Filtrowanie

Noże ze stali shirogami

Stal Shirogami (biała) jest klasyfikowana jako #1, #2 i #3.

  1. ma najwyższą zawartość węgla,
  2. najniższą.
  3. to najczęściej używana stal Shirogami.

Stal Shirogami to bardzo drobnoziarnista stal węglowa wykonana z żelaza o bardzo niskim poziomie zanieczyszczeń i uwielbiana za łatwość ostrzenia i zdolność do szybkiego przyjmowania bardzo cienkiej, ostrej jak brzytwa krawędzi.

Stal Shirogami jest ulubieńcem szefów kuchni sushi na noże, w których bardzo dobre wykończenie jest niezbędne.

Nie najłatwiejsza stal do prawidłowego kucia i hartowania, dobrze wykonana stal Shirogami jest świadectwem umiejętności kowala. Stal Shirogami jest reaktywna i wymaga ostrożności, aby uniknąć rdzy, ponieważ praktycznie nie ma odporności na rdzę.

Sprawdź także pozostałe typy i rodzaje noży japońskich:

Noże Tojiro Noże Tsunehisa  Noże Yoshida Hamono Noże Zakuri Sujihiki Kiritsuke Petty/Pairing Honesuki Nóż do Trybowania Nóż do Chleba Nóż do Plastrowania/Sashimi Nóż do Oprawiania Ryb Noże do sushi Shirogami #3 SK5  SG2 / R2  VG-1 VG-10 VG-5 ZDP-189