Jak usunąć i zapobiegać korozji noży?

Jak usunąć i zapobiegać korozji noży

Kupując nowe noże chcesz, by zachowały swój estetyczny wygląd i doskonałe właściwości przez długi czas. Jednocześnie ich nieprawidłowe przechowywanie i eksploatacja mogą przyczynić się do szybszej korozji, która negatywnie wpływa na trwałość tych ważnych narzędzi do krojenia. Zatem jak chronić noże przed pojawieniem się rdzy oraz w jaki sposób usunąć widoczne ogniska korozji?

Usuwanie korozji z noży

Zauważyłeś na swoim nożu rdzawe plamy? To znak, że struktura metalu ulega stopniowemu niszczeniu na skutek reakcji z czynnikami zewnętrznymi – wilgocią, tlenem, solami lub kwasami. Szybko wychwycone pierwsze oznaki korozji pozwalają jednak zlikwidować ogniska rdzy, przywracając nożom pierwotny wygląd i właściwości. Jak krok po kroku pozbyć się tego kłopotliwego problemu?

Na samym początku odpowiednio przygotuj zardzewiały nóż. Za pomocą ciepłej wody i łagodnego detergentu usuń z jego powierzchni brud i osady. W celu zlikwidowania korozji, możesz wypróbować tanie, domowe metody. Zwilż ostrze octem i odczekaj kwadrans – w tym czasie kwaśny płyn powinien wyeliminować rdzę. Podobny efekt osiągniesz, pocierając klingę przekrojoną połówką cytryny. Oba te sposoby są w pełni naturalne i bezpieczne dla wszystkich typów noży.

Jeśli wyżej wymienione, łagodne metody nie poradziły sobie z korozją, sięgnij po profesjonalne preparaty do jej likwidacji. Znajdziesz je w sklepach z narzędziami czy artykułami kuchennymi. Usuną one rdzę oraz zabezpieczą powierzchnię noża przed jej ponownym pojawieniem się, skutecznie wydłużając okres jego eksploatacji.

Ochrona noży przed rdzewieniem

Jeżeli chcesz zabezpieczyć swoje noże przed korozją, możesz wdrożyć kilka prostych zasad, które pomogą Ci w zachowaniu narzędzi w optymalnej kondycji. Ważne jest staranne czyszczenie ostrza po każdym użyciu. Należy myć je w ciepłej wodzie z łagodnym detergentem, rezygnując ze stosowania szorstkich gąbek i drucianych zmywaków. Niewskazane jest mycie noży w zmywarce; proces zmywania oraz detergenty stosowane w tego typu urządzeniach są wyjątkowo szkodliwe dla delikatnej stali. Po umyciu nóż koniecznie wytrzyj miękką ściereczką do sucha.

Bardzo istotnym elementem ochrony noży przed rdzewieniem jest ich właściwe przechowywanie – w suchym i niezbyt ciepłym miejscu. Nie wolno trzymać ich w szufladzie wraz z innymi sztućcami. Dotykając ich i obijając się o pobliskie przedmioty ostrza szybciej ulegają uszkodzeniom, a w konsekwencji są bardziej podatne na korozję. Optymalnym rozwiązaniem będzie umieszczenie czystego noża w specjalnym bloku bądź na listwie magnetycznej, na której nie będzie on stykał się z sąsiednimi egzemplarzami.

Podczas przechowywania noże japońskie nie powinny znajdować się w pobliżu słonych lub kwaśnych produktów spożywczych – takich jak chociażby cytrusy, kiszonki, soki czy owoce morza. Kontakt z kwasami i solami może bowiem przyspieszać rdzewienie klingi.

Warto pamiętać także o konserwacji noży. W tym celu najlepiej nałożyć cienką warstwę oleju na ostrze. Możesz zdecydować się na łatwo dostępny i niedrogi olej mineralny, jak również kokosowy czy camellia – tradycyjnie używany do zabezpieczania noży japońskich.

Wysokiej klasy noże to wartościowe narzędzia, niezbędne w każdej kuchni. Prawidłowo pielęgnowane i przechowywane, nie tracą przedwcześnie swoich właściwości – umożliwiając Ci precyzyjne krojenie i szatkowanie przez długi czas. Jak uchronić delikatne noże japońskie przed korozją? Wystarczy pamiętać o kilku prostych, wymienionych powyżej zasadach, aby zachować wygląd i ostrość posiadanych egzemplarzy oraz ograniczyć częstotliwość ich wymiany na nowe.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *