Od mięsa, przez rybę, po warzywa. Nóż Santoku – jak używać go na co dzień?

Bez względu na to, czy każdego dnia kroisz produkty mięsne, czy warzywa i owoce – możesz sięgnąć po nóż Santoku. To uniwersalne narzędzie, które pozwoli Ci na precyzyjne porcjowanie wybranych artykułów spożywczych – ułatwiając przygotowanie nawet najbardziej wymyślnych dań. Jak używać noża Santoku na co dzień?

Nóż Santoku – obowiązkowe narzędzie w każdej kuchni

Nazwa japońskiego noża Santoku jest tłumaczona jako „trzy cnoty”. Według jednej interpretacji, oznacza ona szeroką gamę produktów, które można kroić z jego użyciem – a więc warzyw, mięsa i ryb. Inna teoria dotyczy możliwości używania go do różnych czynności – krojenia, siekania i przygotowywania foremnych kostek. Niezależnie, czy bliżej Ci do pierwszej, czy drugiej wersji – możesz być pewny, że nóż Santoku to narzędzie niezwykle uniwersalne, które przyda się w każdej kuchni. Wystarczy trochę cierpliwości i praktyki, a także duża stabilna deska do krojenia i ostry japoński nóż, aby posługiwanie się tym narzędziem stało się prawdziwą przyjemnością.

Krojenie mięsa i ryb nożem Santoku

Santoku to nóż, który pozwala z łatwością pokroić mięso na wyjątkowo cienkie plastry. Planując taką czynność, wybierz model o nieco większej długości ostrza, aniżeli do warzyw. Aby pokroić mięso używaj ruchów w przód i w tył, które umożliwią Ci przygotowanie optymalnej wielkości kawałków. Po podzieleniu dużej porcji na mniejsze fragmenty, możesz wykorzystać szeroką klingę noża do przeniesienia ich na patelnię. Pamiętaj! Jeżeli podczas krojenia trafisz na kość – konieczne może okazać się ponowne naostrzenie noża. Jego krawędź jest bowiem wyjątkowo ostra, a zarazem delikatna – łatwo ulegając uszkodzeniom na skutek nieprawidłowej eksploatacji.

Santoku świetnie sprawdzi się, jeśli chcesz przygotować sushi. Posiada bowiem niezwykle precyzyjne ostrze, umożliwiające dokładne krojenie surowej ryby. Jego długa głownia i precyzja działania sprawiają, że nóż Santoku doskonale nadaje się do filetowania ryb. Przesuwając go w przód i w tył bez trudu podzielisz większy kawałek na plastry o dowolnej grubości. Część japońskich modeli wyposażono w żłobienia na klindze powyżej krawędzi tnącej. Mają one za zadanie zapobieganie przywieraniu i zasysaniu mokrych produktów spożywczych do ostrza, co przyspiesza pracę i eliminuje konieczność częstego oczyszczania noża – nierzadko utrudniającą działanie kucharzom specjalizującym się w daniach rybnych.

Szatkowanie warzyw nożem Santoku

Chcesz pokroić warzywa w kostkę? Wybierz nóż Santoku o ostrzu długości około 15 cm. Jest on nieco mniejszy, niż zachodni nóż szefa kuchni, a zarazem jego ostrze jest zazwyczaj nachylone pod kątem 10-15 stopni. Powoduje to, że krojenie jest znacznie dokładniejsze, niż przy użyciu narzędzi z szeroką krawędzią. Dzięki temu taki japoński nóż pozwoli Ci na przygotowanie precyzyjnej, drobnej kostki z warzyw do sałatek czy zup.

Santoku to narzędzie wprost stworzone do szatkowania. Jego ostra, płaska krawędź tnąca pozwala na łatwe, równomierne przecinanie jarzyn w wielu punktach jednocześnie. Szybkie ruchy w górę i w dół sprawiają, że przygotowywanie nawet dużych ilości poszatkowanych warzyw nie zajmuje wiele czasu – a codzienna praca w kuchni staje się znacznie bardziej efektywna.

Sięgnij po Santoku także w chwili, gdy chcesz pociąć zioła lub czosnek. Z uwagi na jego budowę, czyli płaskie ostrze z niewielką krzywizną krawędzi tnącej na czubku, musisz zastosować odpowiednią technikę. Zamiast metody ruchu kołyszącego, podnoś nóż, a następnie popychaj go w dół. Takie krojenie zajmie Ci nieco więcej czasu, jednak pozwoli na uzyskanie niezwykle cienkich i drobnych plasterków.

Czy warto używać noża Santoku na co dzień?

Nóż Santoku to wyjątkowo wszechstronne narzędzie. Jest poręczny i praktyczny, a zarazem wymaga przyzwyczajenia do jego specyficznej obsługi. Wystarczy jednak kilka godzin treningu, aby zaznajomić się z jego ciężarem i kształtem – przygotowując zróżnicowane dania kuchni azjatyckiej i europejskiej. Ten japoński nóż sprawdzi się zwłaszcza przy krojeniu i szatkowaniu owoców oraz warzyw, jak również dzieleniu dużych porcji mięsa. W konsekwencji warto posiadać go zarówno w amatorskiej, jak i profesjonalnej kuchni – czerpiąc wiele przyjemności z jego obsługi.

Santoku to nóż, który z powodzeniem możesz używać na co dzień. Sprawdzi się podczas krojenia, siekania i szatkowania różnego rodzaju produktów – zastępując wiele innych modeli narzędzi. Pamiętaj jedynie, aby wybrać wersję odpowiedniej jakości oraz dbać o systematyczną pielęgnację klingi i rękojeści. Dzięki temu zyskasz pewność, że japoński nóż będzie służyć Ci perfekcyjnie i zachwycać swoją precyzją przez długi czas.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *