sashimi, zapewniające ergonomię w pracy z produktami jak ryby, owoce morza czy warzywa.

Kiedy potrzebny będzie japoński nóż w Twojej kuchni? Jeśli jesteś fanem kuchni, w której sushi i sashimi stanowią ważny składnik, cenisz sobie delikatny smak owoców morza i doceniasz, gdy ryba jest pokrojona na estetyczne, cienkie plastry, to właśnie nożem do sushi i sashimi zrealizujesz swoje kuchenne aspiracje.

W ofercie naszego sklepu znajdują się lekkie, japońskie noże do ryb o różnych parametrach – w tym te mniejsze, o długości kilkunastu centymetrów, o szerokiej bądź wąskiej klindze, i dłuższe, powyżej 21 cm, najczęściej zakończone zwężonym czubkiem.

Pielęgnacja noży japońskich – rękojeść

Jak zostało już wspomniane, ostrze noża do potraw kuchni japońskiej nie lubi agresywnych zabiegów czyszczących, a systematyczne utrzymywanie go w suchości przy pomocy ściereczki. Co z rękojeścią? To zależy, z czego jest wykonana.

Jeśli nóż sushi posiada impregnowaną rękojeść, nie wymaga szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych, by wyglądać estetycznie. Jeśli natomiast materiałem rękojeści jest naturalne drewno, warto parę razy do roku natrzeć ją delikatnie olejem lub specjalnym preparatem przeznaczonym właśnie do tego celu.

Ile kosztuje dobry nóż do przyrządzania sushi?

Ceny profesjonalnych noży do sushi i sashimi o optymalnych właściwościach ostrza, umożliwiających precyzyjny jednostajny ruch, są u nas zróżnicowane. Zaczynają się od ok. kilkuset złotych, ale jeśli zależy Ci na czymś specjalnym, jak np. nóż yanagiba, przygotuj się na nieco większy wydatek.

Jeśli natomiast nie wiesz, jaki nóż do krojenia produktów w Twojej kuchni będzie odpowiedni, koniecznie skontaktuj się z nami. Nasz doradca zapyta, jaka kuchnia Cię interesuje, jakie składniki będą w niej używane i czy miejscem zastosowania będzie dom czy firma. Najlepsze noże, odznaczające się trwałością, nadające do różnych składników, znajdziesz w naszym sklepie.

Dołącz do grona naszych zadowolonych klientów, a jeśli chcesz kupować taniej, zerknij na komplety noży, które oferujemy w preferencyjnych cenach.

Nóż ze stali nierdzewnej czy węglowej – co wybrać?

Na rynku dostępne są noże do sushi i sashimi wykonane ze stali nierdzewnej lub węglowej. Która z nich będzie lepsza do kuchni japońskiej? Jeśli zależy Ci na tradycyjnym nożu, wybierz stal węglową, ponieważ dłużej otrzymuje odpowiednią ostrość. Ale miej na uwadze, że ten nóż może być podatny na rdzewienie, dlatego odpowiednio go czyść i starannie przechowuj.

Nóż do sushi ze stali nierdzewnej będzie oczywiście znacznie mniej podatny na działanie wilgoci, ale krócej zachowa optymalną ostrość. Alternatywą dla tych dwóch typów będą noże japońskie ze stali kompozytowej, które łączą w sobie zalety obu tych materiałów, ale za znakomitymi właściwościami stoi też wyższa cena.

Zapraszamy Cię do przeglądania produktów w naszym sklepie, zadawania pytań i dzielenia się swoimi opiniami z naszą firmą. Chętnie pomożemy Ci w wyborze odpowiednich noży, doradzimy, jaki uchwyt będzie najwygodniejszy podczas krojenia i które produkty zasługują na szczególną uwagę. Nożem z naszej oferty możesz wykonać prace w kuchni znacznie szybciej, łatwiej i dokładniej. Przekonaj się o tym i złóż u nas zamówienie.

Sprawdź także pozostałe noże kuchenne od Hamono

Noże Masamoto Noże Masashi Yamamoto Noże Masahiro Noże Masutani Sujihiki Kiritsuke Petty/Pairing Honesuki Nóż Szefa Kuchni Nóż Wielozadaniowy Nóż do Warzyw Mały Nóż uniwersalny Aogami #2 Aogami Super AUS-8 AUS-10