Filtrowanie

Noże kuchenne to niezbędne narzędzia do gotowania. Na szczególną uwagę zasługuje praktyczny nóż do chleba o wąskim, długim i charakterystycznym, ząbkowanym ostrzu. W ofercie naszego sklepu dostępne są najwyższej jakości, cenione na świecie, praktyczne noże japońskie o ręcznie kutych ostrzach. Wyjątkowo ostre i nie tracące swoich właściwości przez długie lata. Komfortowe w codziennym użytkowaniu. Przeznaczone dla wszystkich pasjonatów gotowania. Polecane przez szefów kuchni, a także kucharzy amatorów. Luksusowy, estetyczny nóż do pieczywa to także niewątpliwa ozdoba każdej przestrzeni kuchennej. Noże kuchenne najwyższej jakości.
Japoński nóż do chleba- wyjątkowa jakość i funkcjonalność
Dlaczego warto zdecydować się na nóż do chleba japońskiej marki? Są to przede wszystkim renomowane produkty, szeroko uznane na świecie przez fachowców z branży. Za ich wyjątkowe właściwości odpowiedzialna jest zazwyczaj stal nierdzewna i specjalistyczna technologia produkcji. Przy tworzeniu ostrzy stosowana jest skomplikowana technika trójwarstwowa. Metoda ta polega na tym, że rdzeń ostrza jest wykonany z twardej stali, a jego zewnętrzne powłoki ze stali miękkiej. Dzięki temu ostrza cechują się ponadstandardową ostrością, ale zachowana jest również ich pożądana elastyczność. Wszystkie japońskie noże kuchenne do pieczywa mogą pochwalić się skalą twardości Rockwella HRC w granicach ustalonych dla stalowych ostrzy o najwyższej jakości. W rezultacie możliwe jest perfekcyjne krojenie nawet bardzo świeżego pieczywa. Bochenek chleba nie straci przy tym swojego kształtu. Narzędzia długo zachowują swoją ostrość i nie wymagają częstego ostrzenia.
Bardzo przydatny w kuchni okaże się na pewno dwustronny nóż do chleba. Długi nóż z cienkim ostrzem bez ząbków jest idealny do krojenia na przykład mięsa albo warzyw. Wygodne rękojeści oraz świetne wyważenie to kolejne zalety japońskich noży. Komfort odczuwalny jest nawet podczas wielogodzinnej pracy. Stalowe rękojeści dbają o zachowanie restrykcyjnych zasad higieny. Te z naturalnego drewna zostały poddane specjalnej obróbce chemicznej i dzięki temu posiadają właściwości bakteriobójcze i są odporne na wilgoć. Drewniane rękojeści niektórych modeli zostały wzmocnione stalowymi skuwkami. To wyjątkowy nóż kucehnny.
Niebanalna estetyka – ekskluzywny nóż do chleba
Ręcznie kute noże do chleba to produkty, które zafascynują nie tylko miłośników japońskiego wzornictwa. Są to estetyczne narzędzia, które ozdobią każdą przestrzeń kuchenną. Łączą w sobie tradycyjne rzemiosło japońskie oraz najnowocześniejsze, światowe trendy. Klienci preferujący tradycyjną stylistykę do wyboru mają noże z rękojeściami z jasnego, naturalnego drewna. Unikalnie prezentują się noże ze stalowym uchwytem, stanowiące jednolitą konstrukcję z ostrzem. W modernistycznych kuchniach odnajdą się japońskie noże do chleba z trzonkiem z czarnego laminatu. Wszystkie produkty są zapakowane w estetyczne pudełka i doskonale nadają się na elegancki prezent. Wybierając noż do krojenia chleba koniecznie sprawdź naszą ofertę.
Jak ostrzyć noże do chleba – przydatne akcesoria
Każdy nóż w miarę regularnego użytkowania traci swoją zdolność do cięcia. Nie inaczej sprawa się ma, jeśli chodzi o najwyższej jakości nóż do pieczywa. Najbardziej skuteczny i najwłaściwszy sposób ostrzenia noży to użycie kamieni wodnych. Dostępne są kamienie o różnej gradacji, które odpowiadają odmiennym potrzebom. Trzeba pamiętać o tym, że właściwie używany ostry nóż do chleba jest znacznie bezpieczniejszy od tego nie naostrzonego. Pracując z ostrym nożem potrzeba mniej siły. Zmniejsza się wówczas ryzyko niefortunnego ześlizgnięcie się noża. Obok kamieni do ostrzenia noży wybrać także można ceramiczne albo diamentowe ostrzałki. Wartą uwagi alternatywą jest również profesjonalna usługa ostrzenia noży. 
Najwyższej jakości nóż do chleba – zasady pielęgnacji
Każdy, nawet ten pochodzący od renomowanego producenta nóż do chleba wymaga umiejętnej pielęgnacji. Niezwykle ważne jest przestrzeganie podstawowych zasad użytkowania. Przede wszystkim noże należy regularnie ostrzyć oraz umiejętnie przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Gdy nie są użytkowane, noże kuchenne nie powinny stykać się z innymi narzędziami, czy też kuchennymi sprzętami. Umieszczać je należy w specjalnych blokach albo na wysoko usytuowanej listwie ściennej. Idealna dla noży okaże się drewniana deska do krojenia lub ta wykonana z wysokiej jakości tworzywa sztucznego. Zbyt twarda deska kamienna albo szklana może łatwo stępić lub nawet uszkodzić nóż. Nóż do chleba trzeba zawsze używać zgodnie z jego przeznaczeniem. Po każdym użyciu należy delikatnie umyć go w ciepłej wodzie, a następnie osuszyć.
Japońskie noże kuchenne należą do najbardziej ostrych i wytrzymałych na rynku. Idealnie nadają się m.in. do krojenia chleba dzięki czemu krojenie pieczywa nawet prosto z pieca będzie łatwe i przyjemne. Stal nierdzewna to materiał z którego najcześciej wykonywany jest nóż do chleba. Ten materiał jest bowiem najłatwiejszy w utrzymaniu i długo utrzymuje swoją ostrość. Nóż do chleba od Hamono ma więcej zastosowań niż tylko krojenie pieczywa. Nóż kuchenny doskonale radzi sobie z krojeniem na plasterki i kostkę warzyw oraz owoców. Noże do chleba poradzą sobie z twardą skórką świeżego wypieku, ale również z chlebem czerstwym.
Sprawdź także pozostałe noże kuchenne od Hamono
Nóż Szefa KuchniJapoński nóż SantokuNoże BunkaNóż do warzyw NakiriNoże Sujihiki do plastrowania i sushiNoże KiritukeNóż kuchenny uniwersalnyNóż do TrybowaniaNoże YanagibaNoże UsubaNoże Deba