Deba - Nóż do Oprawiania Ryb
Nóż do filetowania ryb - Deba
Noże Deba to szerokie, masywne noże tradycyjnie używane w Japonii do filetowania ryb. Niektórzy użytkownicy stosują ostrza tych noży do innych zadań kuchennych, takich jak rozczłonkowanie drobiu lub jako tasak do warzyw, ale nóż Deba jest dedykowany do patroszenia ryb. Japońskie noże Deba są ostrzone jednostronnie, a tylna strona noża jest płaska.
Mają one ostrzejsze kąty na krawędziach, dzięki czemu sprawdzają się w cięciu nawet bardzo miękkich, delikatnych produktów, takich jak ryby. Noże Deba często używane są do przygotowywania sushi.
Sprawdź także pozostałe noże kuchenne od Hamono
Nóż Szefa Kuchni, Japoński nóż Santoku, Noże Bunka, Nóż do warzyw Nakiri, Noże Sujihiki do plastrowania i sushi, Noże Kirituke, Nóż kuchenny uniwersalny, Nóż do Trybowania, Nóż do chleba, Noże Yanagiba, Noże Usuba