Filtrowanie

Ceramiczne Zestawy Do Serwowania Sushi

Zestawy do sushi to jeden z najlepszych prezentów dla miłośników orientalnych smaków i nie tylko, który sprawdzi się na każdą okazję – tym bardziej, że zapakowane są one w wyjątkowo eleganckie pudełka w czarnym kolorze. Przeważnie zestawy składają się z: talerzy do sushi, miseczek do podawania sosu sojowego czy imbiru, pałeczek do jedzenia oraz podstawki do ich odkładania. Do wyboru jest także piękna wersja z ozdobnymi łyżkami oraz miskami do zupy. Wysokiej jakości komplety do sushi wykonane są z oryginalnej japońskiej ceramiki. Udekorowane typowymi tradycyjnymi motywami spodobają się każdej obdarowanej osobie oraz miłośnikom klimatu i stylu Kraju Kwitnącej Wiśni.

Jak jeść sushi?

Sushi to niezwykłe danie, które jest zdrowe i piękne, ale wiąże się też z określonym sposobem spożywania. By prawidłowo jeść sushi, trzeba zorganizować najpierw specjalne, przeznaczone do tej potrawy naczynia, najlepiej wchodzące w skład zestawu do sushi. Sos sojowy oraz imbir podajemy w miseczce, przy czym ważna jest jego ilość – z racji tego, że jest to jedynie dodatek, powinno go być niewiele. Warto wiedzieć, że maczanie kawałków sushi w dużej ilości sosu uchodzi za niegrzeczne, a poza tym pogarsza doznania smakowe.

Japońska etykieta głosi, że do sosu sojowego nie należy dodawać wasabi, czyli japońskiego chrzanu. Kładziemy go za to małymi porcjami na kawałkach sushi, już po ich zamoczeniu w sosie. Imbir spożywamy między poszczególnymi rodzajami sushi, ponieważ oczyszcza on kubki smakowe i dzięki temu możemy w pełni poczuć smak następnych produktów.Do jedzenia sushi używa się pałeczek, chociaż występują rodzaje tego dania, które spożywa się tylko palcami. Należy do nich nigiri składające się z ryżu z kawałkiem świeżej ryby, która ułożona jest na wierzchu. W przypadku tej potrawy nie macza się ryżu w sosie sojowym (a jedynie rybę), ponieważ bez zabezpieczenia nori może się rozkleić.

Jeśli chodzi o sposób jedzenia sushi, to nie można dzielić kawałów na pół – uważane jest to za nietakt. Wszystkie kawałki spożywamy w całości, na jeden kęs. Dzięki temu docenimy smak dania oraz spójność wszystkich składników, z jakich jest skomponowane przez profesjonalnych sushi masterów. W związku ze szczególnym i starannym procesem przygotowania sushi kucharz może odebrać dzielenie kawałków na części nawet jako obrazę.

Sprawdź także typy i rodzaje noży japońskich:

Noże Masamoto Noże Masashi Yamamoto Noże Masahiro Noże Masutani Sujihiki Kiritsuke Petty/Pairing Honesuki Nóż do Trybowania Nóż do Chleba Nóż do Plastrowania/Sashimi Nóż do Oprawiania Ryb Noże do sushi Nóż Szefa Kuchni Nóż do Warzyw