Hideo Kitaoka
Noże Hideo Kitaoka
Noże Mistrza Hideo Kitaoka są produkoane w Takefu, prowincji słynącej z produkcji najlepszych noży kuchennych już od 700 lat. Noże są ręczenie wykuwane i wykańczane przez co mają niepowtarzalny charakter. Noże kuchenne Hideo Kitaoka to seria profesjonalnych noży w tradycyjnym japońskim stylu, ostrzonych jednostronnie, idealnie sprawdzających się podczas przygotowywania sushi i sahimi.
Nóż Hideo Kitaoka - charakterystyka
Noże te posiadają ostrze trójwarstwowe, gdzie rdzeń został wykonany z bardzo twardej węglowej stali Shirogami (White Steel) a zewnętrzna warstwa z miękkiej stali. Dzięki tej technice otrzymujemy nóż o twardości ostrza 63+/-1 HRC, który dzięki bardzo twardemu rdzeniowi ma doskonałe właściwości tnące. Wszystkie noże są ręcznie kute i wykańczane. Rękojeść została wykonana z japońskiego drewna różanego i wykończona piękną bawolą skuwką. Noże Hideo Kitaoka nie są nierdzewne i wymagają odpowiedniej pielęgnacji.