- Typ: Yanagiba
- Długość ostrza: 300mm
- Rękojeść: drewniana + skuwka z bawolego rogu
- HRC: 63 +/- 1
- Typ ostrzenia: Jednostronnie
Podstawowy nóż w wyposażeniu sushi masterów – Yanagiba Tojiro Aogami o długości ostrza 300 mm – tradycyjnie ostrzony jest jednostronnie. Dzięki temu, że posiada wąskie i długie ostrze, świetnie nadaje się do plastrowania, jak i do precyzyjnego krojenia. Nóż Yanagiba wykorzystywany jest głównie w pracach przy przygotowywaniu sashimi i sushi. Ten rodzaj noża wywodzi się z rejonu Osaki (Kansai).
Seria profesjonalnych noży kuchennych w tradycyjnym stylu japońskim – Tojiro Aogami – przeznaczona jest do przygotowywania takich potraw kuchni japońskiej jak sushi czy sashimi. Jednostronnie ostrzone noże mają dwuwarstwowe ostrza. Ich rdzeń wykonywany jest z wyjątkowo twardej węglowej stali – Aogami, natomiast zewnętrzną warstwę tworzy się z miękkiej stali. Stosowana technika hartowania zapewnia uzyskanie ostrza o bardzo wysokim stopniu twardości (63 +/- 1 HRC). Powstająca z japońskiego drzewa HO rękojeść pięknie się prezentuje (to m.in. zasługa skuwki z bawolego rogu, którą jest wykończona). Noże wchodzące w skład serii Tojiro Aogami nie należą do nierdzewnych, dlatego należy pamiętać o ich odpowiedniej pielęgnacji. Można je polecić mistrzom sushi, jak i amatorom sushi, którzy cenią wysoką jakość i piękno ręcznego wykonania oraz wykończenia. Każdy nóż umieszczono w eleganckim pudełku prezentowym.
GRATIS EBOOK KULINARNY „JAPOŃSKIE SMAKI”
Zamawiając ten produkt otrzymasz od nas za darmo ebooka z przepisami kuchni japońskiej.
Są to autorskie przepisy na autentyczne potrawy z kraju kwitnącej wiśni.
Autorką ebooka jest blogerka i podróżniczka Natalia Grębowicz-Kamińska, która mieszkając kilka lat w Japonii poznawała tamtejszą kulturę, smaki i tradycję kulinarną.
W ebooku znajdziesz przepisy między innymi na:
- sushi
- poke bowl
- okonomiyaki
- i wiele innych
Jak otrzymać darmowego ebooka?
- Zamów jakikolwiek produkt w sklepie hamono.pl
- Po złożeniu zamówienia wyślemy Ci ebooka w formacie pdf na Twój adres e-mail.
- Pobierz ebooka i ciesz się smakami Japonii we własnej kuchni! ?
