Filtrowanie

Nóż wielozadaniowy to inaczej nóż uniwersalny, czyli narzędzie, które sprawdzi się przy wielu czynnościach kuchennych, a także przy różnych produktach spożywczych. Takim ostrzem można zwykle kroić, plastrować, siekać, porcjować, oprawiać mięso i ryby, a także obierać warzywa i owoce. Istnieje kilka rodzajów noży japońskich, które da się określić mianem wielozadaniowych. To między innymi Bunka, Kiritsuke czy Gyuto. Oczywiście, ostrza te nie są identyczne, jednak ich konstrukcja sprawia, że każdy z nich nadaje się do wielu prac kuchennych.

Co można stworzyć nożem wielozadaniowym?

Solidny nóż wielozadaniowy to właściwie jedyny nóż, bez którego nie możemy obyć się w kuchni. Jego funkcjonalność mogą uzupełniać inne ostrza, ale to właśnie on trzymany wprawną ręką przygotuje zarówno zupę, jak i sałatkę czy gulasz. Często określa się go mianem noża pośredniego – nie największego i nie najmniejszego, z uniwersalną długością i grubością ostrza. Ostrym czubkiem takiego noża można usuwać kości i rybie kręgosłupy, środkową częścią kroić w kostkę i plastry, a najszerszą, dolną częścią ostrza oddzielać od siebie kawałki mięsa czy nawet rozłupywać kości. Z reguły, nóż wielozadaniowy nie sprawdza się przy ultra precyzyjnych pracach i przy pracach z bardzo twardymi, zamarzniętymi składnikami – tylko wtedy potrzebuje on wsparcia ze strony innego, bardziej specjalistycznie dobranego noża. W pozostałych przypadkach mocny nóż wielozadaniowy poradzi sobie, jak sama nazwa wskazuje, z niemal każdym zadaniem w kuchni. Co więcej, nie będzie dla niego rzeczy, których nie uda mu się przekroić. Zatem nożem wielozadaniowym można ciąć miękkie mięso i twarde warzywa, soczyste owoce i jędrne owoce morza. Nie ma kuchni, w której nie sprawdziłby się nóż wielozadaniowy – niezależnie od tego, czy gotuje się w niej dania mięsne, czy potrawy wegetariańskie.

Jak wybrać nóż wielozadaniowy?

Nóż wielozadaniowy nie powinien być zbyt tani, ponieważ z uwagi na swoją uniwersalność będzie wykorzystywany każdego dnia w wielu pracach kuchennych. Wielozadaniowy mocny nóż kuchenny to gwarancja, że ani jego ostrze, ani rękojeść nie poddadzą się w najmniej oczekiwanym momencie. Cena noża często przekłada się nie tylko na jego jakość, ale również na komfort pracy. Mowa tu zarówno o dobrym wyważeniu i ergonomicznej rękojeści, jak i o ostrości ostrza, które powinno przeszywać produkty bez wysiłku ze strony kucharza. Duże znaczenie ma też długość ostrza. Im krótsze, tym lepiej sprawdzi się przy obieraniu warzyw i owoców. Natomiast im dłuższe, tym wygodniej będzie porcjować nimi mięso czy kroić większe warzywa. Dobrej jakości rękojeść noża wielozadaniowego powinna zostać solidnie i trwale połączona z ostrzem. Dzięki temu nawet po wielu latach nie ulegnie uszkodzeniu. Drewniana rękojeść zapewnia komfort oraz bezpieczny chwyt, a to pozwala pracować sprawniej, szybciej, z lepszymi efektami. Nóż wielozadaniowy to najczęściej nóż z ostrzem z solidnej stali nierdzewnej czy węglowej. Nie są to bowiem materiały podatne na kruszenie czy uszczerbienie. Ich twardość pozwala polerować je za każdym razem, kiedy nie są już wystarczająco gładkie, aby praca nimi przebiegała komfortowo. Zatem mocny nóż z ostrzem stalowym jest narzędziem, które sprawdza się nie tylko w wielu zadaniach, ale również przez wiele lat pracy w kuchni.

Nóż wielozadaniowy japoński – dlaczego warto?

Z jednej strony są noże wielozadaniowe ze stali nierdzewnej, a z drugiej noże japońskie, które swoim kunsztem wykonania przewyższają każdy nóż europejski. To w szczególności nóż wielozadaniowy do swojej kuchni warto wybrać spośród noży japońskich. Jeśli produkt ma służyć kucharzowi latami i okazywać się niezawodnym w wielu sytuacjach, powinien reprezentować sobą jak najwyższą jakość i ergonomię. Każdy japoński nóż wielozadaniowy dostępny w naszym sklepie to produkt oryginalny, pochodzący od japońskich producentów. Narzędzia te wykonywane są z solidnej stali nierdzewnej, węglowej lub damasceńskiej, dlatego wyróżnia je wyjątkowa żywotność. Na tym nie kończy się jednak lista zalet noży japońskich – to również narzędzia, które dbają o komfort pracy kucharza. Ich waga dostosowana jest do przyszłych zastosowań, rękojeść dobrze leży w dłoni, a ostrze nie poddaje się żadnym próbom. Nóż wielozadaniowy japoński stanowi piękną ozdobę każdej kuchni. Jego wygląd nie jest jednak jedyną zaletą takiego produktu – nóż wielozadaniowy to przede wszystkim narzędzie, którego rolą jest uproszczenie pracy kucharza podczas przygotowywania półproduktów i składania dania w jedną całość.

Nóż wielozadaniowy z ostrzem z solidnej stali na prezent

Z uwagi na swoją uniwersalność, nóż wielozadaniowy z ostrzem z solidnej stali doskonale sprawdza się jako prezent dla każdego kucharza, nawet największego amatora. Zakup uniwersalnego noża japońskiego będzie też dobrą okazją do przedstawienia bliskiej osobie wszystkich zalet takich narzędzi. Choć ich cena może odstraszać, każdy, kto choć raz miał w dłoni taki produkt, nigdy nie chce wracać do zwykłych noży kuchennych.

Sprawdź także pozostałe typy i rodzaje noży japońskich:

Noże Tojiro Noże Tsunehisa  Noże Yoshida Hamono Noże Zakuri Gyuto Santoku Bunka Nakiri Nóż do Trybowania Nóż do Chleba Nóż do Plastrowania/Sashimi Nóż do Oprawiania Ryb Noże do sushi Shirogami #3 SK5  SG2 / R2  VG-1 VG-10 VG-5 ZDP-189