Filtrowanie

Japoński nóż szefa kuchni, czyli nóż Gyuto to jeden z najbardziej docenianych narzędzi, jakie przyda się w kuchni. Spośród wielu noży kuchennych ten wyróżnia się on pod wieloma względami. W odróżnieniu od innych produktów jest on wysoce uniwersalny. Dlatego też noży szefa kuchni nie mogło zabraknąć w naszym asortymencie! Oryginalne noże japońskie.

Gyuto, nóż szefa kuchni – co to?

Japońskie noże Gyuto (jap. “nóż wołowy”) znane są pod wieloma nazwami. Często są określane jako „noże francuskie”, czy „noże szefa kuchni”. Z kolei w Japonii znane są one pod nazwą Gyuto, Orosi, Funayuki oraz Ko-Yanagi. Czym jest nóż Gyuto? Przede wszystkim jest to zdecydowanie najbardziej praktyczny nóż, jaki może przydać się w kuchni. Pierwotnie stosowany przede wszystkim do krojenia wołowiny, współcześnie ma on znacznie szersze zastosowanie. Tego typu noże kuchenne wykorzystuje się nie tylko do mięsa, ale i warzyw. Można nim kroić, siekać oraz wykonywać precyzyjne cięcia końcem noża.

Jak wygląda nóż Gyuto?

Na tle pozostałych noży wyróżnia się charakterystycznym kształtem. Wykonany najczęściej jest ze stali nierdzewnej, ma szerokie ostrze. Nóż szefa kuchni Gyuto przypomina inny japoński nóż Santoku. W odróżnieniu od niego jest jednak nieco węższy, a jego ostrze zakończone jest szpicem. Jego długość sięga od 21 do 27 cm oraz klingą wielkości od 12 do 21 cm (w Japonii nawet do 26 cm). Z kolei ich ostrze jest szerokie i gładkie. Ogromne znaczenie ma również jego ostra krawędź i pochyła krzywizna. Taka specjalna konstrukcja sprawia, że nożem można wykonać cięcia tzw. techniką kołysania. Ta metoda cięcia ruchem kołysania polega na tym, że nóż delikatnie pochyla się od strony jego czubka, aż po samą rękojeść. W trakcie takiego cięcia przeznaczona do cięcia powierzchnia cały czas musi stykać się z deską do krojenia.

Z czego zrobiony jest japoński Gyuto?

Współcześnie japońskie noże szefa kuchni produkuje się z połączenia stali węglowej i stali nierdzewnej. Powstały na bazie takiego stopu nóż szefa kuchni charakteryzuje się bardzo solidnym wykonaniem. Warto również zaznaczyć, że wpływ na to ma także sposób, w jaki one powstają. Noże szefa kuchni produkuje z jednego, solidnego kawałka metalu – zwykle pręta. Dzięki temu noże te nie tępią się tak szybko, jak zwykłe produkty.

Nóż Gyuto – do czego służy?

Tak jak mówi nazwa tego noża (Gyuto – jap. “nóż wołowy”) pierwotnie służył tylko do krojenia wołowiny. Obecnie jego zastosowanie zostało bardzo rozszerzone. Nóż Gyuto stał się jednym z najbardziej uniwersalnych noży kuchennych. Współcześnie nóż szefa kuchni jest wykorzystywany nie tylko do krojenie mięsa, ale i znacznie większej ilości produktów. Można nim również kroić warzywa, czy siekać przyprawy. Ponadto tego noża można również używać do mielenia, miażdżenia, szatkowania, czy przenoszenia pokrojonych nożem produktów z deski na patelnię. Tak szerokie zastosowanie sprawia, że japoński nóż Gyuto jest wręcz uwielbiany wśród wielu zawodowych kucharzy.

Nóż szefa kuchni Gyuto – cechy charakterystyczne

Do najważniejszych cech japońskiego noża Gyuto należą m.in.:

  • Ostra krawędź tnąca – która zapewnia dużej precyzji cięcia;
  • Charakterystyczne kształty – długość od 21 do 27 cm (w Japonii nawet do 33 cm) oraz krawędź tnąca o długości od 12 do 21 cm (w Japonii nawet do 26 cm);
  • Specjalnie zaprojektowane ostrze tnące – o kącie od 13 do 15 stopni, cienkie, ścięte w jednym kierunku oraz bardzo często asymetryczne;
  • Głownia noża – typu full tang lub hidden tang
  • Twardość ostrza – powyżej 58 HRC, co de facto oznacza, że jest ona znacznie wyższa niż w przypadku noży europejskich;
  • Specjalne wzmocnienie – czyli tzw. bolster.

Warto również wspomnieć o tym, że tego typu noże kuchenne nie są produkowane masowo. Często są wykonywane na zamówienie, a na niektóre z nich trzeba czekać nawet do pół roku.

Dlaczego warto wybrać japoński nóż szefa kuchni?

Noże szefa kuchni Gyuto to jedne z najczęściej wybieranych i polecanych przez profesjonalistów noży kuchennych. Warto więc się tym sugerować – zwłaszcza ze względu na to, że szefowie kuchni mają zwykle nieograniczony dostęp do różnorodnych noży kuchennych. Z czego to wynika? Tak jak wspomniano wcześniej, dużą zasługę odgrywa tu ogromna uniwersalność noży tego typu. Japońskie noże szefa kuchni Gyuto można zastosować do krojenia, siekania, mielenia i szatkowania przeróżnych produktów spożywczych – nie tylko mięsa. Można go z powodzeniem używać również do warzyw, ziół oraz wielu innych artykułów. To z kolei sprawia, że nóż ten może zastąpić bardzo wiele innych noży. Jego praktyczność idzie również w parze z idealnym dopasowaniem do dłoni i niedużą wagą, które przekładają się na komfort użytkowania tego produktu. Dlatego też przydadzą się one nie tylko w rękach zawodowych kucharzy, ale i przydadzą się na potrzeby domu. Jeżeli więc szukasz wielozadaniowego noża, który można wykorzystać do wszystkiego – koniecznie weź pod uwagę japoński nóż szefa kuchni Gyuto. Przyda się on każdemu, kto w kuchni stroni od rozbudowanego ekwipunku i posiadanie wielu sprzętów kucharskich.

