Filtrowanie

Noże ze stali Aogami Super

Aogami Super czyli bardzo prestiżowa stal Blue Steel (dwie nazwy tej niezwykle ostrej stali stosuje się zamiennie).  Wykuwa się z niej 3-warstwowe, a bardzo ostre i wyjątkowo piękne noże, których grzbiet nie ma nawet 2 mm grubości.

3-warstwowe noże ze stali Aogami Super potrafią trzymać ostrość nawet do 4-5 miesięcy pod warunkiem, że będziesz kroić na deskach z drewna, czy specjalnych, japońskich deskach. Twardość stali na poziomie 63-65 stopni HRC w skali Rockwella dobitnie wskazuje, że możesz spodziewać się naprawdę wyjątkowego noża.  Ostrzenie noży z tej stali odbywa się na kamieniach syntetycznych

 

Sprawdź także pozostałe typy i rodzaje noży japońskich:

Noże Hideo Kitaoka Noże Hokiyama Noże Ittoutan Noże Kiridashi Yanagiba Usuba Deba Kiridashi Inne Noże Nóż Szefa Kuchni Nóż Wielozadaniowy Nóż do Warzyw Mały Nóż uniwersalny Noże ze stali nierdzewnej Noże ze stali węglowej Noże ze stali damasceńskiej Aogami #1