Japońskie noże Masahiro – dla profesjonalistów i pasjonatów gotowania

Japoński producent prestiżowych noży kuchennych

Korzenie firmy Masahiro Co. Ltd. sięgają roku 1932. Już przez niemal cały wiek stojąca na czele przedsiębiorstwa rodzina Hattori utrzymuje pozycję lidera w branży, który dziś bez wątpienia ustanawia standardy produkcji nadzwyczaj ostrych i wytrzymałych noży kuchennych. Przenosząc się w lata 60. XX wieku stajemy się świadkami przełomowych wydarzeń w branży wytwarzania noży dla szefów kuchni oraz entuzjastów sztuki kulinarnej. To właśnie wtedy Masahiro opracowuje stal MBS-26, którą po dziś dzień uważa się za jedną z najlepszych, jakiej można użyć do produkcji wysoko jakościowego noża kuchennego. W 1962 roku na rynek trafia pierwsza seria MSC, obejmująca niezwykle trwałe i ostre noże z tej wysokowęglowej stali nierdzewnej. Innowacyjne rozwiązania i nieustanna praca całego sztabu specjalistów do dziś wyznaczają kierunek rozwoju cenionej w świecie marki noży Masahiro.

Jakość japońskich noży kuchennych Masahiro

Dbając o niezmiennie wysoką jakość swoich produktów, Masahiro za pomocą nowoczesnych technologii udoskonala stal, uzyskując przy tym imponujące parametry w odniesieniu do ostrości noży kuchennych, ich trwałości oraz odporności na korozję. Wytrwała praca wykwalifikowanych członków załogi Masahiro, od właścicieli po wybitnych rzemieślników, odbywa się w japońskim mieście Seki, w prefekturze Gifu, gdzie mieści się siedziba firmy.

Miejsce jest nieprzypadkowe, ponieważ to właśnie tu już od ponad 700 lat najlepsi fachowcy dają popis sztuki rzemieślniczej, wytwarzając mistrzowskie miecze oraz noże z ostrzami niczym brzytwa. O wręcz symbolicznym wymiarze tej lokalizacji można mówić również w odniesieniu do prowadzonych statystyk – koncentruje się tu aż 60% całej produkcji noży w Japonii. Na tak silnym fundamencie wytrwałej pracy i tradycji rzemieślniczej nie mogły powstać tu inne jak prestiżowe noże kuchenne Masahiro o niespotykanej ostrości, którą w dużej mierze zawdzięczają wspomnianej już stali wysokowęglowej MBS-26.

Wysokowęglowa stal nierdzewna MBS-26 – innowacja Masahiro

Rodzina Hattori, kierując stworzoną przez siebie firmą Masahiro, od początku nastawiona była na rozwój oraz osiąganie coraz to wyższych celów w dziedzinie wytwarzania noży kuchennych wyjątkowo ostrych i o znakomitych parametrach użytkowych. Specjaliści Masahiro opracowali więc – we współpracy z japońskim producentem stali Daido Co. Ltd. – wyjątkową stal MBS-26, którą do tej pory wykorzystuje się do produkcji ostrzy noży zajmujących tak wysoką pozycję na rynku światowym. MBS-26 to niezwykły stop węgla oraz m.in. chromu, manganu i molibdenu z wanadem. Tę wysokowęglową stal nierdzewną zalicza się do grupy stali VG i przyrównuje się ją do renomowanej stali VG-10. Jej największymi zaletami, które tak bardzo cenią profesjonalni szefowie kuchni, jak i najbardziej wymagający pasjonaci gotowania, pozostają: ponadprzeciętna ostrość oraz fakt, że noże z ostrzami ze stali MBS-26 niezwykle długo ją utrzymują, bardzo duża odporność, jak i łatwość ostrzenia.

8 serii najwyższej klasy japońskich noży kuchennych

Japoński producent Masahiro oferuje 8 doskonałych serii noży kuchennych, przeznaczonych zarówno do profesjonalnego użytku, jak i na potrzeby prawdziwych entuzjastów sztuki gotowania.

 

Seria noży kuchennych MASAHIRO MSC

 

Masahiro MSC to pierwsza seria kuchennych noży wprowadzona przez producenta w 1962 roku. Wówczas skierowana była przede wszystkim do osób prywatnych. Już od ponad pół wieku noże te cieszą się zaufaniem oraz ogromnym zainteresowaniem ze strony klientów, którzy szukają przede wszystkim 3 cech:

  • doskonałej jakości,
  • trwałości
  • wyjątkowej ostrości noży do domowego użytku.

