Noże kuchenne są podstawowymi narzędziami pracy wykorzystywanymi podczas przyrządzania potraw. To przedmioty, które mogą posłużyć przez wiele lat, oprócz garnków i patelni są elementami wyposażenia kuchni. Dlatego powinny charakteryzować się: odpornością na ścieranie, wytrzymałością, udarnością oraz sprężystością. Noże ze stali węglowej dostępne wśród propozycji w naszym sklepie online Hamono charakteryzują się tymi cechami. Wykonane są ze stali węglowej i występują o długościach ostrzy m.in.: 150 mm, 210 mm, 240 mm, 180 mm, 135 mm.
Czym jest stal węglowa?
Jednym z najpopularniejszych stopów wykorzystywanych do produkcji noży kuchennych i myśliwskich jest stal węglowa. Stal węglowa oznaczana jest symbolem CS (carbon steel), powstaje z połączenia żelaza i węgla. Zawartość pozostałych pierwiastków nie przekracza w niej wartości granicznych, które są określone w normie PN-EN 10020:2003. Wśród pierwiastków, które występują w stali nierdzewnej znajdują się np. aluminium, krzem, miedź oraz bor. Oznacza to, że Stal węglowa jest łatwa w obróbce, dlatego jest jednym z najczęściej wykorzystywanych stopów.
Dlaczego warto zdecydować się na noże ze stali węglowej?
Japońskie noże ze stali węglowej są elastyczne i wytrzymałe, dlatego możesz go wygiąć, a on powróci do swojej pierwotnej formy. Na nożach ze stali węglowej nie powstają na nim pęknięcia ani odkształcenia. Noże mają ostrza twarde, to sprawia, że z łatwością się je ostrzy i wcale nie trzeba robić tego zbyt często, ponieważ długo utrzymują agresję cięcia. Noże mogą pokrywać się także patyną, która nie jest tym samym co rdza. Patyna może wyglądać nieestetycznie, ale jej zaletą jest to, że chroni ostrze przed dogłębną korozją.
Jak dbać o nóż ze stali węglowej, aby był jak najdłużej trwały?
Korzystając z noże ze stali węglowej, powinieneś utrzymać go w czystości oraz w miarę możliwości suchy. Nóż ze stali węglowej warto konserwować także preparatami zawierającymi olej albo odrdzewiającymi na bazie oleju. Ostrze powinieneś czyścić wodą lub wodą z mydłem. Jeśli na nożu pojawi się rdza, najpierw wyczyść je dokładnie za pomocą środków czyszczących, które nie zawierają zbyt dużej ilości wody. Następnie nanieś środek odrdzewiający na szmatkę i owiń nią ostrze noża na kilka godzin. Po zdjęciu szmatki usuń także wszelkie resztki rdzy. Jeśli masz nóż, który zawiera blokadę, utrzymuj ją w czystości, to sprawi, że sprzęt będzie działał bezawaryjnie.
Jakie ostrza mają noże ze stali węglowej i są dostępne w Hamono?
Wśród propozycji noży w sklepie online z akcesoriami kuchennymi, znajdziesz noże z typami głowni: z cienkimi i długim ostrzem, z dwuwarstwowym ostrzem, czy też tasaki. Jeśli zależy Ci na precyzyjnym cięciu gładki. Jeżeli zależy Ci na cięciu twardych powierzchni, zdecyduj się na modele ząbkami. Wszystkie modele noży, które są w ofercie Hamono są marki Sakai Kikumori, która jest japońską marką. Dzięki różnorodnym ostrzy każdy z noży możesz wykorzystać do wykonywania różnych czynności np. przyrządzania sushi, porcjowania steków, krojenia owoców oraz cięcia cienkich plastrów surowej ryby.
Czym się różni stal nierdzewna od węglowej?
Noże wykonane ze stali nierdzewnej i węglowej różnią się od siebie nie tylko ceną, ale także właściwościami. W odróżnieniu noży wykonanych ze stali węglowej, te ze stali nierdzewnej są droższe oraz cechują się odpornością na korozję oraz twardością, dlatego do ostrzenia za pomocą profesjonalnych ostrzałek. Takie noże nie wchodzą w reakcję z obrabianymi produktami.
Czym kierować się, wybierając nóż?
Decydując się na nóż ze stali węglowej albo weź pod uwagę: to jak często gotujesz, jakie potrawy lubisz gotować. Zwróć uwagę także na to, na jakiej jakości noży Ci zależy, im będzie wyższa, tym narzędzie kuchenne dłużej Ci posłuży.
Czy potrzebujesz noża wysokiej jakości? Koniecznie zapoznaj się z ofertą dostępną w naszym sklepie internetowym. Sprawdź także pozostałe akcesoria, które występują wśród naszych propozycji. Nie zastanawiaj się zbyt długo.
Sprawdź także pozostałe typy i rodzaje noży japońskich:
Noże Tojiro Noże Tsunehisa Noże Yoshida Hamono Noże Zakuri Sujihiki Kiritsuke Petty/Pairing Honesuki Nóż do Trybowania Nóż do Chleba Nóż do Plastrowania/Sashimi Nóż do Oprawiania Ryb Noże do sushi Shirogami #3 SK5 SG2 / R2 VG-1 VG-10 VG-5 ZDP-189