Noże ze stali shirogami
Stal Shirogami (biała) jest klasyfikowana jako #1, #2 i #3.
- ma najwyższą zawartość węgla,
- najniższą.
- to najczęściej używana stal Shirogami.
Stal Shirogami to bardzo drobnoziarnista stal węglowa wykonana z żelaza o bardzo niskim poziomie zanieczyszczeń i uwielbiana za łatwość ostrzenia i zdolność do szybkiego przyjmowania bardzo cienkiej, ostrej jak brzytwa krawędzi.
Stal Shirogami jest ulubieńcem szefów kuchni sushi na noże, w których bardzo dobre wykończenie jest niezbędne.
Nie najłatwiejsza stal do prawidłowego kucia i hartowania, dobrze wykonana stal Shirogami jest świadectwem umiejętności kowala. Stal Shirogami jest reaktywna i wymaga ostrożności, aby uniknąć rdzy, ponieważ praktycznie nie ma odporności na rdzę.
Sprawdź także pozostałe typy i rodzaje noży japońskich:
Noże Tojiro Noże Tsunehisa Noże Yoshida Hamono Noże Zakuri Sujihiki Kiritsuke Petty/Pairing Honesuki Nóż do Trybowania Nóż do Chleba Nóż do Plastrowania/Sashimi Nóż do Oprawiania Ryb Noże do sushi Shirogami #3 SK5 SG2 / R2 VG-1 VG-10 VG-5 ZDP-189