Krojenie tępym nożem to żadna przyjemność. Brak jego regularnego ostrzenia negatywnie wpływa na jakość i precyzję cięcia oraz komfort pracy kucharza. W sprzedaży dostępne są jednak różnorodne akcesoria, które umożliwią zaostrzenie noża. Jakie pośród nich warto posiadać i na co zwrócić uwagę podczas zakupu?
Kamienie naturalne do ostrzenia
Wykonane z kamienia naturalnego ostrzałki dawniej cieszyły się sporym powodzeniem. Obecnie są one jednak wypierane przez modele z innych materiałów, których właściwości znacząco przewyższają wersje kamienne. Pierwszą z wad tego rozwiązania jest wysoka cena, związana z trudnościami przy wydobyciu oraz obróbce. Kolejnym minusem naturalnego kamienia jest dość szybkie i nierównomierne ścieranie się, przekładające się na obniżoną skuteczność ostrzenia. Z tego względu jest on wybierany raczej przez osoby mające pewien sentyment do tego typu rozwiązania.
Kamienie ceramiczne
Wielu profesjonalnych i amatorskich kucharzy korzysta obecnie z ceramicznym kamieni do ostrzenia. Są one wykonywane m.in. z tlenku aluminium lub węglika krzemu. Takie akcesoria cechują się optymalną twardością, pozwalając na ostrzenie różnego typu noży. Wyróżniają się mniejszą podatnością na zapychanie, niż modele przygotowane z kamienia naturalnego. Wersja z węglika krzemu SiC pozwoli Ci bez trudu ścierać nawet najbardziej twarde ostrza. Podczas wyboru kamienia ceramicznego ważne jest, aby sięgać po produkty wysokiej jakości. Kupując tanie egzemplarze musisz liczyć się z ich nierównomiernym ścieraniem, a w konsekwencji – skróceniem żywotności.
Osełki diamentowe
Jeżeli szukasz akcesoriów do ostrzenia o doskonałej trwałości, weź pod uwagę osełki diamentowe. Są one najczęściej wykonane z metalowej płytki bądź pręta, pokrytych diamentowym pyłem. Z uwagi na wyjątkową twardość diamentów i ich wykorzystywanie do cięcia najbardziej wymagających materiałów, tego typu osełki świetnie nadają się także do ostrzenia noży. Podobnie jak w przypadku kamieni ceramicznych, także i tutaj warto zadbać o zakup akcesoriów najwyższej jakości. Tylko wtedy zyskasz pewność, że obecny na nich diamentowy pył został osadzony w optymalny sposób – co przełoży się na żywotność i efektywność ostrzałki.
Musaki do noży
Chcesz szybko podostrzyć swój nóż bez konieczności korzystania z kamienia ceramicznego? Przyda Ci się wysokiej jakości musak. Choć tego typu ostrzałka ręczna nie zastępuje tradycyjnych kamieni, pozwoli ona na łatwe podtrzymanie optymalnej ostrości narzędzi na co dzień. W sprzedaży znajdziesz między innymi trwałe i skuteczne musaki ceramiczne oraz odporne na zużycie wersje diamentowe, idealnie nadające się do twardszych noży.
Kamienie do wyrównywania
Na kamieniu ceramicznym lub osełce pojawiły się nierówności? Konieczna może okazać się korekcja powierzchni ściernej. W tym celu możesz sięgnąć po wysokiej jakości kamień do wyrównywania. Jego dopracowana budowa pomoże Ci w kilka chwil skutecznie wygładzić kamienie do ostrzenia, co jest szczególnie istotne, gdy zdarza Ci się ostrzyć noże o jednostronnym szlifie.
Prowadnice do ostrzenia oraz uchwyty do kamieni
Prócz optymalnie dobranego kamienia lub osełki, w każdej kuchni warto posiadać również prowadnice do ostrzenia. Dzięki nim utrzymanie prawidłowego, stałego kąta podczas naostrzania noża nie sprawi Ci problemu. Równie ważnym akcesorium jest podstawka do kamieni. Jej zadaniem jest utrzymanie osełki lub kamienia na miejscu, co znacząco przekłada się na komfort, efektywność oraz bezpieczeństwo podczas ostrzenia noży.
Gumki i olejki do usuwania rdzy
Nieprawidłowa bieżąca pielęgnacja noży może doprowadzić do pojawienia się na nich ognisk korozji. Aby je zlikwidować, wypróbuj specjalne gumki do usuwania rdzy. To akcesorium pozwoli Ci w bezpieczny sposób usunąć wszelkie zabrudzenia oraz rdzę z noży i innych narzędzi ze stali, a w konsekwencji – przygotować je do dalszego ostrzenia. Alternatywnie możesz wykorzystać także olejek do usuwania rdzy. Chcesz zabezpieczyć ostrze przed korozją? Sięgnij po olejek kameliowy do konserwacji, który zapobiegnie oksydacji i rdzewieniu noża.
Lubisz cieszyć się precyzyjnym krojeniem mięs, warzyw czy owoców? Obowiązkowo zadbaj o ostrze swojego noża! W sprzedaży znajdziesz szeroką gamę zróżnicowanych akcesoriów, które pomogą Ci podtrzymać ostrość narzędzi. Wybierając wysokiej jakości kamienie do ostrzenia, musaki, prowadnice czy gumki do likwidacji rdzy łatwiej i na dłużej zachowasz doskonałe właściwości noża, chętniej sięgając po niego podczas przygotowywania kolejnych dań.