Można by długo mówić o doskonałej jakości ręcznie kutych noży kuchennych MIYABI, niespotykanej ostrości i najlepszych właściwościach tnących… Wydaje się jednak, że nawet najpiękniej skomponowane słowa nie są w stanie oddać tego, co japońskie noże uznanej w świecie marki zapewniają – imponującej precyzji i wygody użytkowania, oraz zachwytu nad kunsztem zajmujących się ich produkcją rzemieślników. Z nożami MIYABI wykonywanie obowiązków w kuchni staje się czymś więcej niż tylko pracą. To zaproszenie do wejścia na mistrzowski poziom z najlepszymi narzędziami, w jakie może wyposażyć się każdy szef kuchni – znakomitej klasy japońskimi nożami MIYABI.

Noże dla Szefów Kuchni i pasjonatów gotowania

Marka japońskich noży MIYABI z pewnością poruszyła światem profesjonalnych akcesoriów kuchennych. Wniosła sporo świeżości i udowodniła, że „doskonałe japońskie noże” to nie tylko zgrabne hasło, lecz także rzeczywistość, osiągalna zarówno dla zawodowych szefów kuchni, jak i entuzjastów sztuki gotowania. Na czym polega jej fenomen?

Japońskie rzemiosło wykuwania noży

MIYABI to marka stworzona przez niemieckiego lidera o światowej renomie – firmę Zwilling, która zajmuje się produkcją znakomitych noży i akcesoriów kuchennych. Noże kuchenne sygnowane marką MIYABI są ręcznie wykuwane przez japońskich rzemieślników, a ich produkcja ma miejsce w Seki – znanym już od XIV wieku jako stolica wytwarzania niepowtarzalnych samurajskich mieczy.

Jak powstają kute noże kuchenne MIYABI?

Zachwycające ostrością i designem noże kuchenne MIYABI powstają w złożonym procesie, który – gdyby podzielić go na etapy – obejmuje ponad 100 kroków i zajmuje więcej niż 40 dni. To niezaprzeczalny dowód na to, że marka znakomitych noży kutych MIYABI nie jest nastawiona na masową produkcję, lecz uwzględnia przemyślany proces, w którym uczestniczą najlepsi rękodzielnicy z Kraju Kwitnącej Wiśni. To właśnie oni zajmują się ręczną produkcją noży kuchennych MIYABI – doskonałej jakości małych dzieł sztuki stanowiących popis japońskiej sztuki rzemieślniczej.

6 serii, wiele rodzajów ekstremalnie ostrych noży prosto z Japonii – poznaj i wybierz idealne noże dla siebie.

Seria noży kuchennych MIYABI 4000FC

Miyabi 4000FC

Seria noży kuchennych MIYABI 4000FC w pełni odwzorowuje kunszt japońskich rzemieślników. Dzięki świetnym właściwościom noże MIYABI 4000FC znacznie ułatwiają wykonywanie zadań podczas pracy w kuchni. Są niezwykle ostre, a przy tym bardzo twarde – około 61+/-1 HRC. Proces hartowania odbywa się w wyjątkowo niskiej temperaturze, co wpływa na ich finalną twardość i tym samym tak wysokie walory użytkowe. Ostrza noży wykonane są ze stali wysokowęglowej FC61, natomiast piękna rękojeść – ze szczególnego rodzaju drewna pakka. To właśnie stylowa rękojeść oraz charakterystyczne zdobienie na linii ostrza wpływają na estetykę wszystkich noży kuchennych MIYABI 4000FC, co w połączeniu z ich funkcjonalnością sprawia, że stają się niezastąpionym narzędziem w każdej kuchni.

Seria noży kuchennych MIYABI 5000FCD

miyabi 5000fcd

Piękne japońskie noże kuchenne MIYABI 5000FCD, obok nadzwyczajnej ostrości, zachwycają także elegancką linią, trafiając nawet w najbardziej wymagające gusta szefów kuchni i ceniących jakość pasjonatów gotowania. Wyjątkowym atutem noży z tej serii jest ostrze produkowane w specjalny sposób. Jego rdzeń powstaje z wysokowęglowej stali FC61, którą okuwa się kolejno 49 warstwami unikatowej stali damasceńskiej. To właśnie za jej sprawą na każdym ostrzu znajduje się piękny i niepowtarzalny wzór. W szerokim wachlarzu zalet japońskich noży MIYABI 5000FCD swoje miejsce zaznacza wyraźnie także wyjątkowa wytrzymałość (niestraszne im nawet intensywne, długotrwałe użytkowanie!). Noże MIYABI 5000FCD również mają rękojeść wykonaną z drewna pakka która została ozdobiona pięknym pinem.


