Filtrowanie

Trudno wyobrazić sobie pracę w kuchni bez odpowiednio ostrych i ergonomicznych noży. Jeśli nie chcemy wydawać fortuny na funkcjonalny zestaw różnego typu ostrzy, możemy postawić na cieszące się największą popularnością noże kuchenne ze stali nierdzewnej. Materiał ten nie bez powodu wykorzystywany jest najczęściej do produkcji nie tylko noży japońskich, ale też garnków czy sztućców. Odznacza się bowiem wieloma walorami praktycznymi, a przede wszystkim – doskonałym stosunkiem ceny do jakości.

Czym jest stal nierdzewna?

Stal można określić mianem nierdzewnej, jeśli zawiera w sobie co najmniej 10,5% chromu. Nierdzewność to odporność na rdzewienie w warunkach wilgotnego powietrza. Wiąże się z nią także odporność na działanie kwasów, z jakimi można spotkać się w kuchni. Nóż ze stali nierdzewnej nie reaguje zatem z kwasami obecnymi na przykład w owocach. Nie pozostawia również metalicznego smaku w potrawach. Zawartość chromu w stali nierdzewnej zabezpiecza materiał przed utlenianiem, a tym samym przed korozją. Im gładsza stal, tym lepszy jest efekt nierdzewności. Jeśli powierzchnia stali stanie się szorstka, może być podatna na rdzewienie, dlatego noże są bardzo starannie polerowane. Ma to znaczenie również w kontekście łatwości utrzymania ich w czystości.

Cechy noży ze stali nierdzewnej

Z reguły, stal nierdzewna stosowana do produkcji kuchennego wyposażenia wzbogacana jest nie tylko o chrom, ale i o węgiel. Dzięki takim związkom staje się ona jeszcze praktyczniejsza, twardsza, odporniejsza na uszkodzenia. Stal zawsze poddawana jest obróbce termicznej przy bardzo wysokich temperaturach, które zwiększają jej stopień twardości. Proces produkcji noży stalowych nie należy do najłatwiejszych, gdyż wymaga zastosowania optymalnej temperatury hartowania – zbyt wysoka doprowadziłaby do skruszenia ostrza. Dobry nóż ze stali nierdzewnej jest więc jednocześnie twardy i odporny na uszkodzenia mechaniczne. Co więcej, nie poddaje się korozji, dlatego pozostaje łatwy w utrzymaniu i higieniczny. Rdza nigdy nie powinna mieć kontaktu z żywnością, gdyż wpływa niekorzystnie na zdrowie i samopoczucie. Z tego względu tak wiele kuchennych akcesoriów produkowanych jest właśnie z tej stali.

Noże ze stali nierdzewnej – jakie mają zalety?

Noże kuchenne wybierane są przede wszystkim ze względu na swoją niewygórowaną cenę i korelującą z nią wysoką jakość. Stalowe ostrze jest odporne na uszkodzenia mechaniczne, czyli złamanie, pęknięcie, zarysowania, odpryski czy inne defekty. Co więcej, stal jest też niewrażliwa na działanie temperatur i nie odkształca się pod ich wpływem. Dzięki temu stalowym nożem można kroić bardzo gorące potrawy, jak pieczeń wyjętą wprost z piekarnika. Noże nierdzewne nadają się do krojenia mięs, owoców i warzyw. Są zatem w pełni uniwersalne, zwłaszcza że występują w wielu wariantach do wyboru – stalowy nóż szefa kuchni, nóż do chleba czy nóż do obierania to podstawa w każdej kuchni.

Jak wybrać najlepszy nóż ze stali nierdzewnej?

Przy zakupie noży z popularnej „nierdzewki” należy zwracać uwagę przede wszystkim na ich wytrzymałość, czyli zdolność do wytrzymywania obciążeń wskutek nacisku. Twardość noży kuchennych ze stali mierzy się w skali Rockwella (HRC). Im nóż twardszy, tym bardziej odporny na ścieranie. Warto pamiętać jednak, że bardzo twardy nóż – choć dłużej pozostaje ostry – to jest też trudniejszy do samodzielnego wyszlifowania. Poza tym, niektóre modele noży wysokiej klasy  powinny być mniej twarde (a tym samym kruche) i bardziej elastyczne. Sprężystość stali to jej zdolność do powrotu do pierwotnego kształtu po odkształceniu. Jest to pożądana cecha przy nożach cienkich, na przykład do filetowania. Poza ostrzem, ważną częścią nożna jest też rękojeść: do wyboru mamy przede wszystkim naturalne drewno i tworzywa sztuczne.

Jak dbać o nóż z nierdzewnej?

Wysokiej klasy japońskie noże nie wymagają żadnych skomplikowanych zabiegów pielęgnacyjnych. Można myć je w zmywarce i przechowywać w wilgotnym środowisku. Nie trzeba wycierać ich do sucha, ani przecierać oliwką. Są zatem bardzo wygodne w utrzymaniu, idealne dla tych, którzy nie mają czasu na skomplikowaną pielęgnację kuchennego wyposażenia. Noże te szczególnie polecamy dla osób, które cenią sobie najwyższą jakość wykonania gadżetów i akcesoriów kuchennych. Niektóre z nich wykonuje się je wyłącznie na indywidualne zamówienie, a 1 egzemplarz takiego noża to koszt rzędu 2000 – 3000 złotych i więcej.

Sprawdź także nasz ranking noży kuchennych

Sprawdź także pozostałe typy i rodzaje noży japońskich:

Noże Masamoto Noże Masashi Yamamoto Noże Masahiro Noże Masutani Sujihiki Kiritsuke Petty/Pairing Honesuki Nóż do Trybowania Nóż do Chleba Nóż do Plastrowania/Sashimi Nóż do Oprawiania Ryb Noże do sushi Aogami #2 Aogami Super AUS-8 AUS-10