Filter

Noże kuchenne według zastosowania to kategoria produktów, w której znajdziesz idealny nóż do wybranych czynności kuchennych z uwzględnieniem rodzaju produktu spożywczego. Wbrew pozorom, dopasowanie noża do charakteru pracy kucharza nie jest tak prostym zadaniem. Duże znaczenie ma zarówno rękojeść, jak i ostrze, które powinno ułatwiać krojenie, siekanie czy plastrowanie, zamiast je utrudniać. Prawidłowo dobrany do zastosowania nóż sprawia, że praca w kuchni przebiega sprawniej i przyjemniej. Do czego stosujemy więc kuchenne noże?

Zastosowanie noży kuchennych

To, że zestawy noży kuchennych niezbędne są w każdym domu i w każdej restauracji, nie budzi żadnych wątpliwości. Bez odpowiednich ostrzy nie da się przygotowywać przekąsek, zup ani dań głównych. Noże są niezbędne do obróbki mięs, warzyw, owoców, ziół, a także do porcjowania pieczywa. W zależności od konsystencji produktu, a także od sposobu, w jaki chcemy go rozdrobnić, możemy potrzebować do tego innego typu noża. Różne ostrza służą do:

  • siekania,
  • plastrowania,
  • trybowania (usuwania niechcianych części z mięs i ryb),
  • szpikowania (nadziewania mięsa),
  • filetowania,
  • krojenia w kostkę,
  • krojenia w paski,
  • obierania,
  • przenoszenia pokrojonych produktów,
  • dekorowania.

Oczywiście, istnieją noże uniwersalne, które sprawdzają się do wielu różnych zastosowań, jednak wiele ostrzy zostało wyprofilowanych w sposób, który maksymalnie upraszcza konkretną czynność, poprawiając komfort pracy kucharza. Odpowiedni nóż to także większe bezpieczeństwo pracy w kuchni oraz większa trwałość wyposażenia – w końcu nie każdym nożem możemy przecinać kości czy zamarznięte kawałki mięsa.

Jakie rodzaje noży według zastosowania wyróżniamy?

Podział noży ze względu na zastosowanie może dotyczyć ich przeznaczenia w odniesieniu do czynności, jakie wykonuje się danym ostrzem, a także w odniesieniu do produktów spożywczych, przy których ostrze najlepiej się sprawdza. Wyróżniamy zatem:

Na tej podstawie można wybrać zatem komplet noży przeznaczony do przygotowywania konkretnego rodzaju posiłków. Nóż do chleba będzie niezbędny podczas krojenia pieczywa na śniadanie, zaś nóż do plastrowania przy porcjowaniu kawałków wędliny. Najbardziej uniwersalne są noże szefa kuchni, które służą do krojenia, siekania i przenoszenia pociętych kawałków na ostrzu. Taki model jest niezbędny w każdej kuchni, nawet tej najbardziej amatorskiej.

Dlaczego warto dobierać noże według zastosowania?

Niektórzy uznają, że potrzebują tylko jednego noża uniwersalnego, który pozwoli im przygotowywać różnego typu posiłki i sprawdzi się zarówno przy krojeniu mięs, jak i warzyw czy pieczywa. Prawda jest jednak taka, że nawet wielofunkcyjny nóż szefa kuchni nie będzie idealny do każdej czynności, jaką wykonujemy w kuchni. Nie sprawdzi się między innymi do precyzyjnego trybowania czy do obierania warzyw ze skórki. W każdym domu niezbędny jest więc zestaw złożony z przynajmniej kilku różnych noży o ostrzu krótkim i długim, ząbkowanym, szerokim, ostro zakończonym, a także lekko wygiętym. Każda z tych cech przekłada się bowiem na nieco inną funkcjonalność. Ząbkowany nóż idealnie sprawdza się przy krojeniu pieczywa, zaokrąglony brzusiec doskonale radzi sobie z siekaniem ziół, a nóż krótki nadaje się między innymi do usuwania skórki z owoców i warzyw. Każdy rodzaj noża znajdzie zatem w kuchni swoje własne zajęcie.