Filtrowanie

Dobre noże kuchenne

Kompletując zestaw noży kuchennych, warto przede wszystkim kierować się jakością, wybierając produkty, które idealnie będą się sprawdzały przez długie lata. Z tego też powodu warto zastanowić się nad zakupem noży japońskich, których ostrza są precyzyjne i wytrzymałe. Doskonale sprawdzą się w przygotowaniu różnorodnych potraw.

Czym powinny charakteryzować się dobre noże kuchenne? Nóż szefa kuchni to jeden z najważniejszych akcesoriów używanych w kuchni. Aby był wygodny w użytkowaniu musi być ostry, bezpieczny, trwały i dobrze leżeć w dłoni. Bezpieczny nóż powinien być na tyle ostry, żeby krojenie produktów nie wymagało zbytniego nacisku. Dłoń powinna móc tylko nakierować nóż na odpowiednią pozycję, a jego ostrość i ciężar sprawi, że ostrze z łatwością wkroi się w żywność przy minimalnym nacisku. Właśnie takie dobrej jakości noże kuchenne wyselekcjonowaliśmy dla Was w naszej ofercie. Zależało nam także na różnorodności, dlatego znajdziecie tu zarówno profesjonalne noże kuchenne przeznaczone dla szefów kuchni, jak i zestawy noży, które znajdą zastosowanie w każdym domu.

Co wyróżnia noże japońskie noże kuchenne spośród wszystkich innych?

Japońskie noże kuchenne co prawda nie należą do najlepszych na świecie, dlatego większość szefów kuchni wybiera właśnie je. Do ich produkcji zazwyczaj stosuje się wzbogaconą węglem stal nierdzewną. Na ich jakość oraz trwałość bardzo duży wpływ ma odpowiednio dobrany proces hartowania, który odbywa się w wodzie. Po jego zakończeniu noże kuchenne są dokładnie ostrzone, a następnie poddawane szlifowaniu. Dla wielu kucharzy (zarówno profesjonalnych, jak i amatorów) są niezbędne w pracy. Kolejną ich zaletą jest to, że są bardzo dobrze wyważone. Dzięki specjalnie opracowanej konstrukcji praca japońskim nożem kuchennym jest szybka, precyzyjna, a co najważniejsze przyjemna. Aby niezawodnie służyły przez długie lata nie mogą być ostrzone w ostrzałkach ceramicznych. Do tego celu powinny być stosowane wyłącznie kamienie półsyntetyczne bądź syntetyczne, charakteryzujące się odpowiednią gradacją. Sprawdź kamienie do ostrzenia noży japońskich. Z kolei komplet noży kuchennych to propozycja dla najbardziej wymagających kucharzy. Nóż kuchenny – o czym warto pamiętać przy zakupie?

Noże kuchenne z Japonii w przeciwieństwie do produktów europejskich są niezwykle ostre (niekiedy wręcz ekstremalnie) Przy pracy z nimi należy zachować jednak dużą ostrożność. Warto jednak podkreślić, że nawet najtańszy i najprostszy nóż japoński będzie znacznie ostrzejszy niż najlepszy europejski. Im twardsze noże, tym lepsze i dłużej trzymające ostrość – to bardzo prosta zasada, o które warto pamiętać przy wyborze dowolnego noża, nie tylko typu japońskiego. Wybierając nóż kuchenny japoński, należy koniecznie sprawdzić twardość stali, z której został wykonany. To podstawowy i zarazem najważniejszy parametr decydujący o trwałości i użyteczności noża. Najlepsze powstają z materiału o twardości 59-60 (choć zdarzają się również wyjątki mające 65-66) stopni HRC w skali Rockwella. Jest to wartość praktycznie niedostępna dla noży klasy europejskiej. Mają szerokie zastosowanie: nóż szefa kuchninóż do warzywnóż do pieczywa czy nóż do plastrowania.

Noże kuchenne – rodzaje

Rodzajów noży japońskich jest wiele. Z pewnością jednak za najbardziej uniwersalny i użyteczny, a przy tym najczęściej stosowany można uznać nóż Santoku. Umiejętnie łączy on w sobie najlepsze cechy zaczerpnięte z noża szefa kuchni oraz niewielkiego tasaka. Jego cechą charakterystyczną jest prosta krawędź tnąca, łącząca się łagodnym łukiem z grzbietem. Santoku jest niezawodny przy siekaniu, szatkowaniu oraz cięciu i krojeniu mięsa bez kości.

Noże japońskie nie bez powodu uważane są za najlepsze na świecie. Doskonale sprawdzą się w każdej kuchni, zarówno profesjonalnego kucharza, jak i amatora, dla którego gotowanie jest pasją i sposobem na przyjemne spędzanie wolnego czasu. Nóż kuchenny z Japonii to dobra inwestycja na długie lata, ułatwiająca wykonywanie wielu kuchennych czynności. Wystarczy pamiętać jedynie o ich odpowiednim ostrzeniu, by móc cieszyć się ich użytecznością przez długie lata. Zestawy noży kuchennych niezbędne są do krojenia pieczywa, warzyw na sałatkę czy mięsa. Standardowy zestaw zawiera pięć najczęściej używanych noży: duży nóż szefa kuchni, nóż do chleba i pieczywa, nóż Santoku, nóż śniadaniowy i nóż do krojenia. Dlaczego warto wybrać japońskie noże kuchenne?

Zestawy noży kuchennych

Noże japońskie wytwarzane są z twardej stali o wysokiej zawartości węgla. Wpływa to pozytywnie na ich ostrość. Wyróżnia je to, że mogą być ostrzone pod małym kątem. Dzięki temu łatwo uzyskać bardzo cienką, a co za tym idzie niesamowicie ostrą krawędź tnącą. Wyjątkowo twarda stal ma jeszcze jedną zaletę. Krawędź tnąca nie odkształca się podczas użytkowania, zachowując przy tym swą ostrość przez długi czas, nawet do kilku miesięcy.

Dzięki swojej niesamowitej ostrości japońskie noże kuchenne pozwalają szybciej kroić mięso czy warzywa, precyzyjnie filetować rybę lub dzielić delikatny produkt na cieniutkie, półprzezroczyste plasterki.

Noże kuchenne japońskie są cenione przez kucharzy nie tylko ze względu na ergonomię i użyteczność – wyróżniają się wyjątkowym, unikalnym stylem, stanowiącym prawdziwą ozdobę kuchni. Korzystanie z nich to prawdziwa przyjemność. Dobry komplet noży kuchennych pozwoli Ci oddać się pasji gotowania bez żadnych ograniczeń! W ofercie Hamono znajdą Państwo zarówno pojedyncze noże kuchenne ze stali nierdzewnej, jak i noże kuchenne w bloku.Posiadamy bloki noży kuchennych wykonanych z drewna bambusowego oraz tworzywa sztucznego. Dostępne w kilku kolorach, o różnych rozmiarach i ilości noży tak, że nawet najbardziej wymagający Klient znajdzie dla siebie odpowiedni komplet noży kuchennych.

Inne noże kuchenne polecane przez Hamono: nóż szefa kuchni, nóż do obierania, nóż do krojenia warzyw, nóż uniwersalny, nóż santoku, noże ze stali nierdzewnej, zestaw noży

Sprawdź także nasz ranking noży kuchennych