Filtrowanie

Noże Hokiyama

Hokiyama Cutlery (Hokiyama Knife) to wiodąca marka noży w japońskim regionie Tosa. Hokiyama to firma z tradycją, technologią i duchem, której historia ma ponad 800 lat. Zaczęła się od produkcji mieczy Katana, a teraz skupia się na produkcji noży. Stale ulepsza swoje noże poprzez rozwój nowych technologii i nieustanne rzucanie wyzwania nowym innowacyjnym materiałom i nowym metodom produkcji. Przykładem może być multi- warstwowa płyta ze stali damasceńskiej wytworzona przez połączenie metod mechanicznego walcowania i tradycyjnego kucia ręcznego.

Noże regionu Tosa mają 800-letnią historię tradycyjnego przemysłu wywodzący się z japońskiego kowalstwa. Wytwarzano tu różne noże kuchenne oraz narzędzia rolnicze, leśne i ogrodnicze, a produkty, które zostały wykute i poddane obróbce cieplnej tradycyjnymi technikami, cieszą się dużym zaufaniem ze względu na ich trwałość i ostrość.

Po wielu latach oceny jakości, w 2007 roku „Tosa Uchihamono” (ręcznie kute noże i narzędzia Tosy) otrzymały certyfikat Marki Regionu przez Japoński Urząd Patentowy (podobnie jak znak jakości noży).

W dzisiejszych czasach innowacje techniczne i jakość Hokiyama Knife zostały wysoko ocenione zarówno w Japonii, jak i za granicą. Hokiyama zawsze pracuje na najnowszych technologiach i materiałach, aby zapewnić ostrość noża na nowy etap.

Sprawdź także pozostałe typy i rodzaje noży japońskich:

Noże Masamoto Noże Masashi Yamamoto Noże Masahiro Noże Masutani Sujihiki Kiritsuke Petty/Pairing Honesuki Nóż do Trybowania Nóż do Chleba Nóż do Plastrowania/Sashimi Nóż do Oprawiania Ryb Noże do sushi Nóż Szefa Kuchni Nóż do Warzyw