Filter

Japońskie narzędzia i akcesoria domowe z pewnością odbiegają od tych europejskich swoją jakością, za którą skrywa się zarówno wysoka staranność wykonania, jak i wysoka jakość materiałów użytych do produkcji. W przypadku większości narzędzi i akcesoriów mamy do czynienia z produktami tradycyjnymi, tworzonymi zgodnie z wielowiekową sztuką rzemieślniczą, udoskonaloną przez nowoczesne zdobycze i odkrycia technologiczne. Artykuły nadal prezentują się jednak wyjątkowo, kunsztownie i solidnie.

Jakie japońskie narzędzia i akcesoria domowe oferujemy?

Japońskie narzędzia i akcesoria domowe godne uwagi to wszelkie produkty, których działanie opiera się na wykorzystaniu wyjątkowo solidnych i ostrych japońskich ostrzy. Proponujemy więc między innymi:

  • japońskie piły do drewna, a także do przycinania drzew i krzewów,
  • japońskie dłuta,
  • japońskie nożyki, które wykorzystuje się nie tylko w pracy stolarza czy rzeźbiarza, ale również w kuchni,
  • japońskie sekatory i nożyce przeznaczone przede wszystkim do prac w ogrodzie i przycinania kwiatów w domu.

Oferta skierowana jest zatem do amatorów majsterkowania, stolarki, rzeźbiarstwa czy ogrodnictwa. Japońskie narzędzia i akcesoria spełnią jednak oczekiwania zarówno profesjonalistów, jak i osób rozpoczynających swoją przygodę z takimi pracami. Każdy, kto szuka narzędzia wysokiej jakości, wygodnego w użyciu i zjawiskowo prezentującego się na półce, powinien przyjrzeć się bliżej produkcji japońskiej.

Czym wyróżniają się japońskie narzędzia i akcesoria domowe?

Najważniejszą cechą japońskich narzędzi i akcesoriów domowych jest ich jakość, która przekłada się też na trwałość, odporność na zużycie oraz wygodę użytkowania. Ostre jak brzytwa nożyki czy gładko tnące piły obsługuje się z przyjemnością. Wszystko to wynika z ich przemyślanej konstrukcji, starannego wykonania i użycia wysokogatunkowych materiałów. W przypadku narzędzi i akcesoriów domowych, takich jak nożyce czy piły, są to:

kuta japońska stal węglowa – bardzo ostra i twarda, choć przy tym również nieco krucha, dlatego należy posługiwać się nią w umiejętny sposób i odpowiednio pielęgnować, drewno czy rattan w roli uchwytów, które są naturalnie antypoślizgowe i dobrze leżą w dłoni, gwarantując pełną kontrolę nad narzędziem.

Japońskie wyroby typu piły czy nożyce cenione są właśnie za swoją ostrość, która sprawia, że praca z różnego typu materiałami staje się prosta i przyjemna, przebiega szybko i sprawnie. Ostrość i precyzja noży czy nożyc nie zostaje utracona po kilku czy kilkunastu użyciach. Wystarczy regularnie szlifować krawędź tnącą, aby nawet po wielu latach narzędzie służyło zupełnie tak samo, jak tuż po zakupie.

Jak dbać o japońskie narzędzia i akcesoria domowe?

Ze względu na wysoką zawartość węgla w ostrzach japońskich narzędzi i akcesoriów, produkty tego typu trzeba traktować w należyty sposób. Kruchość ostrego noża wymaga umiejętnego posługiwania się nim, unikania silnego nacisku czy przecinania bardzo twardych surowców. Ponieważ duży udział węgla w stali sprawia, że jest ona bardziej podatna na rdzewienie, warto też dbać o czystość ostrzy i przechowywać je w suchym miejscu. Po każdym czyszczeniu zaleca się również zakonserwować ostrze z pomocą olejku kameliowego. Tak pielęgnowane narzędzia japońskie odwdzięczą się pięknym wyglądem i stale wysoką precyzją działania. W połączeniu z regularnym szlifowaniem ich krawędzi tnącej, pozostaną idealnym pomocnikiem w domu, warsztacie i ogrodzie – ostrym, wygodnym w użyciu, niemęczącym dłoni i gwarantującym doskonałe rezultaty cięcia.

Sprawdź także typy i rodzaje noży japońskich:

Noże Masamoto Noże Masashi Yamamoto Noże Masahiro Noże Masutani Sujihiki Kiritsuke Petty/Pairing Honesuki Nóż do Trybowania Nóż do Chleba Nóż do Plastrowania/Sashimi Nóż do Oprawiania Ryb Noże do sushi Nóż Szefa Kuchni Nóż do Warzyw