Filter

Noże Tojiro

Moto Tojiro to „Ichigo Ichie”, co oznacza raz w życiu. Tojiro produkuje noże z myślą o użytkowniku. Tojiro uważa, że ​​używanie noża powinno za każdym razem wzbogacać życie użytkownika, dając poczucie satysfakcji z każdego użycia. Wielofunkcyjny japoński nóż kuchenny albo jak mówią inni najbardziej wszechstronny nóż kuchenny.

Historia Tojiro rozpoczęła się po drugiej wojnie światowej, kiedy w 1955 r. wypuściło na rynek nóż do owoców wykonany w całości ze stali nierdzewnej. W tym czasie noże ze stali nierdzewnej radziły sobie słabo w porównaniu do ich odpowiedników ze stali węglowej. Tojiro rozpoczął produkcję noży ze stali węglowej, stale ulepszając produkcję. Tojiro wierzą, że nóż to coś więcej niż ostrze, ich przesłanie korporacyjne to „więcej niż tylko ostrość”.

Tojiro produkuje noże, które nie tylko mają wyjątkową ostrość, ale także wygodne leżą w dłoniach. Można powiedzieć, że jest to specjalistyczny nóż kuchenny.

Noże Tojiro charakterystyka

Tradycja i innowacja są częścią procesu produkcyjnego Tojiro. Tojiro zawsze woli używać platerowanej stali, która jest kuta w taki sam sposób, jak tradycyjny japoński miecz katana. Obszar, w którym znajduje się fabryka, w Tsubame, w prefekturze Niigata, zawsze był w centrum uwagi reprezentacja japońskiej produkcji stali, dzięki czemu Tojiro zawsze miał dobry dostęp do najlepszych dostawców metali.

Tojiro to wszechstronny nóż kuchenny, który łączy japońską tradycję z nowoczesną technologią, wyciskając blachy platerowane za pomocą maszyny do tłoczenia. Chociaż maszyny te pozwoliły na zwiększenie wydajności procesu wytwarzania noży, Tojiro nadal polega na umiejętnościach i instynkcie swoich mistrzów. Tojiro ceni umiejętności każdego z jego zespołu. Każdy mistrz rzemiosła musi być zadowolony z każdego produktu. Produkty Tojiro cieszą się najwyższym uznaniem nie tylko w Japonii, ale na całym świecie. Lekki nóż kuchenny, którego charakteryzuje cienka krawędź noża.

Historia marki Tojiro

Jak zostało wspomniane, marka Tojiro powstała w regionie Tsubame-Sanjo. Jej początki sięgają roku 1953, kiedy to w fabryce Fujitora rozpoczęła się produkcja części stalowych i noży do maszyn rolniczych. W ciągu zaledwie dwóch lat powstały też pierwsze noże kuchenne. Firma przez dekadę pracowała intensywnie zarówno nad zwiększeniem produkcji, jak i nad ulepszaniem swoich artykułów.

Spółka Fujitora Industry Co. była zwieńczeniem tych starań – założono ją oficjalnie w 1964 roku. Marka startowała z kapitałem w wysokości 2 milionów jenów. Zaledwie rok później został on podwyższony o kolejny milion, a do końca dekady wynosił już 9 milionów. To najlepiej świadczy o tym, jak dobrze prosperowała firma. Do końca lat 70-tych spółka miała już pod sobą 4 fabryki oraz kapitał w wysokości 11 milionów jenów. Do głosu doszły też pozytywne komentarze zadowolonych użytkowników noży.

W 1970 roku Tojiro zostały uznane za noże wysokiej jakości, godne polecenia. Marka nie spoczęła jednak na laurach i w dalszym ciągu rozwijała swoje produkty, zdobywając przy tym wiele prestiżowych nagród. Jednocześnie zaskarbiła sobie także uznanie wśród użytkowników w kraju i zagranicą. Obecnie przedsiębiorstwo zarządza wieloma obiektami, takimi jak fabryki, hurtownie czy polerownie.

To, co wyróżnia Tojiro, w okresie całej historii rozwoju marki, to stałe poszukiwanie nowych technologii, które pozwoliłyby usprawnić proces produkcyjny, a przy tym podnieść jakość produktów oferowanych klientom. Nie było w historii tej marki momentu, kiedy jej fabryki nie byłyby wyposażone w najlepsze w danym czasie rozwiązania technologiczne. Tojiro to efekt umiejętnego połączenia nowoczesnych technologii i wielowiekowej wiedzy o tradycyjnej produkcji ostrzy. Nic więc dziwnego, że noże tej marki są tak doskonałe.

Dlaczego noże Tojiro są tak wyjątkowe?

Choć wszystkie noże japońskie mogą pochwalić się wyjątkowym kunsztem wykonania i fenomenalną jakością, to za sukcesem marki Tojiro stoi szczególna historia, która ukształtowała cały charakter produkcji noży Tojiro. Cofnijmy się więc w czasie: w okresie Edo, który trwał w kraju Kwitnącej Wiśni od roku 1603 do roku 1868, Japonia pozostawała w izolacji od pozostałej części świata. Miało to jednak swoje zalety. Na rynku krajowym kwitło wytwórstwo i rzemieślnictwo. Gospodarka bardzo prężnie się rozwijała. Lokalni władcy mieli pod ręką mnóstwo lokalnych wyrobów, które mogli przedstawić szogunowi podczas swojej wizyty w stolicy (w mieście Edo, w dzisiejszym Tokio). Ten rodzaj rywalizacji napędzał rozwój lokalnych rzemieślników. Władcy zachęcali twórców do doskonalenia swoich wyrobów po to, by to właśnie oni mogli zachwycić szoguna.

Teren, z którego wywodzą się noże Tojiro od wieków stanowił istotny ośrodek produkcji broni siecznej. Rzemieślnicy z tego regionu doskonalili więc wyrób mieczy dla odbiorców, którzy mieli wobec nich bardzo wysokie wymagania. Na tym tle powstawały też noże Tojiro. Choć broń sieczna przestała być potrzebna, to nadal mamy okazję przekonać się o jakości, jaką prezentowała – właśnie za sprawą noży Tojiro. Najlepsze na świecie japońskie noże kuchenne są właściwie namiastką tradycyjnych mieczy. Chwytając ich klingi w dłonie, można poczuć się jak prawdziwy japoński samuraj, przed którym nie ma rzeczy niemożliwych.

Oferta noży Tojiro

Noże Tojiro to produkty znane dzisiaj na całym świecie. Asortyment marki obejmuje najwyższej jakości narzędzia kuchenne odpowiednie do pracy z różnymi artykułami spożywczymi. Noże mogą różnić się wielkością czy kształtem ostrzy, ale każdy model sygnowany nazwą tej marki reprezentuje maksymalną ostrość i wysoki kunszt wykonania ostrza. Jakość produktów Tojiro dorównuje ich stylistyce, natomiast sposób wykonania każdego noża czerpie wprost z tradycji wyrobów płatnerskich dawnej Japonii

Przeczytaj także: ranking noży kuchennych Hamono

Sprawdź także pozostałe typy i rodzaje noży japońskich:


Noże Hideo Kitaoka
Noże Hokiyama Noże Ittoutan Noże Kiridashi Sujihiki Kiritsuke Petty/Pairing Honesuki Nóż do Trybowania Nóż do Chleba Nóż do Plastrowania/Sashimi Nóż do Oprawiania Ryb Noże do sushi Aogami #2 Aogami Super AUS-8 AUS-10