King 1000/6000 KDS kamień do ostrzenia
Original price was: 269,00 zł.239,00 złCurrent price is: 239,00 zł.King HYPER 1000 kamień do ostrzenia
Original price was: 289,00 zł.259,00 złCurrent price is: 259,00 zł.Naniwa Chosera Professional 1000 kamień wodny do ostrzenia
Original price was: 419,00 zł.369,00 złCurrent price is: 369,00 zł.
Kamienie wodne to dla wielu osób synonim doskonałej ostrzałki do noży kuchennych. Są cenione ze względu na imponującą ostrość i precyzję cięcia, jaką można nadać nożom za ich pomocą. Trzeba tutaj wspomnieć, że jeszcze przed opuszczeniem zakładu produkcyjnego japońskie noże kuchenne są poddawane procesowi ostrzenia – właśnie przy użyciu sprawdzonych kamieni do ostrzenia. Przed rozpoczęciem ostrzenia konieczne jest namoczenie kamienia do ostrzenia na kilka minut w wodzie (nie należy dopuszczać do tego, aby był suchy w czasie pracy). Co ciekawe, noże japońskie zyskują swoją ekstremalną ostrość dzięki zastosowaniu specjalnego kąta nachylenia ostrzałki – odpowiednim kątem jest ok. 15 stopni. Kamienie do ostrzenia noży zapewnią nie tylko ostrość, ale także bezpieczeństwo Twoim nożom, a Tobie ułatwi wykonywanie codziennych obowiązków. Sprawdź także nasz ranking noży kuchennych oraz noże ceramiczne – co musisz o nich wiedzieć?
Kamienie do ostrzenia noży – sposób na szybkie i precyzyjne ostrzenie noży
Pracę w kuchni ułatwiają dobre jakościowo noże, ale nie mniej ważna jest dobra ostrzałka, która pomoże utrzymać noże w idealnym stanie. Odpowiednio przygotowane nóż szefa kuchni ułatwia użytkowanie i przyspiesza pracę. Jak wiadomo, każde ostrze z czasem się tępi, zwłaszcza podczas intensywnej eksploatacji. Kamienie wodne do ostrzenia noży to wyjątkowe ostrzałki, która pozwalają na szybkie, niezwykle precyzyjne, a przede wszystkim skuteczne ostrzenie.
Spośród wielu popularnych przyrządów służących do ostrzenia kamienie wyróżniają się nie tylko wyglądem, ale też sposobem użycia i niesamowitymi efektami, jakie można dzięki nim osiągnąć. Odpowiednio dobrane i prawidłowo użytkowane kamienie wodne to najlepszy sposób na ostrzenie noży. Dobre kamienie pozwalają nawet naprawić i uratować ostrze, a naostrzony nóż jest wbrew pozorom dużo bezpieczniejszy w użytkowaniu niż ten stępiony.
Jeśli do tej pory nie używaliście kamienia do ostrzenia to jesteśmy przekonani, że już po pierwszym użyciu stanie się niezastąpionym narzędziem w Twojej kuchni. Warto nadmienić, że kamienie wodne są w stanie poradzić sobie z wieloma ostrzami o różnych rozmiarach, kształtach i grubościach. Naostrzysz nimi nawet ostrza wykonane z twardej stali. Tym samym każdy nóż będzie imponująco ostry co byłoby nieosiągalną przy użyciu innych metod.
Kamienie wodne nie tylko do ostrzenia noży
Kamienie do ostrzenia noży umożliwiają ostrzenie nie tylko noży kuchennych, ale też wielu innych narzędzi używanych między innymi w stolarstwie, rolnictwie i ogrodnictwie. Doskonale sprawdzą się podczas ostrzenia nożyczek i scyzoryków oraz brzytw i strugów, równie dobrze poradzą sobie z naostrzeniem dłuta czy siekiery, wystarczy wybrać odpowiedni kamień.
Jeśli ostrze dłuta jest wyszczerbione, użyj grubszego kamienia – 80 do 700. Bardzo ważnym aspektem jest, aby nie zmieniać fabrycznego kąta ostrza. Podczas właściwego ostrzenia dłuta na kamieniu wykorzystuje się gradację od 800 do 3000. Drobniejsze kamienie służą do usuwania gratu (4000-6000) i polerowania (8000 i więcej).
