Noże są nieodłącznym elementem każdej kuchni. Używane codziennie do krojenia, siekania czy filetowania, wymagają odpowiedniej pielęgnacji, by służyły nam jak najdłużej. Czy na pewno jednak wiesz,…
Nóż szefa kuchni – co to jest i jak go wybrać?
Czy wiesz, że nóż szefa kuchni to prawdziwy bohater w każdej profesjonalnej kuchni? Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją kulinarną przygodę, odpowiednio…
W czym tkwi przewaga japońskich narzędzi ogrodniczych?
Każdy miłośnik prac w ogrodzie doskonale zdaje sobie sprawę z istotnej roli użytkowanych narzędzi. Wysokiej klasy nożyce, piły czy noże umożliwiają bezproblemowe wykonywanie…
W czym tkwi przewaga japońskich narzędzi ogrodniczych?
Każdy miłośnik prac w ogrodzie doskonale zdaje sobie sprawę z istotnej roli użytkowanych narzędzi. Wysokiej klasy nożyce, piły czy noże umożliwiają bezproblemowe wykonywanie…
Jakie akcesoria do ostrzenia noży warto mieć w domu?
Krojenie tępym nożem to żadna przyjemność. Brak jego regularnego ostrzenia negatywnie wpływa na jakość i precyzję cięcia oraz komfort pracy kucharza. W sprzedaży dostępne są jednak…
Jak przechowywać noże aby służyły nam jak najdłużej?
Noże to narzędzia nieodzowne w każdej kuchni – zarówno amatorskiej, jak i profesjonalnej. Aby jednak nie traciły zbyt szybko swojej ostrości oraz były niepodatne na rdzę…
Krój jak profesjonalista: kurs krojenia w kostkę, plastry i inne kształty
Przygotowując sałatkę, zupę lub danie główne, możesz pokroić produkty w różne kształty. Do jednych potraw odpowiednia będzie kostka lub słupki, podczas gdy do innych…
Od mięsa, przez rybę, po warzywa. Nóż Santoku – jak używać go na co dzień?
Bez względu na to, czy każdego dnia kroisz produkty mięsne, czy warzywa i owoce – możesz sięgnąć po nóż Santoku. To uniwersalne narzędzie, które pozwoli Ci na precyzyjne porcjowanie…
Perfekcyjne Sashimi – Jak wykorzystać Nóż Yanagiba do bezbłędnych kawałków ryby
Sashimi to oryginalny przysmak z ryb, który pochodzi z Japonii. Jego miłośników można jednak spotkać na całym świecie – także w Polsce. Potrawa ta zapewnia wyjątkowe doznania…
Techniki krojenia i szatkowania – profesjonalny poradnik
Krojenie i szatkowanie to czynności powtarzane w kuchni niemal każdego dnia. Bez nich niemożliwe byłoby podzielenie warzyw, owoców czy ziół na fragmenty o odpowiedniej wielkości. Wspomniane wyżej…