Ich ostrza do tej pory powstają ze znakomicie sprawdzającej się stali MBS-26, która poddawana obróbce cieplnej zyskuje idealne właściwości tnące i zapewnia duży komfort podczas krojenia, siekania itd.

W opracowanym przez właścicieli firmy, rodzinę Hattori, 3-stopniowym procesie hartowania noże kuchenne Masahiro MSC osiągają wysoki stopień twardości 58-59 HRC. Noże są więc nie tylko odpowiednio twarde, ale także ekstremalnie ostre, a co najważniejsze przez długi czas pozostają w tak niezawodnej formie. Świetnie wyprofilowana rękojeść z drewna pakka wygląda pięknie i bardzo elegancko, a ponadto niezwykle wygodnie układa się w dłoni, pozwalając na nawet długą pracę w kuchni bez uczucia zmęczenia.

Seria Masahiro BWH zawiera podstawowe i niezbędne w każdej domowej kuchni noże: nóż szefa kuchni 180 mm; mały nóż uniwersalny 120 mm; nóż Santoku 165 mm; nóż Nakiri 160 mm.

Seria noży kuchennych MASAHIRO MV

 

W serii noży kuchennych Masahiro MV znajdują się produkty o bardzo twardych i odpornych ostrzach, które wykonuje się z wysokowęglowej nierdzewnej stali MBS-26 z dodatkiem wanadu oraz molibdenu. W 3-stopniowym procesie hartowania producent Masahiro uzyskuje twardość każdego z ostrza na poziomie 58-59 HRC. Dzięki temu noże kuchenne z serii MV umożliwiają bardzo precyzyjne oraz gładkie cięcie. Piękna i naturalna rękojeść powstająca z drewna pakka nie tylko podkreśla estetyczny design noży Masahiro, lecz również ich niezwykłą funkcjonalność. Cechuje się bowiem właściwościami bakteriobójczymi oraz dużą odpornością na wilgoć. Wyjątkowa seria japońskich noży Masahiro MV skierowana jest zarówno do zawodowych szefów kuchni, jak i do amatorów kulinarnych działań.

Seria noży kuchennych Masahiro MV zawiera: nóż szefa kuchni występujący w dwóch rozmiarach – 180 mm i 210 mm; nóż Santoku 175 mm; nóż Nakiri 165 mm; nóż uniwersalny w dwóch rozmiarach – 120 mm i 150 mm.

Seria noży kuchennych MASAHIRO MV-S

 

Noże kuchenne z serii Masahiro MV-S charakteryzują się wyjątkowo twardym ostrzem zintegrowanym z elegancką rękojeścią wykonaną ze stali. Perforacje, które się na niej znajdują, wzmacniają chwyt, a więc i zarazem podnoszą komfort użytkowania. Samo ostrze produkowane jest ze słynącej z doskonałych właściwości stali MBS-26. W procesie hartowania uzyskuje ono twardość na poziomie 58-59 HRC, co czyni z japońskich noży Masahiro MV-S w wysokim stopniu odporne i trwałe narzędzia w rękach szefów kuchni i nie tylko. Poddawane nawet intensywnej eksploatacji w codziennej kuchennej pracy na długo zachowują ostrość i parametry, które wpływają na dużą wygodę użytkowania. Połączenie doskonałych walorów wraz z pięknym designem sprawia, że po noże Masahiro MV-S chętnie sięgają nie tylko profesjonalni szefowie kuchni, ale także wymagający estetyki i funkcjonalności pasjonaci gotowania.

W ramach serii MV-S dostępne są podstawowe noże kuchenne takie jak: nóż szefa kuchni w trzech rozmiarach – 180 mm, 210 mm i 240 m; nóż Santoku 175 mm; dwa noże uniwersalne w rozmiarach 120 mm i 150 mm.

