Nóż szefa kuchni czy nóż Santoku: co wybrać?

nóż szefa kuchni a nóż santoku

Zakup idealnego noża to nie lada wyzwanie – szczególnie dla początkujących kucharzy. Szeroka gama dostępnych na rynku rozwiązań nierzadko powoduje dylematy także u bardziej doświadczonych mistrzów gotowania. W takiej sytuacji warto sięgnąć po uniwersalny model, jakim jest nóż szefa kuchni bądź Santoku. Czym się różnią, jakie jest ich zastosowanie oraz którą wersję lepiej wybrać?

Nóż szefa kuchni – najpopularniejszy wybór kucharzy

Nóż szefa kuchni to ponadczasowe narzędzie, przydatne podczas przyrządzania zróżnicowanych potraw. Wyróżnia się długim ostrzem i lekko zakrzywioną krawędzią, a jego rozmiar wynosi najczęściej w granicach 18-24 cm. Szlif jest zazwyczaj pełny płaski, niemniej w sprzedaży dostępne są także wersje częściowo płaskie bądź wklęsłe. Kształt noża szefa kuchni pozwala na łatwe i precyzyjne cięcie ruchem wahadłowym – dzięki temu doskonale sprawdza się podczas krojenia większych produktów. Cechuje go wysoka wytrzymałość, a optymalnie zaprojektowana rękojeść sprawia, że jest on także wyjątkowo wygodny podczas codziennej eksploatacji.

Nóż Santoku – najważniejsze narzędzie w japońskiej kuchni

Drugim popularnym typem noża uniwersalnego jest Santoku. To japońskie narzędzie, którego nazwa oznacza „trzy użyteczności”. Taki model bez trudu poradzi sobie z krojeniem mięsa, warzyw i ryb. Jego charakterystyczną cechą jest kształt ostrza – prosta krawędź tnąca oraz lekko wygięty grzbiet. Taka budowa umożliwia precyzyjne cięcie w ruchu pionowym i poziomym. Długość noża Santoku wynosi najczęściej od 14 do 18 cm. Tradycyjnie był on ostrzony z jednej strony, natomiast współcześnie w sprzedaży można spotkać egzemplarze o ostrzach dwustronnych.

Nóż szefa kuchni a nóż Santoku – różnice w budowie

Choć nóż szefa kuchni i Santoku mają podobne zastosowanie, ich budowa jest dość odmienna. Pierwszy z wymienionych modeli jest zazwyczaj dłuższy – umożliwia to łatwiejszą obróbkę dużych produktów spożywczych. Nóż Santoku będzie natomiast odpowiedni do krojenia mniejszych warzyw czy ryb. Oba narzędzia różnią się kształtem ostrza: w nożu szefa kuchni jest ono zakrzywione, podczas gdy w Santoku – proste. Warto wspomnieć w tym miejscu również o wadze obu modeli. Nóż szefa kuchni jest najczęściej cięższy, niż Santoku. Jest to związane z jego większym rozmiarem oraz ilością materiału użytego przy produkcji.

Nóż Santoku i nóż szefa kuchni – zastosowanie

Zastanawiasz się nad wyborem noża? Weź pod uwagę przede wszystkim, jakie produkty spożywcze masz zamiar kroić z jego użyciem. Santoku to będzie idealnym narzędziem do obróbki mniejszych porcji mięs, ryb i warzyw. Lżejszy i mniejszy niż nóż szefa kuchni – dzięki swoim kompaktowym wymiarom jest bardziej zwrotny, umożliwiając wykonywanie precyzyjnych cięć w trudniej dostępnych miejscach. Możesz sięgnąć po niego również w sytuacji, gdy przygotowujesz dania orientalne, takie jak sushi czy sashimi.

Jeżeli na co dzień kroisz duże ilości mięs lub jarzyn, przyda Ci się nóż szefa kuchni. Korzystając z niego możesz rozgniatać orzechy, kroić pieczywo i miażdżyć produkty w celu wydobycia ich aromatu. Jego większe ostrze umożliwia łatwe odcinanie porcji z dużych kawałków mięs czy ryb. Będzie ono pomocne także podczas przenoszenia pokrojonych produktów do garnka oraz na patelnię – skracając w ten sposób czas przygotowywania posiłków.

Nóż szefa kuchni czy nóż Santoku? Na co zwrócić uwagę?

Wybierając nowy nóż, warto zawsze dostosowywać go do własnych preferencji. Część osób woli korzystać z dużego narzędzia, inni natomiast wolą mniejsze i bardziej precyzyjne modele.

Zarówno nóż szefa kuchni, jak i Santoku to propozycje o stosunkowo uniwersalnym przeznaczeniu. Z ich pomocą możesz pokroić mięso i ryby oraz poszatkować i posiekać warzywa lub owoce. Zwróć uwagę na materiał, z jakiego wykonana jest rękojeść. Najlepiej bowiem zdecydować się na model z drewnianą rączką, który cechuje się estetycznym wyglądem, jest wygodny podczas trzymania i wyróżnia się doskonałą trwałością.

Dla wielu osób istotnym kryterium jest także cena zakupu. W sprzedaży znajdziesz noże szefa kuchni lub Santoku do 300 zł. Większość modeli przekracza jednak ten budżet, co jest związane z najwyższą jakością wykonania i klasą zastosowanych materiałów. Choć koszt ich kupna jest większy, noże szefa kuchni i Santoku są znacznie twardsze i ostrzejsze niż modele europejskie. Dzięki temu będą służyć swoim użytkownikom przez dłuższy czas, doskonale sprawdzając się jako element wyposażenia kuchni bądź ekskluzywny prezent.

Jaki nóż warto kupić – szefa kuchni czy Santoku?

Jak sama nazwa wskazuje, nóż szefa kuchni to najczęstszy wybór profesjonalistów. Taki model sprawdzi się w każdej sytuacji, w której atutem będą jego większe rozmiary. Charakteryzuje go wielofunkcyjność i wygoda obsługi, dzięki którym codzienna praca staje się prawdziwą przyjemnością. Dzięki wykonaniu z najwyższej klasy komponentów, nóż szefa kuchni jest wyjątkowo wytrzymały i ostry. Co więcej, także jego ostrzenie jest niezwykle proste – pozwalając cieszyć się z zalet tego narzędzia przez długi czas.

Nóż Santoku to natomiast połączenie japońskiego noża szefa kuchni (zwanego Gyuto) i niedużego tasaka. Możesz korzystać z niego nie tylko podczas przyrządzania dań azjatyckich, ale również europejskich, które wymagają pokrojenia na drobne kawałki warzyw, mięs czy ryb. Z uwagi na mniejszą zawartość węgla – a w konsekwencji cieńszą i lżejszą budowę – nóż Santoku zagwarantuje maksymalny komfort pracy. Warto wspomnieć również o specjalnym procesie hartowania, dzięki któremu zachowuje on swoją ostrość przez wyjątkowo długi czas.

Nóż szefa kuchni lub nóż Santoku to narzędzia, których nie powinno zabraknąć w żadnej profesjonalnej kuchni. Z uwagi na precyzję ich cięcia oraz komfort obsługi, są one chętnie wybierane także przez kucharzy-amatorów. Różni je kształt ostrza, wymiary, ciężar, ale również zastosowanie. Jeżeli potrzebujesz noża do obróbki mniejszych produktów – postaw na model Santoku. Jeśli natomiast chcesz szybko pokroić duże porcje mięsa czy warzyw – dokonasz tego, korzystając z noża szefa kuchni.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *