Filtrowanie

Noże Nakiri – japoński nóż do warzyw

Jeśli kiedykolwiek obserwowałeś szefa kuchni siekającego warzywa, to zapewne zastanawiałeś się, jak udaje mu się uzyskać takie równe i cienkie plasterki. Sekretem jest japoński Nóż Nakiri.

Nakiri-bōchō (z japońskiego – nóż do cięcia zieleniny) jest japońskim nożem do krojenia warzyw. Charakterystyczną cechą tego noża jest jego prostokątny kształt – nie posiada on czubka, a jego krawędź tnąca jest prosta lub nieznacznie zakrzywiona. Historia noża Nakiri sięga aż do siedemnastego wieku. W tamtych czasach był on używany jako jeden z dwóch podstawowych noży w japońskiej kuchni. Drugi nóż do warzyw, deba, był używany do mięsa oraz ryb. W czasach w dawnej Japonii nóż Nakiri miał szersze zastosowanie niż obecnie, jednak w czasach współczesnych, ze względu na jego kształt, nie używa się go do krojenia mięsa, szczególnie z kością.

Nóż do warzyw jak tasak

Nóż Nakiri jest podobny do popularnego tasaka. Tak jak tasak ma prostokątne ostrze z płaską krawędzią, posiada jednak znacznie cieńsze ostrze. Noże kuchenne Nakiri są również dużo lżejsze od tasaka. Tasak świetnie radzi sobie z porcjowaniem mięsa, poradzi sobie nawet z kośćmi lub chrząstkami. Z kolei Nakiri jest stworzony do krojenia na równe i cienkie plasterki. Bywa, że osoby nienawykłe do użycia noża Nakiri próbują używać go jak tasaka, krojąc nim mięso razem z kością. Nie powinno się go używać jednak w ten sposób, dlatego że może pęknąć lub nawet się złamać.

Bardzo podobny do noża Nakiri jest również nóż Usuba, który również jest używany do krojenia na plasterki, jednakże Nakiri jest zaostrzony po obu stronach, a Usuba tylko z jednej. Usuba pozwala na cięcie jeszcze cieńszych plasterków niż Nakiri, jednak jego użycie jest trudniejsze, dlatego jest zarezerwowany głównie dla profesjonalistów. Nóż Nakiri jest dużo bardziej popularny wśród kucharzy w Europie i Ameryce niż nóż do warzyw Usuba, nadaje się również dla początkujących kucharzy.
Krojenie nożem Nakiri pozwala uzyskać niezwykle równe kawałki lub plasterki, ponieważ poruszając ostrzem noża w górę i w dół, całe ostrze dotyka deski do krojenia. Dzięki temu nadaje się on do krojenia nawet najbardziej delikatnych warzyw, bez obawy o uszkodzenie warzywa. Bywa, że grubsze, cięższe noże kuchenne zgniatają krojone warzywa, co powoduje że nie wyglądają już tak estetycznie. Prosta krawędź ostrza umożliwia precyzyjne krojenie wszelkich rodzajów warzyw. Nóż Nakiri radzi sobie z tym lepiej niż inne rodzaje noży. Charakteryzuje się wyjątkową skutecznością w krojeniu zarówno miękkich, jak i twardych warzyw i owoców. Jest on idealny do siekania, ponieważ jest bardzo cienki i lekki. Użycie noża ułatwia również wysokość ostrza, ponieważ cała powierzchnia noża przylega nawet do większych warzyw, np. kapusty. Kształt noża umożliwia również przenoszenie w łatwy sposób pokrojonych warzyw z deski do krojenia do woka lub garnka. Świetnie radzi sobie z warzywami korzeniowymi, np. marchewką, korzeniem pietruszki lub selera. Przy pomocy noża Nakiri można poszatkować również wszystkie zioła i przyprawy.

Nóż do warzyw szczególnie polecany do potraw dalekowschodnich

Nóż Nakiri pozwala na użycie różnych technik krojenia, na przykład julienne (długie, cienkie słupki), chiffonade (technika krojenia liściastych w cienkie wstążki), brunoise (drobna kostka) lub paysanne (cienkie plasterki). Nóż do warzyw ten najlepiej sprawdza się przy cięciu w górę i w dół. Dzięki temu cięcie jest bardziej kontrolowane, ponieważ idzie tylko w jednym kierunku. Cięcie do przodu i do tyłu jest w zasadzie niepotrzebne przy użyciu tego rodzaju noża. Nóż do warzyw Nakiri nadaje się zarówno dla amatorów jak i profesjonalistów, którzy chcą uzyskać idealnie pokrojone warzywa i owoce.

Nóż Nakiri świetnie sprawdzi się do wszelkiego rodzaju dań kuchni azjatyckiej, szczególnie uzupełniony o inne japońskie noże kuchenne. Można nim w szybki sposób pokroić warzywa, na przykład do woka. Nie jest on jednak zarezerwowany jedynie dla miłośników kuchni azjatyckiej. Ten nóż kuchenny nadaje się dla wszystkich osób, które kochają różnorodność w kuchni. Pozwala on na szatkowanie warzyw bez utraty cennych witamin. Dzięki temu, że warzywa i owoce pokrojone są w precyzyjny sposób, nie zostają zmiażdżone przed zbyt grube i ciężkie ostrze. To sprawia, że sok nie rozlewa się po desce do krojenia, tylko zostaje w kawałkach warzyw lub owoców. Pozwala to na zachowanie większej ilości składników odżywczych podczas przygotowywania potraw.

Nóż do warzyw Nakiri – Podsumowanie

Noże kuchenne nakiri wyglądają trochę jak tasak. Ma jednak znacznie cieńsze ostrze, które idealnie nadaje się do siekania nawet delikatnych warzyw bez uszkadzania samego warzywa. Proste ostrze noża Nakiri pozwala ciąć jednym ruchem aż do deski do krojenia, bez konieczności ciągnięcia lub pchania. Oznacza to, że cięcie jest bardziej kontrolowane, ponieważ idzie tylko w jednym kierunku.

Jeśli chodzi o użycie noża Nakiri do krojenia warzyw i owoców, musisz przestrzegać określonego wzoru. Nóż Nakiri ma prostą końcówkę, dzięki czemu jest bardzo łatwy w użyciu. Podczas krojenia należy poruszać nożem tylko w górę i w dół, a nie w poziomie. Krótka praktyka z użyciem noża Nakiri sprawi, że zarówno amator jak i profesjonalista będzie w stanie w prosty sposób uzyskać idealnie posiekane warzywa i owoce.
Wszystkie produkty dostępne w naszym sklepie można skompletować z innymi naczyniami z danej serii. Nóż do warzyw i owoców to jedno z najważniejszych narzędzi w każdej kuchni. Te z naszej kolekcji wyróżniają się niezwykle ostrym ostrzem i specjalnie wyprofilowaną, ergonomiczną rękojeścią. Mając takie wyposażenie, jesteś gotowy na każde kuchenne zadanie. Nóż do warzyw Nakiri – precyzyjny nóż japoński uznany na całym świecie.

Sprawdź także pozostałe typy i rodzaje noży japońskich:

Noże Hideo Kitaoka Noże Hokiyama Noże Ittoutan Noże Kiridashi Yanagiba Usuba Deba Kiridashi Inne Noże Nóż Szefa Kuchni Nóż Wielozadaniowy Nóż do Warzyw Mały Nóż uniwersalny Noże ze stali nierdzewnej Noże ze stali węglowej Noże ze stali damasceńskiej Aogami #1