Filter

Nóż szefa kuchni to uniwersalne narzędzie, niezbędne w każdej kuchni. Dzięki swojej budowie nadaje się doskonale do wykonywania wielu kuchennych czynności, takich jak krojenie, siekanie, plastrowanie czy przenoszenie kawałków pokrojonego produktu na patelnię lub do garnka. Nóż szefa kuchni posiada duże, trójkątne ostrze z lekko zaznaczonym brzuścem. Jego długość wynosi najczęściej od 18 do 24 cm. Szlif jest z reguły pełny płaski, choć można spotkać także ostrza częściowo płaskie, a nawet wklęsłe. Dobre noże szefa kuchni mogą być wykorzystywane na wiele sposobów. Ostrze takiego noża umożliwia wygodne porcjowanie mięsa, siekanie i szatkowanie warzyw, a także rozgniatanie orzechów. Poza precyzyjnymi pracami, do których potrzebne jest albo bardzo krótkie, albo bardzo wąskie ostrze, można powiedzieć, że nóż szefa kuchni sprawdzi się w każdej sytuacji, dlatego stanowi podstawę kuchennego wyposażenia.

Jakich noży używają szefowie kuchni?

W codziennej pracy szefowie kuchni korzystają z najwygodniejszych i najbardziej wielofunkcyjnych noży – noży szefa kuchni. Oczywiście, taki model noża może przyjmować różną formę, ale zawsze posiada zwężające się ku końcówce ostrze, szerokie przy rękojeści. Dobry nóż szefa kuchni pokroi każdy produkt spożywczy – zarówno mięso, jak i owoce czy warzywa. Za najlepsze uznaje się noże szefa kuchni z ostrzem ze stali nierdzewnej. Jest ona odporna na korozję, trwała, a także łatwa w czyszczeniu. Jednym z rodzajów stalowych noży szefa kuchni są wyjątkowo wytrzymałe i ostre noże japońskie. Praca z nimi jest prawdziwą przyjemnością, a wynika to przede wszystkim z zastosowania stali z dodatkiem węgla, która jest obrabiana, hartowana, ostrzona i szlifowana. Noże japońskie są zatem lekkie, ale też twarde, bardzo ostre i wytrzymałe. Co więcej, japoński nóż kuchenny jest łatwy w ostrzeniu, dzięki czemu może zachować ten atut przez wiele lat.

Jak nazywa się japoński nóż szefa kuchni? To GYUTO – podstawowe narzędzie każdego japońskiego szefa kuchni, służące do siekania, krojenia i plastrowania. Ostrze takiego noża ma długość od 18 do nawet 33 cm, przy czym amatorom i osobom o drobniejszej posturze zdecydowanie zaleca się wybór modelu krótszego. Charakterystyczną cechą Gyuto jest też krawędź tnąca z lekkim brzuścem, dzięki któremu ostrze można prowadzić po desce ruchem kołyszącym, co świetnie sprawdza się podczas siekania. Jednocześnie, nóż dobrze nadaje się także do krojenia ruchem prostym, na przykład warzyw w kostkę czy wędlin na plastry. Szerokie przy rękojeści ostrze sprawdza się również podczas rozgniatania produktów, choćby w celu wydobycia ich aromatu. Gyuto nie jest natomiast dedykowany takim czynnościom jak obieranie warzyw i owoców czy wycinanie mięsa spomiędzy kości. Do takich celów zaprojektowano inne, równie ostre, wytrzymałe i wygodne w użyciu noże japońskie.

Do czego służy nóż szefa kuchni?

