Dlaczego noży nie warto myć w zmywarce?

Prawidłowa konserwacja noży ma niebagatelny wpływ na ich trwałość. Wiele osób myje takie narzędzia w zmywarce, co jest niestety częstym i szkodliwym błędem. Choć jest to działanie wygodne dla samych użytkowników, nie służy ono metalowym, plastikowym i drewnianym elementom noży. Jak mycie w zmywarce wpływa na głownię i rękojeść oraz jak właściwie dbać o noże, aby wydłużyć ich żywotność?

Szkodliwe mycie noży ze stali nierdzewnej w zmywarce

Wysoka temperatura oraz silnie działające detergenty stosowane w zmywarce to prosta droga do uszkodzenia noża. Takie czynniki doprowadzają do utleniania się stali nierdzewnej, czyli jej korozji. Skutkiem tego zjawiska jest zmiana struktury oraz właściwości mechanicznych i fizycznych materiału.

Ciepło, wysoka zawartość soli oraz środków żrących powoduje, że nawet noże, które w normalnych warunkach są odporne na korozję, mogą ulegać znacznie szybszej degradacji. Na ostrzu mogą pojawiać się początkowo niewidoczne gołym okiem uszkodzenia, które z czasem będą pogłębiać się i przybierać postać większych ubytków. Korozja może obejmować również rękojeść noża, wykonaną ze stali nierdzewnej.

Drewniane i plastikowe rękojeści a mycie w zmywarce

Kolejnym elementem, który źle znosi mycie z zmywarce, jest rękojeść noża. Egzemplarze z drewna narażone na długotrwały kontakt z wodą nasiąkają nią oraz pęcznieją. Następnie podczas schnięcia mogą odkształcać się i pękać. Także same środki chemiczne używane w trakcie zmywania negatywnie wpływają na strukturę drewna, przyspieszając jego starzenie.

Mycie w zmywarce nie jest zalecane również w przypadku noży z rękojeścią z tworzywa sztucznego. Pod wpływem wysokiej temperatury dochodzi do przerwania łańcuchów polimerowych, będących budulcem plastiku. Wpływa to na osłabienie rękojeści – jej matowienie i łuszczenie się. Tak nadwątlona, jest również bardziej podatna na uszkodzenia mechaniczne na skutek upadku czy nadmiernego nacisku.

Jak prawidłowo czyścić noże kuchenne?

Aby posiadane noże jak najdłużej zachowały swoje właściwości, warto zadbać o ich właściwą konserwację. Ważne jest, aby umyć ostrze bezpośrednio po użyciu – nie dopuszczając do tego, by zalegały na nim resztki jedzenia. Noże najlepiej wypłukać w ciepłej wodzie, w razie potrzeby używając niewielkiej ilości łagodnego płynu do naczyń. Na zakończenie należy wytrzeć je do sucha miękką ściereczką.

W przypadku modeli węglowych – posiadających mniejszą odporność na korozję – dobrym pomysłem będzie każdorazowe zabezpieczanie ich głowni olejem. W tym celu można wykorzystać zwykły olej spożywczy.

Istotne jest również prawidłowe przechowywanie noży. Najlepiej trzymać je w osobnych pokrowcach, na listwie magnetycznej bądź w specjalnym bloku – nie dopuszczając, by stykały się one z innymi przedmiotami.

Czyszczenie noży japońskich – o czym pamiętać?

Typem narzędzi do krojenia wymagających specjalnej pielęgnacji są noże japońskie. Łagodna konserwacja jest wskazana z racji ich wyjątkowego wykonania i niedoścignionej ostrości. Korzystanie z niewłaściwych detergentów lub stosowanie nieprawidłowej techniki mycia może doprowadzić do szybszego zniszczenia ostrza i pogorszenia trwałości całego noża. Z tego względu lepiej sięgnąć po specjalne środki, dedykowane do czyszczenia noży japońskich. Dlaczego jest to tak istotne?

Stal damasceńska czy węglik krzemu, z których wykonywane są japońskie noże to materiały, które łatwo niszczeją na skutek kontaktu z nieodpowiednimi środkami myjącymi. Silnie działające płyny i mleczka mogą niszczyć powłokę ostrza i negatywnie wpływać na jego ostrość – warto więc zastąpić je łagodnym detergentem. Nierzadko taki produkt zawiera także substancje nawilżające, które ograniczają ryzyko korozji.

Co więcej, warto wyrobić w sobie nawyk nieumieszczania noża w zlewozmywaku pełnym naczyń. Po pierwsze, kontakt z nimi może uszkodzić delikatną krawędź ostrza. Po drugie natomiast, wkładając dłonie do zlewu można łatwo zranić się ostrą głownią, ukrytą pod talerzami czy innymi sztućcami. Czyszcząc nóż japoński zaraz po użyciu oraz zachowując pewną wprawę i ostrożność, znacząco ułatwisz sobie proces jego konserwacji, poprawisz trwałość ostrza oraz zminimalizujesz ryzyko przypadkowego przecięcia skóry.

Chcesz, by Twój ulubiony nóż służył Ci jak najdłużej? Pamiętaj o jego odpowiedniej pielęgnacji. Jest ona szczególnie istotna w przypadku noży japońskich, które są tworzone w taki sposób, aby zachować swą trwałość i maksymalną ostrość jak najdłużej. Stosując łagodne środki myjące, rezygnując z używania zmywarki oraz odpowiednio susząc i przechowując narzędzia do krojenia będziesz cieszyć się ich doskonałymi właściwościami przez wyjątkowo długi czas.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *