12.06-14.06 jesteśmy na urlopie - z kodem: PROMO wszystko -10% !

Jakie noże i akcesoria będą niezbędne do zrobienia sushi?

Sushi to potrawa uwielbiana przez tysiące osób na całym świecie. Misterna kompozycja owoców morza, ryżu i wodorostów jest uważana za jedno z najzdrowszych dań, doskonale nadając się na przekąskę podczas imprezy, wieczoru przed telewizorem czy romantycznej randki. Aby przygotować perfekcyjne sushi, musisz zaopatrzyć się w niezbędne narzędzia – odpowiednie noże i akcesoria do gotowania oraz serwowania. Co dokładnie będzie Ci potrzebne?

Noże do sushi – jakie będą niezbędne?

Kluczem do sukcesu podczas przyrządzania sushi jest perfekcyjnie ostry nóż. Musi posiadać takie ostrze, by umożliwiało ono pokrojenie ryby i innych składników bez ich miażdżenia czy szarpania. W tym celu najlepiej sprawdzają się modele długie i cienkie, o jednostronnym ostrzu. Najlepszy nóż do sushi będzie wygodnie i stabilnie leżeć w dłoni, nie prowadząc do jej zmęczenia oraz pozwalając Ci czerpać radość z przygotowywania potrawy. Powinien być on także maksymalnie wytrzymały, nie tracąc swych właściwości wraz z upływem czasu.

W sprzedaży dostępne są zróżnicowane modele noży, które przydadzą się podczas przyrządzania sushi. Podstawowym narzędziem będzie model typu yanagiba, chętnie wybierany przez doświadczonych szefów kuchni. Dzięki długiemu i cienkiemu ostrzu gwarantuje on doskonałą precyzję podczas krojenia ryb.

Kolejnym nożem, który warto wykorzystać w trakcie przygotowywania sushi jest deba. To cięższy i bardziej solidny model, po który dobrze jest sięgnąć, jeśli planujesz pokroić twarde ryby. Jest on zarazem narzędziem uniwersalnym, umożliwiającym również sprawne porcjowanie mięsa drobiowego.

Godnym polecenia nożem do sushi jest santoku, czyli połączenie noża szefa kuchni i tasaka. To narzędzie niezwykle wszechstronne, które przyda się zarówno podczas siekania warzyw, jak i krojenia ryb.

Chcesz, aby Twoje sushi przyozdobiły wyjątkowo cienkie plasterki warzyw? Koniecznie sięgnij po nóż usuba o prostym ostrzu i jednostronnym szlifie. Taki model jest chętnie używany przez profesjonalistów podczas krojenia jarzyn będących składnikiem różnego rodzaju dań – w tym także sushi.

Akcesoria przydatne do zrobienia i podania sushi

Wiesz już, jakie noże do sushi pomogą Ci w stworzeniu perfekcyjnie wyglądającego dania. Nie można jednak pomijać istotnej roli akcesoriów, które pozwolą uzyskać idealny efekt końcowy. Są one niezbędne, aby w odpowiedni sposób przyrządzić i podać potrawę oraz w ciekawy sposób ją wyeksponować.

W trakcie szykowania dania przyda Ci się garnek do gotowania ryżu. Prawidłowe przyrządzenie tego składnika jest bowiem niezbędne, aby uzyskać zwarte i perfekcyjnie uformowane sushi. Jeżeli chcesz przygotować omlet tamago, zaopatrz się także w specjalną patelnię, dedykowaną do pieczenia tego japońskiego specjału o podłużnym bądź kwadratowym kształcie.

Kolejnym przydatnym produktem jest mata bambusowa. To na niej zwiniesz perfekcyjne rolki domowego sushi, które następnie pokroisz i ułożysz na wybranym naczyniu.

Najważniejszym z akcesoriów do podawania gotowej potrawy jest deska do sushi. Wykonana z wyselekcjonowanego drewna umożliwia estetyczne serwowanie dania, w przyjemny dla oka sposób kontrastując z jego kolorystyką. Alternatywą dla deski może stać się ceramiczny zestaw talerzy i miseczek, na których umieścisz sushi oraz sos sojowy.

Chcesz zjeść sushi lub zaproponować je swoim gościom? Nie zapomnij o pałeczkach! Przeznaczone do jedzenia orientalnych potraw, wprowadzą przyjemny i klimatyczny nastrój przy stole – pozwalając cieszyć się wyjątkowym smakiem japońskich dań.

Sushi to wyjątkowy, ceniony na całym świecie przysmak. Przygotowując je samodzielnie w zaciszu własnej kuchni, możesz zdecydować o rodzaju użytych składników – dopasowując je do własnych upodobań smakowych. Aby stworzyć idealne sushi, będziesz jednak potrzebować odpowiednio dobranych noży oraz akcesoriów, które umożliwią przyrządzenie i estetyczne podanie potrawy. Sięgnij po wysokiej jakości nóż, matę do zwijania rolek oraz deskę do serwowania i przekonaj się, jak proste i przyjemne może być własnoręczne szykowanie tego popularnego dania kuchni japońskiej.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *