Filtrowanie

Noże Masahiro

Noże Masahiro są produkowane przez Masahiro Co., Ltd. w Seki w Japonii. Masahiro wraz z Masamoto i Misono tworzą elitarną grupę najbardziej prestiżowych marek w Japonii. Szczególnie dużą popularnością się poniższe serie noży japońskich.

Masahiro seria MV-H

Seria noży kuchennych Masahiro MV-H została zaprojektowana dla europejskich i amerykańskich szefów kuchni, używających w codziennej pracy przede wszystkim noży w zachodnim stylu. Ostrza wykuto ze stali MBS-26, która stanowi pochodną renomowanej stali o nazwie VG-10. Ich hartowanie przebiega w sprawdzonym 3-stopniowym procesie, dzięki czemu można wykorzystać wszystkie najlepsze właściwości stali. Każde z ostrzy noży kuchennych z serii MV-H zostało zahartowane do twardości 58-59 HRC – to idealne połączenie twardości z niezbędną w pracy szefa kuchni elastycznością ostrza. Rękojeść jest niezwykle wygodna i wykonana z materiału o nazwie poyacetal posiadającego właściwości bakteriobójcze. Jest on także odporny na wilgoć. Noże Masahiro MV-H można polecić wszystkim osobom profesjonalnie zajmującym się sztuką gotowania, jak i jej miłośnikom, dla których liczy się jakość i wyjątkowa ostrość noży. Eleganckie pudełka z cenną zawartością – nożem kuchennym Masahiro z serii MV-H – są pięknym prezentem na szczególną okazję.

Masahiro seria MS-8

Tradycyjny japoński styl, w którym zaprojektowano noże z serii MS-8, spełnia oczekiwania wszystkich miłośników sushi i japońskiej kuchni oraz osób, które doceniają japońskie rzemiosło. Noże znajdujące się w serii Masahiro MS-8 tradycyjnie są jednostronnie ostrzone. Wykuwa się je z docenianej stali MBS-26, a w procesie produkcji uzyskują one twardość rzędu 58-59 w skali Rockwella. Firma Masahiro posiada piękną tradycję wytwarzania tych noży, którą już od kilkudziesięciu lat zajmują się utalentowani kowale. Perfekcyjny poziom i ekstremalna ostrość noży kuchennych wyznaczają nowe pojęcie jakości w tej branży. Noże Masahiro MS-8 mają piękną rękojeść z magnoliowego drzewa, która jest wykończona estetyczną i wykonaną z wytrzymałego tworzywa skuwką. By móc zawsze korzystać z ekstremalnej ostrości noży Masahiro MS-8, zaleca się, aby proces ostrzenia przeprowadzać na kamieniach wodnych.

Masahiro seria BWH

Cała seria noży kuchennych BWH jest wynikiem pracy specjalistów firmy Masahiro, którzy projektując ją, opierali się na serii noży MV-H o profesjonalnym przeznaczeniu. Różnicą pomiędzy produktami z obu serii jest skuwka łącząca ostrze z rękojeścią – noże z serii BWH jej nie posiadają. Każde ostrze zostało wykonane z cenionej stali o nazwie MBS-26. Jest to stal molibdenowo-wanadowa, która w trakcie hartowania w 3-stopniowym procesie nadaje twardość ostrzom na poziomie 58-59 HRC. Dzięki temu noże z serii BWH zapewniają perfekcyjne połączenie elastyczności z twardością klingi. Wszystkie noże Masahiro wykuwają japońscy rzemieślnicy, a taki proces wytwarzania trwa już od ponad 30 lat. Seria BWH cechuje się ponadto lekką i wygodną rękojeścią, która powstaje z poddawanego obróbce chemicznej drewna pakka. Posiada ono właściwości bakteriobójcze i jest ponadto odporne na działanie wody, co stanowi nieocenioną zaletę podczas codziennej pracy w kuchni. Bardzo ostre i praktyczne noże kuchenne mogą stanowić wartościowy upominek dla każdego miłośnika gotowania.

Masahiro seria MSC

Wszystkie noże z serii MSC są nożami uniwersalnymi i najbardziej podstawowymi, które przeznaczone są do domowego użytku. Linia MSC stanowi jednocześnie podstawową serię noży kuchennych znanej i cenionej marki Masahiro. Zaletą każdego noża jest jego ostrze, które wykonuje się z wysokowęglowej stali o nazwie MBS-26. W wyniku złożonego procesu hartowania (który opracowała rodzina Hattori, właściciele firmy) ostrza zyskują twardość na poziomie 58-59 HRC. Noże kuchenne Masahiro MSC cechują się zarazem doskonale zrównoważonymi proporcjami między elastycznością i twardością ostrzy. Nierdzewne noże łatwo utrzymać, a ich dodatkowym atutem jest estetyczny wygląd i piękna rękojeść z drewna pakka. Jest ona wyprofilowana w ergonomiczny sposób, dzięki czemu noże z serii MSC są wyjątkowo wygodne podczas korzystania z nich każdego dnia. Przeczytaj też nasz wpis blogowy – ranking noży kuchennych.

Ostrzałki do noży i ich rodzaje

Sprawdź także pozostałe typy i rodzaje noży japońskich:

Noże Sakai Kikumori Noże Seki Kanetsugu Noże Takamura Noże Takahisa Yanagiba Usuba Deba Kiridashi Inne Noże Nóż do Trybowania Nóż do Chleba Nóż do Plastrowania/Sashimi Nóż do Oprawiania Ryb Noże do sushi Shirogami #3 SK5  SG2 / R2  VG-1 VG-10 VG-5 ZDP-189