Jak wygląda ostrzenie noża Gyuto?

Pomimo wielu niewątpliwych zalet nóż szefa kuchni nie jest produktem pozbawionym wad. Tak jak i pozostałe noże wraz z czasem jego ostrze ulegnie stępieniu. W odróżnieniu od zwykłych noży w przypadku Gyuto nie następuje to jednak tak często. Wszystko za sprawą technologii ich produkcji oraz solidnego materiału, z którego zostały one wykonane. Czym ostrzyć japońskie noże szefa kuchni? Co do ostrzenia noży japońskich? Najlepiej wykorzystać do tego specjalnie przeznaczony pręt, a następnie poprawić ostrzałką. Noże te można również naostrzyć za pomocą nowoczesnych ostrzałek elektrycznych. Dzięki temu z pewnością ostrze zostanie naostrzone znacznie szybciej. Wielu zawodowych szefów kuchni uważa jednak, że to ostrzenie ręczne przynosi najlepsze rezultaty.

Metodę ostrzenia noża kuchennego należy również dopasować względem twardości noża Gyuto. Produkty o twardości poniżej 59 HRC bez problemu mogą być ostrzone za pomocą domowej ostrzałki kółkowej. Należy jednak pamiętać o tym, że w przypadku noży o twardości pomiędzy 59 a 66 HRC do naostrzenia noża będzie potrzebny kamień. Warto użyć również musaki, które znakomicie nadają się do podtrzymania ostrości noża. Raz w tygodniu wystarczy nimi jedynie przeciągnąć 2–3 razy po ostrzu. W trakcie stosowania musaki należy jednak pamiętać o tym, by nie doprowadzić do całkowitego stępienia ostrza noża.

Na co zwracać uwagę przy zakupie noża Gyuto?

Przede wszystkim warto kupować je jedynie u zaufanych i sprawdzonych sprzedawców. Na rynku nie brakuje bowiem produktów, które poza niską ceną nie mają sobą nic więcej do zaoferowania. Aby więc zakup noża okazał się inwestycją na długie lata – dobrze jest upewnić się najpierw, skąd pochodzi zamawiany przedmiot. Bardzo ważnym kryterium, którego nie sposób pominąć w trakcie dokonywania zakupu, jest również twardość noża. Dobrej jakości japońskie noże kuchenne (szefa kuchni) Gyuto powinny mieć twardość minimum 59 HRC (na 66 HRC). Warto tu również wspomnieć, że poziom twardości ma także wpływ na sposób ostrzenia noża. Produkty o twardości do 59 HRC można śmiało ostrzyć na ostrzałce kółkowej. Noże o twardości w przedziale powyżej 59 HRC wymagają ostrzenia na kamieniu. Noże japońskie właśnie z takimi parametrami znajdziesz w naszym sklepie.

Nóż szefa kuchni – opinie

Opinie użytkowników noża szefa kuchni mówią same za siebie – produkt ten jest jednym z najbardziej uniwersalnych przyborów kuchennych. Japoński klasyczny nóż szefa kuchni przydaje się zarówno w wyposażeniu obiektów gastronomicznych, jak i na potrzeby domu. Japoński nóż szefa kuchni jest pełen kontrastów – jest on lekki pomimo dość sporych gabarytów. Zapewnia wysokiej precyzji cięcia, a zarazem nie ma sobie równych pod względem ilości artykułów, do których obróbki można go zastosować. Największym uznaniem profesjonalistów cieszą się zwłaszcza marki uznane za mistrzów kowalstwa – Hideo Kitaoka oraz Sioru Kamo. Najczęściej wykonywane ze stali nierdzewnej. Są to doskonałe noże japońskie.

Gdzie kupić noże szefa kuchni Gyuto?

Japońskie noże szefa kuchni Gyuto można zakupić zarówno przez internet, jak i w dobrze wyposażonych sklepach stacjonarnych ze sprzętami kuchennymi. Wysokiej jakości produkty w dobrej cenie można znaleźć na stronie sklepu internetowego Hamono.pl. Wśrod nich znalazły się m.in. produkty marek takich jak: Brieto, Global, Masamoto, Misono, Nagomi, Tojiro, Kyocera, Takahisa Damascus, Takeshi Saji, Tamahagane oraz Masahiro. Japońskie noże kuchenne charakteryzują wysoką jakością wykonania oraz trwałością co już zostało niejednokrotnie podkreślone.

Hamono – profesjonalne noże szefa kuchni! Gwarancje na noże kuchenne, najlepsze noże japońskie. Sprawdź także nasz ranking noży kuchennych

Sprawdź także pozostałe typy i rodzaje noży japońskich:

Noże Masamoto Noże Masashi Yamamoto Noże Masahiro Noże Masutani Sujihiki Kiritsuke Petty/Pairing Honesuki Nóż do Trybowania Nóż do Chleba Nóż do Plastrowania/Sashimi Nóż do Oprawiania Ryb Noże do sushi Aogami #2 Aogami Super AUS-8 AUS-10