Japoński nóż Masutani Nakiri 165 mm przypomina w wyglądzie tasak, jednak w przeciwieństwie do niego posiada cienkie ostrze. Jest ono wprost stworzone do takich prac kuchennych jak krojenie czy siekanie warzyw.
Wykonywane ręcznie noże Masutani powstają w efekcie pracy zdolnego kowala w Echizen mieszczącym się w prefekturze Fukui. Porównywalne z nożami o wiele droższymi mają rewelacyjny stosunek ceny do jakości. Mocny rdzeń z wysokowęglowej stali nierdzewnej VG-1 otaczają zewnętrzne warstwy młotkowanej stali. To za jej sprawą ostrza zyskują niepowtarzalny wygląd. Proces hartowania nadaje im wysoką twardość rzędu 61 +/- 1 HRC, a ponadto przez długi czas są też bardzo ostre. Rękojeść nadaje się do różnych kuchennych prac, ponieważ jest odporna na działanie wilgoci i temperatury, co jest zasługą drewna pakka. Japońskie noże z kolekcji Masutani można zarekomendować wszystkim pasjonatom gotowania w domu, jak i uczącym się użytkowania kuchennych akcesoriów z Kraju Kwitnącej Wiśni.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.