• +48 794 113 882

Kamienie wodne  

Showing 1 - 12 of 21 items
Showing 1 - 12 of 21 items

Kamienie wodne do ostrzenia noży

Kamienie wodne to dla wielu osób synonim doskonałej ostrzałki do noży kuchennych. Są cenione ze względu na imponującą ostrość i precyzję cięcia, jaką można nadać nożom za ich pomocą. Trzeba tutaj wspomnieć, że jeszcze przed opuszczeniem zakładu produkcyjnego japońskie noże kuchenne są poddawane procesowi ostrzenia – właśnie przy użyciu sprawdzonych kamieni wodnych. Przed rozpoczęciem ostrzenia konieczne jest namoczenie kamienia do ostrzenia na kilka minut w wodzie (nie należy dopuszczać do tego, aby był suchy w czasie pracy). Co ciekawe, noże japońskie zyskują swoją ekstremalną ostrość dzięki zastosowaniu specjalnego kąta nachylenia ostrzałki – jest nim ok. 15 stopni. Ta doskonała ostrzałka do noży zapewni nie tylko ostrość, ale także bezpieczeństwo Twoim nożom, a Tobie ułatwi wykonywanie codziennych obowiązków.

Kamienie do ostrzenia dłut

Kamień wodny to także doskonałe narzędzie do ostrzenia dłut, nożyczek i ostrzy strugów. Jeśli ostrze dłuta jest wyszczerbione, użyj grubszego kamienia – 80 do 700. Bardzo ważnym aspektem jest, aby nie zmieniać fabrycznego kąta ostrza. Podczas właściwego ostrzenia dłuta na kamieniu wykorzystuje się gradację od 800 do 3000. Drobniejsze kamienie służą do usuwania gratu (4000-6000) i polerowania (8000 i więcej).