Seria noży kuchennych MIYABI 5000MCD

MIYABI 5000MCD

Jedną z cech, która sprawia, że z nożami z serii MIYABI 5000MCD tak świetnie się pracuje, jest ich doskonałe wyważenie. Na wygodę oraz sprawność użytkowania wpływa też rękojeść, która idealnie układa się w ręce. Swój atrakcyjny design zawdzięcza zastosowaniu wyjątkowej urody drewna brzozy Masur, z którego powstaje rekojeść. Rdzeń ostrza noży MIYABI 5000MCD, który produkowany jest ze stali MicroCarbide MC63, otacza aż 100 warstw doskonałej stali damasceńskiej, hartowanej w sposób, który umożliwia uzyskanie twardości na poziomie 63+/-1 HRC. Dzięki temu japońskie, ręcznie kute noże kuchenne pochodzące z cenionej serii MIYABI 5000MCD imponują swoimi właściwościami tnącymi, które doceniają profesjonalni szefowie kuchni.

Seria noży kuchennych MIYABI 5000MCD 67

MIYABI 5000MCD 67

Seria noży MIYABI 5000MCD 67 wspaniale oddaje to, co najlepsze i najbardziej wartościowe w fascynującym cały świat japońskim rzemiośle produkcji noży. Użytkownikom zapewnia komfort i szybkość pracy, a także jej bezpieczny przebieg. Przygotowywanie posiłków z nożami MIYABI 5000MCD 67 staje się więc nie tylko łatwiejsze, ale też zdecydowanie bardziej sprawne. Na uwagę zasługują przede wszystkim ich niepowtarzalne ostrza. Powstają one aż ze 133 warstw stali damasceńskiej, które układają się w przepiękny wzór (unikatowy na każdym nożu!), a ponadto zapewniają genialną wprost twardość – rzędu 66+/-1 HRC. Jest to możliwe dzięki stosowanej przez producenta MIYABI szczególnej metodzie hartowania, która wpływa także na finalną ostrość i stabilność noży z serii 5000MCD 67. Każde z tych małych dzieł japońskiego rzemiosła wieńczy elegancka i wygodnie układająca się w dłoni rękojeść z drewna czarnego jesionu ozdobiona pięknym pinem.


Seria noży kuchennych MIYABI 6000MCT

Miyabi 6000MCT
Seria noży MIYABI 6000MCT w japońskim stylu charakteryzuje się twardym ostrzem zapewniającym niezwykle precyzyjne cięcie. Do produkcji jego rdzenia wykorzystuje się stal MicroCarbide MC63, a następnie otacza go dwoma warstwami stali o różnym poziomie twardości które ochraniają bardzo twarde ostrze i nadają elastyczność. Dzięki tej technice w czasie hartowania nadają one całemu ostrzu wysoką wartość ok. 63 HRC (w skali twardości Rockwella). Noże kuchenne MIYABI 6000MCT są więc bardzo wytrzymałe i ostre, a przy tym zachowują elastyczność, która pozwala na dokładne i wygodne użytkowanie bez uczucia nadmiernego zmęczenia nawet w czasie wielogodzinnej pracy w kuchni. Każdy nóż ma ręcznie wykuwane ostrze, co wpływa na wysoce estetyczny, oryginalny wygląd – tym bardziej, że na jego powierzchni znajdują się niewielkie wgłębienia (efekt zapewniony przez młotkowane wykończenie „Tsuchime”). Poza podkreśleniem niepowtarzalnego designu pełnią one bardzo praktyczną funkcję – zapobiegają przywieraniu produktów podczas krojenia. Rękojeść o ergonomicznym kształcie, wykonana z ciemnobrązowego drewna kokobolo, umożliwia pewny, stabilny chwyt i nadaje nożom elegancki wygląd.

Seria noży kuchennych MIYABI 7000D

Miyabi 7000D
W japońskich nożach kuchennych z serii MIYABI 7000D można znaleźć wiele atutów przesądzających o ich wysokiej jakości. Zaletą, która wysuwa się na pierwszy plan, jest z pewnością wyjątkowe ostrze – jego rdzeń produkowany jest ze szczególnej stali CMV60, której skład opiera się na mieszance molibdenu, wanadu i kobaltu. Następnie producent doskonałych noży MIYABI stosuje otaczającą rdzeń 64-warstwową stal damasceńską, znaną ze swych nieprzeciętnych właściwości (jest to stal nierdzewna). Podczas procesu hartowania twardość ostrza dochodzi do 60+/-1 HRC, nadając japońskim nożom MIYABI 7000D wysoką odporność na ścieranie i długo utrzymującą się ostrość. Optymalnie wyważona rękojeść wykonywana z przypominającego drewno, specjalnego materiału – micarty (połączenia wielowarstwowego lnu z żywicą syntetyczną) posiada wykończenie ze stali nierdzewnej, co daje nożom dużą wytrzymałość, odporność na wilgoć, a ponadto efektowny wygląd.