W związku z wieloma zapytaniami od naszych klientów dotyczących wyboru noża kuchennego, przygotowaliśmy ranking noży kuchennych, który jest równocześnie poradnikiem dla kupującego. Ale nie martw się, wszystkie noże kuchenne ,które sprzedajemy są najlepszej jakości i zadowolą najlepszych szefów kuchni i sushi masterów. Nasz ranking noży kuchennych 2022 dotyczy Gyuto, czyli najbardziej popularnych i uniwersalnych noży szefa kuchniw stylu zachodnim i bazuje zarówno na wynikach sprzedaży, jak i własnych doświadczeniach i recenzjach od naszych klientów. Profesjonalne noże kuchenne ranking.
Dlaczego japońskie noże kuchenne?
Noże japońskie są znane jako jedne z najlepszych noży kuchennych na świecie. Japończycy szczycą się swoim bogatym dziedzictwem kowalskim i dbałością o szczegóły. Japońskie noże są niewiarygodnie precyzyjne podczas krojenia i mogą wykonać najcieńsze cięcia, idealnie sprawdzają się przy krojeniu sushi i sashimi. Mówi się, że japoński nóż to najostrzejszy nóż kuchenny na świecie. W Japonii jest wiele typów zachodnich noży, takich jak gyuto (nóż szefa kuchni), sujihiki (nóż do krojenia) i yo-deba (zachodnia wersja deba). Japońskie noże mają zwykle cieńsze ostrza, a stal używana przez japońskich producentów jest o wiele twardsza od tych używanych w Europie. Jednak to co jest najważniejsze z punktu widzenia użytkownika to, że pozostaną one dłużej ostre i będzie je łatwiej naostrzyć od ich europejskich odpowiedników. Dlatego nasza oferta to japońskie noże kuchenne. Produkty są starannie wyselekcjonowane i niektóre dostępne tylko w małych partiach do wyczerpania zapasów.
Ranking noży kuchennych 2023
Dla większości użytkowników Gyuto, czyli nóż Szefa Kuchni jest praktycznie jedynym nożem potrzebnym w kuchni i stanowiącym absolutne minimum każdego zestawu noży kuchennych. Noże szefa kuchni są nożami uniwersalnym. Wszechstronnie nadają się zarówno do krojenia mięsa, plastrowania jak i szatkowania warzyw. Jeśli nóż szefa kuchni ma klasyczną, japońską rękojeść, nazywamy go Wa-Gyuto. Długość ostrza to przeważnie 18-24 cm, ale najbardziej popularnym i uniwersalnym rozmiarem jest 21 cm. Przygotowują ranking wzięliśmy pod uwagę kilka czynników takich jak, stal z jakiej wykonane są noże, sposób wykończeni, długość trzymania ostrości, łatwość w ostrzeniu no i oczywiście wygląd:) Poniżej znajdziesz kilka rekomendacji najlepszych naszym zdaniem noży szefa kuchni, ale jeśli wciąż masz wątpliwości lub pytania, skontaktuj się z nami – z chęcią pomożemy w wyborze noża kuchennego.
Naszym absolutnym faworytem i numerem 1 w tym rankingu jest Takahisa Damascus Gyuto 210 mm. Jest to piękny japoński nóż kuchenny z klasyczną rękojeścią z drewna mahoniowego, która jest bardzo wygodna i praktyczna w użytkowaniu. Ten nóż jest zarówno piękny jak i praktyczny, ostrze jest wykonane z 17-sto warstwowej stali damasceńskiej a rdzeń z wysokowęglowej stali VG-10. Dodatkowo, ostrze jest młotkowane i wykończone tradycyjną techniką „Tsuchime”. Twardość tego ostrza to 61+/-1 HRC. Jeżeli cenisz funkcjonalność i estetykę to jest to najlepszy wybór, zarówno dla profesjonalistów jak i domowych kucharzy.
Ten nóż jest całkowicie wykonany przez jednego mistrza, Masashi-san. Masashi-san samodzielnie przygotowuje stal i laminaty na noże, nadaje szlify, ostrzy noże jak i osadza rękojeści.
Nóż Kiritsuke, posiadający szeroki profil, cieszy się coraz większą popularnością w europejskiej kuchni. To połączenie noży Gyuto i Nakiri, które łączy najbardziej cenione cechy obu noży.
