Filter

Japońskie noże do warzyw i owoców są lekkie, poręczne, precyzyjne i szalenie ostre. Dzięki nim możesz obrać ze skórki każdy produkt, nie marnując przy tym ani grama żywności. Z odpowiednim nożem do warzyw przygotowujesz ulubioną sałatkę, zupę czy surówkę bez męczenia nadgarstków. Stworzenie posiłku zajmie zaledwie chwilę, a efekt zaskoczy estetyką cieniutkich plastrów, idealnej kostki czy drobno posiekanych cząsteczek. Inny powinien być jednak nóż do krojenia warzyw, a inny do ich obierania, dlatego w tej kategorii produktów znajdziesz zarówno noże krótkie, wąskie i ostro zakończone, jak i noże szerokie, w tym nawet Nakiri, czyli mocne i lekkie japońskie tasaki.

Dlaczego japońskie noże są idealne do krojenia warzyw?

Jedną z najpopularniejszych japońskich potraw jest sushi, które przygotowuje się z idealnie wykrojonych kawałków ryby z dodatkiem cieniutkich plastrów warzyw. W kraju Kwitnącej Wiśni precyzyjne, a przy tym bardzo sprawne i szybkie krojenie, plastrowanie, porcjowanie i siekanie jest sztuką, dlatego ostrza noży doskonalone są od pokoleń. Wszystkie japońskie noże charakteryzuje wyjątkowa ostrość, twardość, poręczność i wytrzymałość. Dobrej jakości nóż ze stali jest lekki i wygodny w użyciu, a przy tym trwały, odpowiedni do wielokrotnego szlifowania. Japońskie noże do warzyw i owoców są odporne na korozję i działanie kwasów. Dzięki gładkości ostrza kroją i plastrują produkty bez szarpania ich krawędzi, bez miażdżenia miąższu i bez rozrywania skórki. Lekki nóż do obierania dobrze leży w dłoni, nie męcząc jej nawet podczas wielogodzinnej pracy. Z kolei noże do siekania gładko płyną po desce, kiedy kucharz pracuje nimi ruchem kołyszącym.

Jeśli chcesz kroić swoje ulubione owoce i warzywa bez wysiłku i z idealnym rezultatem, potrzebujesz bardzo ostrego noża, który równie gładko wchodzi w owoce i warzywa twarde – jak ziemniaki czy dynie – oraz miękkie i soczyste – jak pomidory czy truskawki. Noże japońskie doskonale sprawdzają się w tej roli. Ich ostrze ze stali nierdzewnej, węglowej lub damasceńskiej nadaje się do obierania, siekania i krojenia wszystkich warzyw i owoców. Ostre noże poradzą sobie z krojeniem pomidorów w plastry i ziemniaków w talarki, a także z wykrojeniem słupków z ogórków czy marchwi. Obieranie skórki z pomocą lekkich, krótkich noży japońskich przestaje być jedną z najmniej przyjemnych prac kuchennych, a przenoszenie pokrojonych składników do miski czy garnka przebiega sprawniej na szerokim ostrzu Nakiri lub Gyuto.

Do warzyw i owoców noże japońskie – jakie wybrać?

Nóż do warzyw to między innymi Usuba, Gyuto (szefa kuchni), Petty (uniwersalny), Kiritsuke czy Nakiri. Czym charakteryzują się ich ostrza? Każdy nóż japoński został zaprojektowany z myślą o swoim późniejszym przeznaczeniu. Kiedy ostrze ma służyć do krojenia sprężystej skórki owoców i warzyw, pokrywających miękki miąższ, na przykład do krojenia pomidorów, jest ono bardzo ostre, cienkie i najczęściej dwustronnie szlifowane. Umożliwia to uzyskiwanie idealnie gładkich, jędrnych plastrów owoców i warzyw miękkich. Z kolei szybkie krojenie i siekanie warzyw ułatwia nóż z zaokrąglonym brzuścem, który w ruchu kołyszącym odbija się od deski, usprawniając pracę kucharza. Nóż do ogórków i ziemniaków, których plastry mogą przyklejać się do ostrza, jest szerszy, aby możliwe było przenoszenie na nim gotowych kawałków produktu prosto do miski, na patelnię czy do garnka.

Wiedząc już, jakie cechy noża ułatwiają prace z warzywami i owocami, możesz bez trudu wybrać dla siebie idealny nóż do warzyw i owoców z tej kategorii produktów. Nóż do warzyw jest niezbędny w każdej kuchni, bo również w każdej kuchni przygotowywane są surowe, gotowane, pieczone czy smażone warzywa i owoce. Aby nie męczyć się ich obieraniem, krojeniem w kostkę, paski czy plastry, wybierz japoński nóż do kuchni, z którym obróbka warzyw stanie się przyjemnością. Lekki nóż nie zmęczy dłoni podczas obierania, a ten ultra ostry będzie wchodził w twarde warzywa i owoce jak w masło. Pozwoli również szybko i dokładnie kroić oraz plastrować te produkty w sposób, który zachwyca każdego perfekcjonistę, a zatem pięknie prezentuje się też na talerzu

Japoński nóż do warzyw zaspokoi potrzeby amatora i zawodowego kucharza. Dzięki niemu w każdej kuchni praca z owocami i warzywami przebiegać będzie sprawniej i łatwiej, a rezultat zaskoczy swoją estetyką. Nóż do warzyw japońskiego producenta posłuży w kuchni znacznie dłużej niż przeciętne narzędzia tego typu. Dzięki swojej twardości może być bowiem wielokrotnie szlifowany i polerowany, aby stale pracował z warzywami i owocami z taką samą łatwością, jak tuż po zakupie. Jeśli więc to właśnie nóż do warzyw jest tym, czego brakuje w Twojej kolekcji noży kuchennych, wybierz jeden z prezentowanych w tej kategorii modelów. Warto pamiętać również, że japońskie noże do warzyw i owoców – pomimo tej nazwy – nadają się do wielu czynności, nie tylko do krojenia, siekania czy plastrowania tych produktów spożywczych, ale często również do pracy z mięsem, rybami czy ziołami.

Sprawdź także pozostałe typy i rodzaje noży japońskich:


Noże Hideo Kitaoka
Noże Hokiyama Noże Ittoutan Noże Kiridashi Sujihiki Kiritsuke Petty/Pairing Honesuki Nóż Szefa Kuchni Nóż Wielozadaniowy Mały Nóż uniwersalny Noże ze stali nierdzewnej Noże ze stali węglowej Noże ze stali damasceńskiej Aogami #1