Filtrowanie

Nóż Honesuki to średniej wielkości nóż, którego ostrze ma najczęściej około 14 – 15 cm i niemal równa się z długością rękojeści. Nóż został zaprojektowany z myślą o pracy z mięsem i rybami. Jego przeznaczeniem jest sprawne trybowanie, czyli wykrajanie niechcianych części oraz oddzielanie mięsa od kości. Nóż sprawdza się doskonale nawet przy pracy z drobiem. Posiada zakończoną ostrym czubkiem klingę, która umożliwia precyzyjne cięcia w ciasnych miejscach. Z reguły jego ostrze jest szlifowane symetrycznie, co przekłada się na lżejszą pracę ze strukturami o różnej konsystencji.

Do czego służy nóż Honesuki?

Szczególna budowa noża Hunesuki sprawia, że doskonale sprawdza się on przy trybowaniu większych części mięsa. Trybowanie jest natomiast niezbędnym procesem obróbki wstępnej surowego mięsa oraz ryb. Nóż ułatwia oddzielenie mięsa od niejadalnych fragmentów, jak skóra, tłuszcz, włókna czy kości – te można wykorzystać do przygotowania wywaru, zupy lub sosu. Najczęściej dostępny w ofercie jest nóż Honesuki 15 cm. Taka długość ostrza jest wystarczająca, aby wygodnie wykrawać na przykład udziec jagnięcy czy szponder. Zakończona ostrym czubkiem klinga pomaga natomiast precyzyjnie usuwać z mięsa niechciane fragmenty. Nóż Honesuki znajdzie zastosowanie w każdej kuchni, w której spożywane jest mięso oraz ryby. Nie będzie natomiast niezbędny w przypadku przygotowywania dań wegetariańskich czy wegańskich.

Z jakiej stali produkuje się noże Honesuki?

W większości przypadków nóż Honesuki 15 cm wykonywany jest nie ze stali nierdzewnej, ale ze stali węglowej. Jej skład chemiczny (warto sprawdzić w zakładce skład stali) uwzględnia większą zawartość węgla, który nadaje ostrzu twardość. Jednak parametry techniczne stali węglowej wskazują nie tylko na ostrość noża, ale również na jego elastyczność. Taki produkt nie jest więc podatny na pękanie czy ukruszenia. Może wymagać natomiast nieco częstszego polerowania, na które pozwala z resztą grubość ostrza. Zalecany sposób ostrzenia takich noży to szlif symetryczny, czyli dwustronny. Główną zaletą modelów Honesuki ze stali węglowej jest ich trwałość w wymagających pracach z mięsem i rybami, natomiast największą wadą konieczność dbania o odpowiednią konserwację ostrza (zachęcamy do sprawdzenia zakładki konserwacja przy każdym modelu). Noże ze stali węglowej nie są nierdzewne, dlatego należy troszczyć się o ich czystość i suchość po każdym użyciu, a także przechowywać w miejscu wolnym od wilgoci. Nóż Honesuki 15 cm najlepiej jest zabezpieczać przed rdzą za pomocą specjalnego oleju.

Dlaczego warto wybrać nasz japoński nóż Honesuki?

Nóż Honesuki 15 cm to niezbędne narzędzie w każdej kuchni wielbiciela potraw mięsnych i rybnych. Odpowiednia szerokość klingi, długość ostrza i jego wyprofilowanie sprawiają, że taki nóż idealnie sprawdza się w pracy z różnymi gatunkami mięs, zwłaszcza z drobiem. Japońskie noże posiadają także lekkie, trwałe i odpowiednio wyważone rękojeści. Najczęściej są one wykonywane ze sprasowanego drewna, dlatego praca z nimi sprawia wyjątkową przyjemność. Każdy nóż Honesuki 15 cm dostępny w naszym sklepie wyróżnia ręczne wykonanie. Producenci, którzy pojawiają się w asortymencie to rzemieślnicy, których prace poznaliśmy w trakcie swoich podróży po kraju Kwitnącej Wiśni. Mamy więc pewność, że każdy model świetnie sprawdzi się w Twojej kuchni. Potwierdzają to nie tylko jego dane techniczne, ale przede wszystkim charakter ręcznego wykuwania noży. Tradycyjny proces produkcyjny gwarantuje, że nóż Honesuki będzie akcesorium wytrzymałym, trwałym i odpornym na zużycie.

Sprawdź także pozostałe typy i rodzaje noży japońskich:


Noże Hideo Kitaoka
Noże Hokiyama Noże Ittoutan Noże Kiridashi Sujihiki Kiritsuke Petty/Pairing Nóż Szefa Kuchni Nóż Wielozadaniowy Nóż do Warzyw Mały Nóż uniwersalny Noże ze stali nierdzewnej Noże ze stali węglowej Noże ze stali damasceńskiej Aogami #1