Wykuwanie noży z seriiMasashi SLD oparte jest na technice SAN-MAI. Ostrze składa się z trzech warstw, a twardy rdzeń wykonany jest ze stali SLD. Warstwy zewnętrzne wykonane są z miękkiej stali nierdzewnej, które chronią rdzeń. Dzięki tej technice noże są elastyczne i wytrzymałe. W trakcie obróbki cieplnej osiągają wysoką twardość rzędu 60-62 HRC. Aby nadać nożom niepowtarzalny japoński wygląd, ostrze jest wykończone w stylu Kurouchi, używając nieprzetworzonej, czarnej stali. Rękojeść z jasnego drewna pakka o oktagonalnym kształcie „WA” zapewnia komfort użytkowania zarówno dla osób prawo-, jak i leworęcznych.
Tym razem, w naszym rankingu znalazł się nasz kolejny bestseleler, Takahisa Damascus Gyuto 210 mm ale w wersji z rękojeścią oktagonalną. Wersję Gyuto z tradycyjną japońską rękojeścią nazywamy Wa-Gyuto.
Takahisa Damascus Octagon to seria noży, która łączy w sobie nie tylko piękno wykonania, ale również funkcjonalność. Ostrza tych noży zostały wykonane z 17-warstwowej stali damasceńskiej, a rdzeń z renomowanej wysokowęglowej stali VG10. Ostrza zostały pięknie wykończone za pomocą techniki „Tsuchime”, co nadaje im niepowtarzalny i efektowny wygląd. Dzięki tej technice uzyskujemy ostrze o twardości 61+/-1 HRC, które dzięki bardzo twardemu rdzeniowi posiada doskonałe właściwości tnące.
Seria nożyTakahisa Damascus Octagon to nie tylko narzędzia kuchenne, ale również prawdziwe dzieła sztuki. Ich precyzja, trwałość i estetyczny design sprawiają, że gotowanie staje się jeszcze bardziej przyjemne.
Ten nóż to górna półka, trudno będzie o znalezienie lepszego noża. Jedną z głównych zalet kolekcji noży Hado Ginsan Kijiro jest ich ręczne wykonanie. Shogou Yamatsuka zajmuje się kuciem ostrzy, podczas gdy Tadataka Maruyama odpowiada za wykończenie i ostrzenie noży Hado. nóż ten posiada rdzeń wykonany ze stali Ginsan (Silver#3) i jest otoczony ochronnymi okładzinami ze stali nierdzewnej. W trakcie hartowania twardość ostrza osiąga poziom 62-63 HRC. Dzięki temu procesowi i doskonałej obróbce cieplnej noże te utrzymują ostrość przez długi czas. Charakterystyczna oktagonalna rękojeść wykonana z drewna wiśniowego, jest bardzo wygodna w uzytkowaniu i została pokryta japońskim lakierem o nazwie Kijiro, co nadaje jej piękny i niepowtarzalny wygląd.
Nóż japoński Tsunehisa Morado Kiritsuke 210mm to nie tylko doskonałe narzędzie kuchenne, ale również prawdziwa ozdoba dla każdej kuchni. Profesjonalna kolekcja nożyTsunehisa Morado powstaje z wykorzystaniem najwyższej jakości stali Aogami Super. Ta wyjątkowa stal charakteryzuje się nie tylko wysoką jakością, ale także niezwykłą wytrzymałością, co przekłada się na agresywność cięcia oraz długotrwałe utrzymanie ostrości. Rdzeń noża, otoczony okładzinami ze stali nierdzewnej, wykonany jest z wyjątkowej stali węglowej Aogami Super. W wyniku procesu hartowania ostrza uzyskują one wysoki poziom twardości, sięgający 63 +/- 1 HRC.
Owalna rękojeść noży z tej serii wykonana jest z drewna różanego – Morado, a estetyczne wykończenie stanowi skuwka z drewna pakka.
Uniwersalny nóż szefa kuchni Masutani Kokuryu z piękną niebieską rękojeścią, doskonale sprawdzi się zarówno podczas szatkowania, jak i krojenia większych kawałków mięsa. Noże Masutani mają chyba najlepszy stosunek jakości do ceny, przy czym ich jakość na bardzo wysokim poziomie.
