- Typ: Nóż Yanagiba
- Długość ostrza: 270 mm
- Długość całkowita: 415 mm
- Wysokość ostrza: 33mm
- Rękojeść: drewno magnolii
- Stal: Shirogami#2
- HRC: 62-63
- Typ ostrzenia: dwustronne
- Waga: 176 gramy
Yanagiba to tradycyjny nóż japoński stosowany przez sushi masterów, o wąskim i długim ostrzu, umożliwiającym precyzyjne plastrowanie ryb i mięsa. Doskonale sprawdza się przy przyrządzaniu sushi i sashimi. Wraz z nożami Deba i Usuba tworzy tradycyjny, japoński zestaw noży niezbędnych w kuchni.
Noże Tomoshibi to profesjonalna seria wykonana dla Sakai Kikumori. Są to noże wykonane w całości ręcznie, wykuwane z doskonałej stali węglowej Shirogami #2 (white steel) i wykańczane przez wykwalifikowanych rzemieślników w Myojin Riki Seisakusho w Kochi. W procesie wykuwania i hartowania osiągnięto twardość na poziomie 62-63 HRC. Klasyczna i elegancka rękojeść noży Sakai Kikumori Tomoshibi zrobiona jest z drewna magnolii oraz wykończona skuwką z rogu bawołu.
Efektowne, mgliste wykończenie Kasumi, zastosowane na ostrzach noży Tomoshibi, czyni je niemal małymi dziełami sztuki.
Sakai Kikumori zostało założone w 1926 roku. Czerpie z 600-letniej historii miasta Sakai, będącego najważniejszym centrum tradycyjnej japońskiej produkcji noży.
Noże Sakai Kikumori Tomoshibi wymagają osuszenia po każdym użyciu, ponieważ nie są nierdzewne.
GRATIS EBOOK KULINARNY „JAPOŃSKIE SMAKI”
Zamawiając ten produkt otrzymasz od nas za darmo ebooka z przepisami kuchni japońskiej.
Są to autorskie przepisy na autentyczne potrawy z kraju kwitnącej wiśni.
Autorką ebooka jest blogerka i podróżniczka Natalia Grębowicz-Kamińska, która mieszkając kilka lat w Japonii poznawała tamtejszą kulturę, smaki i tradycję kulinarną.
W ebooku znajdziesz przepisy między innymi na:
- sushi
- poke bowl
- okonomiyaki
- i wiele innych
Jak otrzymać darmowego ebooka?
- Zamów jakikolwiek produkt w sklepie hamono.pl
- Po złożeniu zamówienia wyślemy Ci ebooka w formacie pdf na Twój adres e-mail.
- Pobierz ebooka i ciesz się smakami Japonii we własnej kuchni! ?