W jaki sposób prawidłowo używać kamieni wodnych?
Nazwa kamieni wodnych nie jest przypadkowa, ponieważ do ich działania potrzebna jest właśnie woda. Aby proces ostrzenia przy ich użyciu był jak najbardziej efektywny, koniecznie jest wcześniejsze namoczenie kamienia – wystarczy, aby został zanurzony na kilka minut w zimnej wodzie.
Kamień wodny do ostrzenia noży nie może być suchy podczas pracy, kamienna ostrzałka nadaje się do ostrzenia dopiero wtedy, gdy całkowicie nasiąknie wodą. Po czym można to poznać? Kiedy po umieszczeniu kamienia w wodzie przestaną się z niego wydobywać bąbelki powietrza, jest to znak, że kamień jest gotowy do pracy. Zazwyczaj trzeba poczekać około 5-10 minut.
Dla uzyskania maksymalnej ostrości noża niezbędny jest też odpowiedni kąt nachylenia między jego ostrzem a kamieniem, powinien wynosić około 15 stopni. Podczas używania kamienia wodnego zaleca się trzymanie noża oburącz, dzięki temu ostrzenie jest bezpieczniejsze i przede wszystkim bardziej precyzyjne. Ważne jest też, aby w trakcie ostrzenia noża nie zmieniać fabrycznego kąta ostrza noża. Podczas pracy powinno się na bieżąco polewać kamień wodą – to właśnie dzięki niej na powierzchni kamienia tworzy się maź, która działa jak materiał ścierny. Po zakończeniu ostrzenia nóż wystarczy opłukać wodą, a kamień osuszyć. Regularne ostrzenie zapewni najlepsze efekty.
Rodzaje kamieni do ostrzenia noży oraz ich zastosowanie
Duży asortyment dostępnych kamieni może stanowić problem dla kogoś, kto nie miał z nimi wcześniej do czynienia, jednak wybór tego jedynego nie jest wcale taki trudny, jak mogłoby się wydawać. Kamienie wodne mają różne kształty i wymiary, ale bez względu na wygląd różnią się między sobą przede wszystkim gradacją, czyli ilością i rozmiarem drobinek ściernych na ich powierzchni, dzięki którym możliwe jest ostrzenie.
Kamienie wodne o niskiej gradacji, czyli wartościach od 200 do 1000 są najbardziej szorstkie i najlepiej sprawdzają się przy ostrzeniu stępionych, a nawet wyszczerbionych ostrzy, natomiast gradacja na poziomie od 1000 do 8000 i wyższym tworzy drobniejszą oraz delikatniejszą powierzchnię ścierną, przeznaczoną do wstępnego ostrzenia oraz polerowania krawędzi tnącej.
W przypadku ostrzenia bardzo stępionych noży z widocznymi wyszczerbieniami na ostrzu należy zawsze zaczynać od kamieni od niskiej gradacji, a ostrzenie kończyć tymi z wysoką gradacją. Niektóre kamienie powinny zawierać węglik wolframu.
Jak wybrać odpowiedni kamień wodny?
Dla ułatwienia wyboru, przy każdym z dostępnych kamieni umieszczone są dane o gradacji oraz wskazówki dotyczące przeznaczenia konkretnej ostrzałki i dokładny opis sposobu użytkowania. W przypadku wątpliwości co do wyboru kamienia idealnym i najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem może się okazać kamień dwustronny, czyli taki, który łączy w sobie różne parametry, dzięki czemu umożliwia zaostrzenie i wypolerowanie wielu narzędzi. Polskie kamienie do ostrzenia nie są dostępne w naszym sklepie.
Noże japońskie, ich przeznaczenie oraz metody ostrzenia są naszą pasją od wielu lat, więc chętnie podzielimy się z Tobą naszą wiedzą i doświadczeniem. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące wyboru odpowiedniego kamienia lub jego zastosowania, zapraszamy do kontaktu – jesteśmy do Twojej dyspozycji i z chęcią odpowiemy na każde pytanie. Wyszukaj kamienie najlepsze dla Ciebie! kamien do ostrzenia noza
Przeczytaj także o ostrzałkach na naszym blogu: ostrzałki do noży i ich rodzaje oraz noże ceramiczne – co musisz o nich wiedzieć?