Noże szefa kuchni są niezbędne w każdym domu i w każdej profesjonalnej kuchni. Niezależnie od tego, czy gotujemy zawodowo, czy amatorsko, potrzebujemy takiego uniwersalnego narzędzia, aby przygotowywać różne potrawy szybko, wygodnie i bez wysiłku. Szerokie ostrze i lekka rękojeść z drewna lub materiału syntetycznego sprawia, że krojenie, siekanie czy szatkowanie przebiegają znacznie sprawniej. Nóż szefa kuchni pokroi każdy produkt. Może służyć do krojenia pieczywa, siekania warzyw, plastrowania owoców, porcjowania mięsa, zgniatania, szatkowania, a także przekładania kawałków i plasterków produktów z deski do garnka lub na patelnię. Można śmiało powiedzieć, że wszechstronne zastosowanie sprawia, iż nóż szefa kuchni jest narzędziem, którego nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Idealnie sprawdzi się również na prezent.

Noże szefa kuchni – jaki wybrać?

Jak zostało wspomniane, noże szefa kuchni najczęściej produkowane są ze stali nierdzewnej, która zachowuje ostrość przez długi czas, jest odporna na zarysowania i bezpieczna w kontakcie z żywnością. Łatwo jest również przywrócić jej ostrość za pomocą wybranej ostrzałki, dzięki czemu stalowe ostrze będzie gładko wchodzić zarówno w twarde warzywa, jak i w miękkie mięso, bez szarpania i rozrywania. Drugi ważny element noża szefa kuchni, czyli rękojeść, może być wykonana z drewna lub tworzywa sztucznego. Materiał syntetyczny nie jest jednak tak dobrym wyborem jak wysokiej jakości drewno, które dobrze trzyma się w dłoni, jest odporne na pękanie i pięknie się prezentuje.

W rękach profesjonalnych kucharzy najczęściej widzimy noże japońskie, które z całą pewnością można uznać za najostrzejsze na świecie. Ich hartowane, szlifowane i polerowane ostrza z łatwością tną wszelkie produkty spożywcze. Są nie tylko precyzyjne, ale też łatwe i wygodne w użyciu z uwagi na swoją lekkość, ergonomiczną budowę i odpowiednio ukształtowane ostrze. To właśnie w nie warto zainwestować i to im można zaufać na co dzień.

Noże kuchenne – jaki nóż szefa kuchni do 300 zł?

Ponieważ noże szefa kuchni nadają się do porcjowania, siekania i krojenia, z pewnością okażą się przydatne w każdej kuchni. Łatwość i wygoda użycia sprawiają, że wiele osób sięga po nie nawet wtedy, kiedy posiada inny nóż dedykowany do danego produktu czy czynności. Nóż szefa kuchni nie jest wbrew pozorom atrybutem jedynie profesjonalnych kucharzy – może z powodzeniem służyć w każdym domu. Jednak jaki nóż szefa kuchni wybrać? Czy da się kupić dobry nóż szefa kuchni za mniej niż 300 zł? Co prawda, w naszym sklepie możesz znaleźć japońskie noże kuchenne w takim budżecie, ale zdecydowana większość modelów kosztuje więcej niż 300 zł, co wynika z zastosowania doskonałej jakości materiałów i starannego wykończenia, zgodnego z japońską tradycją. Czy warto zainwestować w dobry materiał i wysoki kunszt wykonania? Zdecydowanie, ostrza japońskich noży są znacznie twardsze niż ostrza noży europejskich, a to oznacza, że są też znacznie ostrzejsze i przez długi czas zachowują tę właściwość. Japoński nóż szefa kuchni to doskonały pomysł na prezent dla każdego kucharza amatora nie tylko ze względu na swoją funkcjonalność i uniwersalność, ale również ze względu na bardzo estetyczny wygląd i klasyczny design.

Sprawdź także nasz ranking noży kuchennych

Sprawdź także pozostałe typy i rodzaje noży japońskich:

Noże Sakai Kikumori Noże Seki Kanetsugu Noże Takamura Noże Takahisa Yanagiba Usuba Deba Kiridashi Inne Noże Nóż Wielozadaniowy Nóż do Warzyw Mały Nóż uniwersalny Chromax Ginsan Shirogami #1 Shirogami #2