Filtrowanie

Nóż Deba – do filetowania ryb

Noże Deba to szerokie, masywne noże tradycyjnie używane w Japonii do filetowania ryb. Niektórzy użytkownicy stosują ostrza tych noży do innych zadań kuchennych, takich jak rozczłonkowanie drobiu lub jako tasak do warzyw, ale nóż Deba jest dedykowany do patroszenia ryb. Japońskie noże Deba są ostrzone jednostronnie, a tylna strona noża jest płaska.
Mają one ostrzejsze kąty na krawędziach, dzięki czemu sprawdzają się w cięciu nawet bardzo miękkich, delikatnych produktów, takich jak ryby. Noże Deba często używane są do przygotowywania sushi.

Sprawdź także pozostałe typy i rodzaje noży japońskich:

Noże Tojiro Noże Tsunehisa  Noże Yoshida Hamono Noże Zakuri Gyuto Santoku Bunka Nakiri Nóż do Trybowania Nóż do Chleba Nóż do Plastrowania/Sashimi Nóż do Oprawiania Ryb Noże do sushi Shirogami #3 SK5  SG2 / R2  VG-1 VG-10 VG-5 ZDP-189