Filtrowanie

Kuchnia to jedno z tych miejsc, w których akcesoria nie pełnią jedynie roli opcjonalnego dodatku, lecz są kluczowe dla efektywnej pracy kucharza – zarówno tego profesjonalnego, jak i amatora. Akcesoria kuchenne stanowią szeroką gamę produktów zaprojektowanych w konkretnym celu. Wielu z nich nie da się zastąpić niczym innym, a z pewnością nie będzie to rozwiązaniem korzystnym dla osoby przygotowującej posiłek. Niekiedy akcesoria mają na celu przyspieszenie pracy w kuchni, innym razem służą jak najlepszemu wykorzystaniu produktów spożywczych. Niezależnie od tego, jak często planujemy korzystać z danego gadżetu, warto pamiętać, że inwestycja w produkt wysokiej jakości to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż zakup akcesorium, które szybko stanie się bezużyteczne lub nieestetyczne. W końcu akcesoria kuchenne to także część wystroju kuchennego wnętrza.

Akcesoria kuchenne – do czego służą?

Z reguły akcesoria kuchenne projektowane są pod kątem pełnienia jednej roli, choć nie brakuje również produktów o bardziej uniwersalnym zastosowaniu. Łyżki cedzakowe używane są do mieszania oraz wyjmowania ugotowanych lub usmażonych produktów z gorącej wody czy oleju. Nożyczki kuchenne służą do szybkiego i wygodnego siekania ziół bezpośrednio nad miską lub garnkiem. Natomiast obieraczki pozwalają estetycznie i oszczędnie usuwać skórkę z warzyw i owoców. Szpatułki są przykładem akcesoriów bardziej uniwersalnych. Można używać ich do mieszania, wykładania, przewracania, a także serwowania posiłków.

Wielofunkcyjność kuchennych gadżetów nie ma jednak wpływu na to, czy są one w kuchni potrzebne bardziej niż inne akcesoria. Tak naprawdę im bardziej specyficzny gadżet, tym trudniej zastąpić go czymś innym.

Akcesoria kuchenne – jak wybrać?

To, jakie akcesoria potrzebne będą w danej kuchni, okazuje się zwykle dopiero po dłuższym czasie. Wszystko zależy bowiem od tego, jakie potrawy są w niej przygotowywane oraz z jakich naczyń i urządzeń korzysta kucharz. Z pewnością w każdej kuchni potrzebna będzie obieraczka, deska do krojenia czy szpatułka. Nie zawsze przyda się w niej jednak pęseta do ości czy nóż do ostryg – takich akcesoriów potrzebował będzie kucharz przyrządzający regularnie owoce morza i ryby. Bardzo istotne przy wyborze akcesoriów kuchennych jest zwrócenie uwagi na materiał, z jakiego zostały one wykonane. Po pierwsze, ma on wpływ na ich wytrzymałość.

Gadżety plastikowe mogą pękać czy nawet nadtapiać się na skutek działania wysokich temperatur. Natomiast akcesoria z drewna lub stali posłużą w kuchni przez wiele lat z niesłabnącą funkcjonalnością i estetycznym wyglądem. Nie bez znaczenia jest jednak to, z jakich materiałów wykonane są garnki czy patelnie, z których korzysta na co dzień kucharz. Wiele z nich wymaga odpowiedniego doboru akcesoriów, które nie porysują delikatnej powłoki nieprzywierającej i nie zniszczą tym samym kuchennego wyposażenia.

Jakie znaczenie ma jakość wykonania kuchennych akcesoriów?

Niektórym wydaje się, że tanie akcesoria z plastiku sprawdzą się w kuchni równie dobrze, co te ze stali czy drewna, jednak praktyka często weryfikuje ten pogląd, udowadniając, że jest w nim nieco prawdy jedynie w początkowym okresie korzystania z takiego produktu. Im dłużej stosujemy w kuchni słabej jakości przyrząd, tym gorzej sprawdza się on w swojej roli i gorzej się prezentuje. Tymczasem wiele akcesoriów to przedmioty na tyle niezbędne, że trzymamy je na widoku, aby zawsze były pod ręką. Warto zadbać więc, aby słabo wykonany gadżet nie psuł estetyki aranżacji kuchni. Zakup dobrej jakości akcesoriów kuchennych – czyli produktów starannie wykonanych z wysokogatunkowych materiałów – to inwestycja. Takie gadżety kupujemy raz na wiele lat, a bardzo często służą one w kuchni na stałe, w żadnym stopniu nie niszcząc się i nie okazując swojego wieku. Zasadniczo, wybór solidniejszych akcesoriów kuchennych to również inwestycja we własny komfort. Z reguły korzystanie z nich na co dzień jest bowiem znacznie łatwiejsze, dlatego uprzyjemnia przygotowywanie posiłków na różnych etapach gotowania.

Sprawdź także typy i rodzaje noży japońskich:

Noże Masamoto Noże Masashi Yamamoto Noże Masahiro Noże Masutani Sujihiki Kiritsuke Petty/Pairing Honesuki Nóż do Trybowania Nóż do Chleba Nóż do Plastrowania/Sashimi Nóż do Oprawiania Ryb Noże do sushi Nóż Szefa Kuchni Nóż do Warzyw