Japońskie nożeMasutani są ręcznie wykonane przez utalentowanego kowala z prefektury Fukui w Echizen. Rdzeń noża wykonany jest z wysokowęglowej stali nierdzewnej VG-10, która charakteryzuje się wyjątkową wytrzymałością. Zewnętrzne warstwy stali damasceńskiej, składające się z 31 warstw, wyróżniają się pięknym efektem młotkowania, osiągniętym dzięki technice wykończenia o nazwie Tsuchime. Podczas procesu hartowania ostrza noże osiągają twardość na poziomie 61-62 HRC, a także utrzymują swoją ostrość przez długi czas. Rękojeść w oryginalnym niebieskim kolorze jest odporna na wilgoć i wysoką temperaturę, dzięki zastosowaniu wytrzymałego drewna pakka. Seria noży Masutani doskonale odpowiada potrzebom amatorów gotowania w domu i stanowi idealny wybór dla osób, które chciałyby rozpocząć swoją przygodę z japońskimi akcesoriami kuchennymi.
Ok, nie jest to typowy nóż szefa kuchni ale z powodzeniem Santoku może go zastąpić. Profil ostrza tego Santoku od Akifusa, sprawia że szatkowanie i krojenie tym nożem to czysta przyjemność. Ostrze zostało wykute z węglowej stali Aogami Super, która charakteryzuje się bardzo dobrym trzymaniem ostrości i łatwością ostrzenia. Dla łatwiejszej pielęgnacji, rdzeń ostrza został okuty w nierdzewne okładziny – jest to duży plus. Twardość ostrza to 63+/-1 HRC:) Klasyczna i wygodna rękojeść z drewna hebanowego sprawia że to prawdziwe dzieło sztuki.
Podsumowanie
Dobre i tanie noże kuchenne? Czy to połączenie jest możliwe? W doborze narzędzi, które będą towarzyszyć Ci w kuchni, warto kierować się nie tylko ceną, ale także jakością. Noże to nieodłączny element każdej kuchni, a ich jakość bezpośrednio wpływa na komfort gotowania. Dlatego przygotowaliśmy zestawienie najpopularniejszych modeli.
Szczególnie polecamy nóż uniwersalny. Jest to niezbędny element każdego kompletu noży kuchennych, idealny do wielu zadań, od krojenia warzyw po filetowanie mięsa. Często na różnych forach pojawia się pytanie: jaki nóż szefa kuchni wybrać? Wielu użytkowników poleca noże Fiskars, które charakteryzują się doskonałym stosunkiem jakości do ceny. Jednak w naszej opinii lepszym wyborem będą noże japońskie .Wytrzymałe i precyzyjne, są one idealnym wyborem dla profesjonalistów i amatorów.
Jeżeli jesteś na etapie kompletowania swojego pierwszego zestawu noży kuchennych, warto zainteresować się różnymi rankingami. Zestaw noży kuchennych ranking może pomóc Ci zdecydować, które noże będą najlepsze dla Ciebie. Bardzo popularne ostatnio stały się także noże Huusk. Opinie na ich temat są naprawdę pozytywne, a ich unikalny, japoński design przyciąga wielu miłośników kuchni.
Na koniec warto wspomnieć o „najostrzejszym nożu świata”. Choć brzmi to jak marketingowy chwyt, to jednak wielu profesjonalnych kucharzy potwierdza, że posiadanie prawdziwie ostrego noża może zrewolucjonizować Twoje gotowanie. Pamiętaj, wybierając dobre tanie noże kuchenne, warto inwestować w jakość. Dobrze dobrany zestaw noży to podstawa każdej kuchni, która może służyć Ci przez wiele lat.
Jeśli zatem zastanawiasz się jaki noz kuchenny kupić czy też jakie noże do kuchni będą najlepsze to będzie to właśnie uzależnione od tego jakie potrawy najczęściej gotujesz. Niektórzy od razu decydują się na komplet noży inni wybierają noże ceramiczne. Zanim jednak zdecydujesz się na Twój dobry nóż kuchenny dobrze się zastanów i wybierz taki nóż z jakiego będziesz mógł korzystać najczęściej.
Noże są nieodłącznym elementem każdej kuchni. Używane codziennie do krojenia, siekania czy filetowania, wymagają odpowiedniej pielęgnacji, by służyły nam jak najdłużej. Czy na pewno jednak wiesz,…
Czy wiesz, że nóż szefa kuchni to prawdziwy bohater w każdej profesjonalnej kuchni? Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją kulinarną przygodę, odpowiednio…
Każdy miłośnik prac w ogrodzie doskonale zdaje sobie sprawę z istotnej roli użytkowanych narzędzi. Wysokiej klasy nożyce, piły czy noże umożliwiają bezproblemowe wykonywanie…
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności