Filtrowanie

Noże Masutani

Ręcznie robione noże Masutani to dzieło uzdolnionego kowala z prefektury Fukui, z Echizen. Jedną z ich największych zalet jest świetny stosunek ceny do jakości, którą śmiało można porównać do wielu droższych noży. W kolekcji Masutani została wykorzystana wysokowęglowa stal nierdzewna VG-1 oraz VG-10.

Tym, co może zaskoczyć, jest profil ostrza, spotykany w droższych produktach.

Dzięki hartowaniu twardość ostrzy wynosi 61-62 HRC, co sprawia, że przez wyjątkowo długi czas zachowują one pierwotnie nadają im ostrość. Z kolei do wytworzenia rękojeści zostało wykorzystane drewno pakka, które znane jest z odporności na działanie wilgoci oraz temperatury. Noże kuchenne Masutani idealnie nadają się do użytku przez domowych amatorów dobrego jedzenia, którzy stoją na starcie swojej przygody z japońskimi nożami.

Sprawdź także pozostałe typy i rodzaje noży japońskich:

Noże Tojiro Noże Tsunehisa  Noże Yoshida Hamono Noże Zakuri Gyuto Santoku Bunka Nakiri Nóż Szefa Kuchni Nóż Wielozadaniowy Nóż do Warzyw Mały Nóż uniwersalny Noże ze stali nierdzewnej Noże ze stali węglowej Noże ze stali damasceńskiej Aogami #1