Krojenie tępym nożem to żadna przyjemność. Brak jego regularnego ostrzenia negatywnie wpływa na jakość i precyzję cięcia oraz komfort pracy kucharza. W sprzedaży dostępne są jednak…
Jak przechowywać noże aby służyły nam jak najdłużej?
Noże to narzędzia nieodzowne w każdej kuchni – zarówno amatorskiej, jak i profesjonalnej. Aby jednak nie traciły zbyt szybko swojej ostrości oraz były niepodatne na rdzę…
Krój jak profesjonalista: kurs krojenia w kostkę, plastry i inne kształty
Przygotowując sałatkę, zupę lub danie główne, możesz pokroić produkty w różne kształty. Do jednych potraw odpowiednia będzie kostka lub słupki, podczas gdy do innych…
Od mięsa, przez rybę, po warzywa. Nóż Santoku – jak używać go na co dzień?
Bez względu na to, czy każdego dnia kroisz produkty mięsne, czy warzywa i owoce – możesz sięgnąć po nóż Santoku. To uniwersalne narzędzie, które pozwoli Ci na precyzyjne porcjowanie…
Perfekcyjne Sashimi – Jak wykorzystać Nóż Yanagiba do bezbłędnych kawałków ryby
Sashimi to oryginalny przysmak z ryb, który pochodzi z Japonii. Jego miłośników można jednak spotkać na całym świecie – także w Polsce. Potrawa ta zapewnia wyjątkowe doznania…
Techniki krojenia i szatkowania – profesjonalny poradnik
Krojenie i szatkowanie to czynności powtarzane w kuchni niemal każdego dnia. Bez nich niemożliwe byłoby podzielenie warzyw, owoców czy ziół na fragmenty o odpowiedniej wielkości. Wspomniane wyżej…
Noże do krojenia – jakie noże wybrać do kuchni?
Noże to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia każdej kuchni. Bez nich niemożliwe byłoby przygotowanie większości posiłków – czy to kanapek i obiadów, czy też bardziej wyszukanych dań.…
Dlaczego noży nie warto myć w zmywarce?
Prawidłowa konserwacja noży ma niebagatelny wpływ na ich trwałość. Wiele osób myje takie narzędzia w zmywarce, co jest niestety częstym i szkodliwym błędem. Choć jest…
Noże specjalistyczne – kiedy i jak ich używać?
Noże specjalistyczne to narzędzia nieodzowne w każdej kuchni. Obowiązkowe w profesjonalnych restauracjach, znajdą zastosowanie również w domach osób amatorsko przyrządzających różnego rodzaju potrawy. W sprzedaży…
Jak sprawdzić ostrość japońskiego noża kuchennego?
Nie jest żadną tajemnicą, że tępe noże są bardziej niebezpieczne i łatwiej o nieszczęśliwy wypadek podczas pracy z nienaostrzonym nożem. Tępe noże kuchenne wymagają większej siły…