Petty i Pairing to małe japońskie noże wybierane do prac precyzyjnych. Nóż Petty to mniejsza wersja noża Gyuto. Oba rodzaje – Petty i Pairing – nadają się do drobnego wykrawania owoców i warzyw. Ich ostrza dobrze sprawdzają się przy obróbce produktów niewielkich, delikatnych. Ponieważ są wąskie, łatwiej jest je kontrolować, co okazuje się niezwykle ważne przy przygotowywaniu wyszukanych dań. Kiedy priorytetem jest precyzyjne cięcie, żaden nóż nie sprawdzi się lepiej niż Petty lub Pairing.
Czym różni się nóż Petty od Pairing ?
Niektórzy stosują nazwę Petty i Pairing zamiennie, ale warto pamiętać, że takie noże nie są identyczne. Można powiedzieć, że oba rodzaje zostały opracowane z myślą o krojeniu drobnych produktów, jak warzywa i owoce. Podstawową różnicą pomiędzy tymi dwoma typami ostrzy jest jednak ich długość, czyli długość krawędzi tnącej. Ostrze noża Petty jest większe od ostrza noża Pairing, ale jednocześnie mniejsze niż w przypadku noży Guyto. Z uwagi na podobieństwo do tego drugiego, wielu początkujących kucharzy sięga po nóż Petty, zanim zacznie posługiwać się nożami Guyto.
Czym charakteryzują się noże Petty i Pairing?
O nożu Petty i Pairing mówi się czasem „mały nóż uniwersalny„. Jest to adekwatne określenie, ponieważ ostrza takich noży posiadają z reguły krawędź tnącą o długości od 12 do 18 cm. Charakteryzuje je również wąskie ostrze, o kącie 13-15 stopni, co przekłada się na niezwykłą precyzję cięcia. Produkty tego typu wyróżnia lekka konstrukcja i równowaga między ostrzem a rękojeścią. Dzięki niej noże doskonale leżą w dłoni, pozwalają na komfortową, niemęczącą pracę i wykonywanie precyzyjnych cięć. Rękojeść noży Petty i Pairing może być wykonana z drewna, ale również ze stali nierdzewnej. Typową cechą tych ostrzy jest natomiast wysoka twardość, z reguły powyżej 58 HRC.
Do czego służy nóż Petty/Pairing?
Noże Petty zastępują w użyciu większe noże szefa kuchni. Sprawdzają się zatem podczas krojenia i porcjowania nieco mniejszych produktów. Najczęściej mówi się, że nóż Petty jest odpowiedni do pracy z warzywami i owocami. Można jednak korzystać z niego także przy pracy z grzybami, małymi kawałkami mięsa czy ryb. Bez zwątpienia, nóż tego typu stanowi najlepszy wybór do obróbki warzyw i owoców. Posiada spiczasty czubek, dzięki któremu można dokładnie wykrajać z tych produktów między innymi gniazda, pestki czy niedoskonałości. W każdej kuchni krótki uniwersalny nóż sprawdza się do obierania warzyw bez marnowania ich miąższu, a także do krojenia miękkich produktów nawet w dłoniach, bez użycia deski. Z reguły taki nóż jest ostrzony dwustronnie, dlatego świetnie radzi sobie z przecinaniem różnych tekstur – i tych twardych, i tych bardzo miękkich, soczystych, z mocną skórką.
Dlaczego warto wybrać nasze noże Petty Pairing?
Noże prezentowane w naszym sklepie to produkty szanowane na całym świecie za swój kunszt wykonania, wysoką jakość i trwałość, a także ograniczoną dostępność. Do asortymentu wybieramy bowiem noże powstające w tradycyjnym procesie produkcyjnym, wykuwane ręcznie przez japońskich rzemieślników. Każdy produkt, który trafia do naszego sklepu poznaliśmy osobiście w trakcie podróży po kraju Kwitnącej Wiśni. Wiemy więc, że posłuży w Twojej kuchni znacznie dłużej niż model z masowej produkcji. Dodatkową zaletą takiego pochodzenia naszych noży jest fakt, że są one wykonywane z wyjątkową precyzją, dokładnością i starannością. To przekłada się na ich wytrzymałość oraz oryginalny design. Tak naprawdę każdy nóż wykonany ręcznie jest bowiem unikalny, jedyny w swoim rodzaju.
Sprawdź także pozostałe typy i rodzaje noży japońskich:
Noże Tojiro Noże Tsunehisa Noże Yoshida Hamono Noże Zakuri Gyuto Santoku Bunka Nakiri Nóż do Trybowania Nóż do Chleba Nóż do Plastrowania/Sashimi Nóż do Oprawiania Ryb Noże do sushi Shirogami #3 SK5 SG2 / R2 VG-1 VG-10 VG-5 ZDP-189