Noże walcowane a noże kute – jakie wybrać?

Tuż obok materiału użytego do produkcji noży, bardzo ważnym aspektem dla właściwości narzędzi używanych w kuchni jest sposób ich obróbki plastycznej. Do najczęściej stosowanych technik należy tutaj kucie oraz walcowanie. Czym różnią się one między sobą oraz jak wpływają na specyfikę noży?

O technice produkcji noży słów kilka

Kucie to proces technologiczny, który polega na odkształcaniu materiału i nadawaniu mu struktury poprzez uderzenia lub nacisk narzędzi. Wyróżniamy tutaj kucie swobodne i matrycowe. Walcowanie natomiast obejmuje kształtowanie materiału dzięki umieszczeniu go pomiędzy obracającymi się tarczami, rolkami czy walcami. Można modyfikować go, stosując walce z wypustkami lub wykrojnikami.

Obie techniki można podzielić także ze względu na temperaturę obrabianego materiału. Możemy zatem mówić o kuciu lub walcowaniu na zimno, ciepło bądź gorąco. Wymienione wyżej metody nie prowadzą do pojawienia się końcowego produktu – czyli noża. Wymagają jeszcze zastosowania odpowiednich technik wykończeniowych, czyli wycinania, skrawania, ostrzenia, hartowania czy osadzania.

Zalety noży walcowanych

Walcowanie to metoda najczęściej wykorzystywana przy produkcji noży. Jest ona prostsza i łatwiejsza do zastosowania, aniżeli tradycyjne kucie. Produkt tej techniki wyróżnia się większą miękkością – jest zatem łatwiejszy do późniejszej obróbki. Z uwagi na fakt, iż stal jest poddawana mniejszej ilości procesów cieplnych, ograniczone zostaje także ryzyko jej uszkodzenia.

W przypadku noży walcowanych, są one wycinane z arkusza stali, a ich rękojeść mocowana jest oddzielnie. Cechują się mniejszą wagą, co jest istotne w przypadku ich wielogodzinnego użytkowania. Takie narzędzia są chętnie wybierane przez zawodowych kucharzy, którym zależy na wygodzie codziennej obsługi. Z uwagi na nieco miększą stal, są one łatwiejsze do naostrzenia. Najczęściej charakteryzuje je również dobry stosunek jakości do ceny.

Atuty noży kutych

Kucie noży jest techniką wymagającą opanowania pewnych umiejętności do perfekcji. Niejednokrotnie trwa to wiele lat. Z tego względu ręcznie kute japońskie noże są uważane za najlepsze i najostrzejsze na świecie. Narzędzia wykonane metodą kucia nierzadko przewyższają swoimi właściwościami walcowane odpowiedniki. Metoda ta pozwala na polepszenie i ujednolicenie ich struktury, a także wyjątkowe umocnienie stali.

Noże kute są wykonane z jednego kawałka materiału, umożliwiając płynne przejście głowni w rękojeść. Cechuje je długotrwała ostrość krawędzi oraz większa trwałość. Znaczna twardość utrudnia jednak nieco ich ostrzenie, generując konieczność korzystania z wyjątkowo wytrzymałej, diamentowej lub ceramicznej ostrzałki. Kute noże są zazwyczaj cięższe, co pozwala na ich doskonałe wyważenie. Podczas korzystania z nich, znacznie rzadziej dochodzi do ześlizgnięcia się ręki z rękojeści na ostrze. Takie narzędzia charakteryzuje również doskonała estetyka. W konsekwencji są one prestiżowym elementem wyposażenia każdego kucharza, inspirującym go podczas przyrządzania kolejnych potraw.

Noże walcowane i kute – które wybrać?

Zastanawiasz się, który nóż wybrać – walcowany czy kuty? Oba modele mają wiele zalet, a wybór idealnego rozwiązania nie należy do najłatwiejszych. Jeżeli planujesz intensywnie eksploatować narzędzie do krojenia, zdecyduj się na egzemplarz kuty. Z uwagi na swoją twardość, bez trudu wytrzyma on codzienne, natężone użytkowanie. Prawidłowo wyważony kuty nóż nie powinien męczyć Twojej dłoni nawet przy długotrwałym krojeniu. Ręcznie wykuwany, jest nierzadko prawdziwym dziełem sztuki – będąc świadectwem pasji swojego właściciela oraz samego twórcy.

Jeśli natomiast szukasz modelu o cienkim ostrzu – odpowiedniego do precyzyjnej obróbki produktów spożywczych – sięgnij po lżejszą wersję walcowaną. Będzie ona zazwyczaj bardziej przystępna cenowo, wymagając jednak częstszego ostrzenia. Noże walcowane to produkt, który sprawdzi się zarówno w amatorskim, jak i profesjonalnym użytku. Wybierając egzemplarze wysokiej jakości zyskasz pewność, że posłużą Ci one przez długi czas, każdorazowo umożliwiając łatwe krojenie, siekanie czy porcjowanie mięs lub warzyw.

Noże kute lub walcowane to narzędzia niezbędne w każdej kuchni. Wykonane z maksymalną precyzją i użyciem najwyższej jakości materiałów, są solidne i wygodne w codziennej eksploatacji. Każda z technik ich wytwarzania wpływa na określone zalety, które można łatwo dopasować do osobistych preferencji użytkownika. Powoduje to, że wybór idealnego noża nie powinien sprawiać większego problemu żadnej z zainteresowanych osób.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *