Filtrowanie

Japoński nóż kuchenny przeznaczony do cięcia ziół i warzyw.

Nóż Usuba to jeden z najbardziej charakterystycznych noży japońskich. Narzędzie służyło tradycyjnie do obróbki warzyw, czyli do krojenia ich na cieniutkie plastry. Noże Usuba przypominają małe, wąskie tasaki. Porównuje się je również do innego rodzaju noży japońskich – do noża Nakiri. Od niego Usuba różni się jednak jednostronnym szlifem. Najważniejszy atut noża Usuba to wysoka głownia, która dobrze odseparowuje rękę kucharza od deski. Sprawia to, że podczas pracy eliminowane jest ryzyko skaleczenia, a samo krojenie przebiega znacznie sprawniej, ponieważ użytkownik noża może czuć się bezpiecznie.

Noże Usuba a noże Nakiri – czym się różnią?

Nóż Usuba często porównywany jest do Nakiri z uwagi na swój wygląd. Ostrze Nakiri zaprojektowano do krojenia w linii pionowej. Nóż nadaje się do cięcia ziół oraz warzyw i owoców. Na prostokątnej klindze można przenosić też pocięte kawałki różnych składników. Prosta krawędź tnąca służy do krojenia przede wszystkim w linii pionowej. Czym różnią się zatem ostrza Usuba i Nakiri? Pierwszy nóż w stylu japońskim jest grubszy, a jego krawędź mniej delikatna z uwagi na jednostronny szlif. Usuba również świetnie sprawdza się do krojenia cienkich plastrów czy siekania, a nawet do szatkowania mięsa. Jego krawędź tnąca jest bardziej wytrzymała niż w Nakiri, ale takich noży nadal nie wolno używać w roli tasaka do rąbania kości lub mrożonek. Oba noże przeznaczone są do prac precyzyjnych z produktami o strukturze miękkiej i średnio twardej.

Jak wygląda i do czego służy Usuba?

Usuba to nóż, który wygląda jak mały, wąski tasak. Jego ostrze osiąga długość od 10 do 21 cm, najczęściej ma jednak około 160 – 180 mm. Kształt ostrza jest prostokątny, a głownia wysoka, aby szatkowanie czy siekanie było bezpieczne, przebiegało sprawnie i szybko. Usuba jest nożem wytrzymałym. Jego rękojeść dobrze leży w dłoni i gwarantuje komfortową pracę. Natomiast jednostronny szlif ułatwia ostrzenie. Tradycyjnie, Usuba to nóż przeznaczony do plastrowania warzyw, a także szatkowania i siekania ich na drobne kawałki. Można wykorzystywać go również do przenoszenia składników na ostrzu. Bez noża Usuba trudno wyobrazić sobie przygotowywanie plastrów warzyw do ich dekoracyjnego rolowania – konieczne jest bowiem uprzednie pocięcie ich na ultra cienkie kawałki.

Komu potrzebne są noże kuchenne typu Usuba?

Potrzebujesz noża typu Usuba w swojej kuchni, jeśli kroisz w niej warzywa i owoce na cienkie plastry, siekasz zioła czy też rozdrabniasz mięso bez użycia maszynki. Ostrze noża służy przede wszystkim do cięcia na plastry i paski owoców oraz warzyw, ale można stosować je również do porcjowania miękkich mięs czy ryb. Twarde, jednostronnie szlifowane, bardzo ostre noże idealnie sprawdzają się do pracy z produktami, których krawędzie mają być gładkie, nieposzarpane. Ostrość Usuba, a także dobrze wyprofilowana rękojeść i klinga sprawiają, że praca z takim nożem to czysta przyjemność. Poza tym, wytrzymała stal, z jakiej produkuje się japońskie noże, nie wymaga częstego ostrzenia, dlatego korzystanie z tego narzędzia w kuchni będzie komfortowe przez bardzo długi czas.

Noże Usuba w ofercie Hamono.pl

W ofercie naszego sklepu możesz znaleźć japońskie noże kuchenne Usuba w wielu wariantach do wyboru. Dostępna długość ostrza to głównie 18, 16.5 oraz 21 cm. Materiał rękojeści stanowi najczęściej jednolite lub sprasowane drewno, bardzo wytrzymałe i przyjemne w dotyku. Z kolei ostrza Usuba – twarde i odporne na ścieranie – wykonuje się głównie ze stali węglowej lub stali damasceńskiej. Dzięki temu nożami można kroić przez długi czas bez konieczności częstego polerowania szlifu. Długość ostrza i materiał rękojeści możesz dopasować do swoich potrzeb, biorąc pod uwagę, jak duża jest Twoja dłoń oraz z jakimi składnikami planujesz pracować. Praca nożem tego typu nie powinna męczyć ręki, dlatego rękojeść musi zapewniać użytkownikowi komfortowy chwyt.

Japoński nóż kuchenny przeznaczony do krojenia i obierania warzyw i owoców. Prosta krawędź tnąca służy do krojenia przede wszystkim w linii pionowej, z zastosowaniem wielu różnych technik, takich jak julienne czy chiffonade. Długość ostrza to zazwyczaj 11- 15 cm 16 – 19 cm.Kategoria

„Noże Usuba” to także specjalistyczne narzędzia kuchenne, niezbędne do precyzyjnej obróbki składników. Wyjątkowy w naszej ofercie jest Tazaki nóż, wykonany ze stali nierdzewnej, który sprawdzi się zarówno przy siekaniu surowego mięsa, jak i trudniejszych zadań, takich jak przecinanie pancerza homara. Obok niego, znajdują się także inne tasaki kuchenne, czyli noże o charakterze tasaka, które doskonale sprawdzają się w każdej kuchni. Zainwestuj w jakość i precyzję – odkryj naszą ofertę noży usuba.

Sprawdź także pozostałe typy i rodzaje noży japońskich:

Noże Kuchenne: Noże Sakai Kikumori Noże Seki Kanetsugu Noże Takamura Noże Takahisa Yanagiba Deba Kiridashi Inne Noże Nóż Szefa Kuchni Nóż Wielozadaniowy Nóż do Warzyw Mały Nóż uniwersalny Chromax Ginsan Shirogami #1 Shirogami #2