Filtrowanie

Zestaw dobrej jakości noży to niezbędne wyposażenie każdej kuchni. Są one niezwykle przydatne podczas gotowania i przygotowywania różnego rodzaju posiłków. Oprócz uniwersalnych modeli, które sprawdzają się w wielu sytuacjach warto posiadać także specjalistyczne noże kuchenne, które mają konkretne zadania. Takim rodzajem są noże do trybowania niezbędne podczas przygotowywania dań mięsnych. Kuchenny nóż do trybowania mięsa to specjalistyczne noże kuchenne do oddzielania mięsa od kości.
Trybowanie polega na dokładnym oddzielaniu mięsa od kości. Do tego celu używa się specjalnie zaprojektowanych noży, które zdecydowanie ułatwiają nie tylko wyjęcie kości, ale i usunięcie błon czy skóry. Jest on więc niezbędny podczas gotowania dań, których głównym składnikiem jest mięso.
Dostępne w ofercie noże do trybowania wykonane są z wysokiej jakości stali, która jest wytrzymała i odporna na uszkodzenia. Posiadają wąskie i jednocześnie elastyczne ostrze, które jest niezbędne w kuchni każdego miłośnika dań z wieprzowiny, wołowiny czy drobiu. Z ich pomocą można nie tylko oddzielić mięso od kości, ale i podzielić je na mniejsze kawałki bez obaw o zmarnowanie choćby jego kawałka.
Noże do trybowanie sprawiają, że dokładne usunięcie kości oraz innych zbędnych elementów nie stanowi większego problemu. Z ich pomocą można skutecznie i szybko wykroić nawet najmniejsze kawałki kości oraz dokładnie je oczyścić z mięsa. Ich kształt sprawia, że manewrowanie nimi jest zdecydowanie łatwiejsze niż większymi ostrzami.

Nóż do trybowania mięsa- czym się wyróżnia?

Dostępne w ofercie japońskie noże do trybowania to przede wszystkim wysokiej jakości modele wykonane z trwałej i wytrzymałej stali, dzięki czemu posłużą one przez lata. Ich ostrze jest zdecydowanie krótsze niż w przypadku klasycznych modeli noży i ma 15 lub 16 cm długości (stal nierdzewna). Antypoślizgowe uchwyty sprawiają, że nóż do trybowania leży pewnie w dłoni i nie ślizga się podczas pracy.

Dobrej jakości noże do trybowania wyróżniają się elastycznym i wąskim ostrzem, które pozwala na dokładne i precyzyjne obrabianie kawałka mięsa. Ich ostre zakończenie sprawia, że manewrowanie nim wokół kości czy skóry jest o wiele łatwiejsze.

Japońskie noże przeznaczone do trybowania (odzielenia mięsa), które znajdują się w naszej ofercie to wyłącznie sprawdzone model najwyższej jakości, które gwarantują bezproblemową pracę. Każdy kucharz znajdzie w niej model dopasowany do indywidualnych preferencji oraz potrzeb. Taki nóż do trybowania zapakowany w eleganckie i stylowe pudełko jest także idealną propozycją na wyjątkowy prezent dla każdego miłośnika gotowania. Będzie on nie tylko przydatny w codziennej pracy, ale również będzie stanowił wyjątkową dekorację każdej kuchni.
Wybór konkretnego modelu noża do trybowania (filetowania mięsa) zależy nie tylko od indywidualnych preferencji i potrzeb, ale również od stopnia zaawansowania kucharza oraz tego, jakie mięso najczęściej wykorzystuje podczas gotowania. Model przeznaczony do obróbki mięsa drobiowego jest nieco inny niż ten, który wykorzystuje się do obróbki wołowiny czy wieprzowiny. Szczególnie precyzyjny powinien być nóż do trybowania żeberek, gdyż tylko wtedy będzie możliwe usunięcie wszystkich błon czy dokładne oddzielenie mięsa od kości.

Nóż do trybowania mięsa- jak dbać?

Oprócz wyboru dobrej jakości noża do trybowania drobiu ogromne znaczenie ma również to, aby w odpowiedni sposób o niego dbać. Tylko wtedy posłuży on przez długi czas i będzie spełniał swoje zadanie. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, aby dokładnie umyć go po każdym użyciu. Nigdy nie wolno wkładać go jednak do zmywarki, a trzeba umyć go ręcznie przy użyciu delikatnego płynu do naczyń. Trzeba pamiętać również o tym, aby za każdym razem wytrzeć go do sucha. Można go schować tylko wtedy, gdy jest ona całkowicie czysty i suchy. Materiał wykonania tego typu noży to najczęściej stal nierdzewna.

Noże do trybowania (filetowania mięsa) najlepiej jest trzymać w pokrowcu bądź na stojaku, gdyż pozwoli to ochronić jego ostrze. Jeśli przez dłuższy czas jest on nie używany jego powierzchnię dobrze jest pokryć niewielką warstwą dobrej jakości oleju roślinnego. Dzięki temu jego ostrze będzie chronione przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych i sprawi, że będzie on odpowiednio ostry przez długi czas. Nóż do trybowania to jeden z najczęściej używanych noży kuchennych. Standardowa długość ostrza to  11- 15 cm lub 16 – 19 cm. Najlepszą stalą dla noża do trybowania jest wysokowęglowa stal nierdzewna.

Sprawdź także: ranking noży kuchennych Hamono

Pozostałe typy i rodzaje noży japońskich:

Noże Sakai Kikumori Noże Seki Kanetsugu Noże Takamura Noże Takahisa Gyuto Santoku Bunka Nakiri Nóż Szefa Kuchni Nóż Wielozadaniowy Nóż do Warzyw Mały Nóż uniwersalny Chromax Ginsan Shirogami #1 Shirogami #2