Grzybobranie to nie tylko popularna forma spędzania wolnego czasu, ale także doskonała okazja do bliskiego kontaktu z naturą. Aby w pełni cieszyć się tym zajęciem, warto zaopatrzyć…
Noże do krojenia owoców: Jakie noże sprawdzają się najlepiej?
Owocowe desery, świeże sałatki czy ozdobne talerze z owocami to tylko niektóre z dań, które wymagają precyzyjnego krojenia owoców. Wybór odpowiedniego noża do tego zadania może…
Jak prawidłowo czyścić noże?
Noże są nieodłącznym elementem każdej kuchni. Używane codziennie do krojenia, siekania czy filetowania, wymagają odpowiedniej pielęgnacji, by służyły nam jak najdłużej. Czy na pewno jednak wiesz,…
Nóż szefa kuchni – co to jest i jak go wybrać?
Czy wiesz, że nóż szefa kuchni to prawdziwy bohater w każdej profesjonalnej kuchni? Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją kulinarną przygodę, odpowiednio…
W czym tkwi przewaga japońskich narzędzi ogrodniczych?
Każdy miłośnik prac w ogrodzie doskonale zdaje sobie sprawę z istotnej roli użytkowanych narzędzi. Wysokiej klasy nożyce, piły czy noże umożliwiają bezproblemowe wykonywanie…
Jakie akcesoria do ostrzenia noży warto mieć w domu?
Krojenie tępym nożem to żadna przyjemność. Brak jego regularnego ostrzenia negatywnie wpływa na jakość i precyzję cięcia oraz komfort pracy kucharza. W sprzedaży dostępne są jednak…
Jak przechowywać noże aby służyły nam jak najdłużej?
Noże to narzędzia nieodzowne w każdej kuchni – zarówno amatorskiej, jak i profesjonalnej. Aby jednak nie traciły zbyt szybko swojej ostrości oraz były niepodatne na rdzę…
Krój jak profesjonalista: kurs krojenia w kostkę, plastry i inne kształty
Przygotowując sałatkę, zupę lub danie główne, możesz pokroić produkty w różne kształty. Do jednych potraw odpowiednia będzie kostka lub słupki, podczas gdy do innych…
Od mięsa, przez rybę, po warzywa. Nóż Santoku – jak używać go na co dzień?
Bez względu na to, czy każdego dnia kroisz produkty mięsne, czy warzywa i owoce – możesz sięgnąć po nóż Santoku. To uniwersalne narzędzie, które pozwoli Ci na precyzyjne porcjowanie…
Perfekcyjne Sashimi – Jak wykorzystać Nóż Yanagiba do bezbłędnych kawałków ryby
Sashimi to oryginalny przysmak z ryb, który pochodzi z Japonii. Jego miłośników można jednak spotkać na całym świecie – także w Polsce. Potrawa ta zapewnia wyjątkowe doznania…