Seria noży kuchennych MASAHIRO MV-H

 

Motywacją do stworzenia znakomitej serii kuchennych noży Masahiro MV-H była chęć spełnienia potrzeb amerykańskich i europejskich szefów kuchni, którzy przyzwyczajeni są do korzystania z noży w stylu zachodnim. Tym, co szczególnie doceniają ich użytkownicy, jest doskonała równowaga pomiędzy elastycznością a twardością każdego noża. Ostrza noży Masahiro MV-H są wykuwane ze stali MBS-26, a następnie hartowane aż do momentu, w którym osiągają imponującą twardość 58-59 HRC. W ten sposób mogą zapewnić wyjątkowo lekkie i pewne cięcie, co ma szczególne znaczenie podczas długotrwałej pracy w kuchni. Do wykonania rękojeści japońskich noży producent Masahiro stosuje specjalny materiał polyacetal, który cechuje się odpornością na działanie wody oraz znany jest z właściwości bakteriobójczych.

Seria japońskich noży kuchennych Masahiro MV-H zawiera: nóż szefa kuchni w trzech rozmiarach – 180 mm, 210 mm, 240 mm; nóż Santoku 175 mm; nóż Sujihiki 270 mm; nóż uniwersalny w trzech rozmiarach – 90 mm, 120 mm, 150 mm; nóż do wykrawania 160 mm; nóż do plastrowania 200 mm; nóż do pieczywa 240 mm.

Seria noży kuchennych MASAHIRO BWH

 


Seria japońskich noży kuchennych Masahiro BWH powstała na fundamencie rozwiązań z profesjonalnej serii noży MV-H, a rozróżniającą je rzeczą jest brak skuwki między ostrzem a rękojeścią. Japońscy rzemieślnicy reprezentujący markę Masahiro wykuwają ostrza tych noży ze stali molibdenowo-wanadowej MBS-26. Proces hartowania przebiega w 3 etapach, a w jego efekcie każde ostrze cechuje się twardością rzędu 58-59 HRC. Cała seria Masahiro BWH elegancko się prezentuje, a oprócz walorów estetycznych nie można odmówić jej także cenionej funkcjonalności. Obok ekstremalnej ostrości, która znamienna jest dla wszystkich noży kuchennych Masahiro, ich zaletę stanowi też duży komfort w czasie używania. Lekka rękojeść z drewna pakka pewnie oraz wygodnie leży w dłoni. Dzięki obróbce chemicznej, jakiej poddaje się ją w procesie produkcji, zyskuje też właściwości bakteriobójcze i sporą odporność na wodę.

W serii noży kuchennych Masahiro BWH są dostępne: nóż szefa kuchni w trzech rozmiarach (180 mm, 210 mm, 240 mm); nóż Santoku 175 mm; nóż Nakiri 165 mm; nóż Sujihiki 240 mm; nóż uniwersalny w trzech rozmiarach (90 mm, 120 mm, 150 mm); nóż do obierania 60 mm; nóż do wykrawania 160 mm; nóż do pieczywa 240 mm.

Seria noży kuchennych MASAHIRO MS-8

 

Japońskie noże kuchenne Masahiro MS-8 śmiało można określić jako małe dzieła sztuki rzemieślniczej. Niezwykle cenione przez miłośników sushi oraz kuchni japońskiej noże posiadają subtelną rękojeść z drewna magnolii, która wykończona jest estetyczną skuwką z tworzywa o dużej wytrzymałości. Poza eleganckim czy wręcz urzekającym designem noże Masahiro z serii MS-8 odznaczają się także nadzwyczajną ostrością i odpornością podczas wykonywania różnorodnych obowiązków kuchennych. W procesie wykuwania ostrzy stosowana jest stal MBS-26, która w wyniku specjalnie opracowanego procesu hartowania nabiera twardości w granicach 58-59 HRC. Odpowiednia pielęgnacja pozwala jednostronnie ostrzonym nożom Masahiro MS-8 zachować swoje właściwości przez bardzo długi czas (by utrzymać ostrość na ekstremalnie wysokim poziomie zaleca się ostrzenie ich na kamieniach wodnych).

Seria japońskich noży Masahiro MS-8 obejmuje: nóż Yanagiba w trzech rozmiarach (również w wariancie dla osób leworęcznych) – 210 mm, 240 mm, 270 mm; nóż Tako-Sashimi w dwóch rozmiarach – 210 mm, 240 mm; nóż Deba w czterech rozmiarach – 135 mm, 150 mm, 165 mm, 180 mm; nóż Usuba 180 mm.

Seria noży kuchennych MASAHIRO SANKEI

 

Znamienna nazwa serii Sankei oznacza „trzy widoki” i nawiązuje do określenia, które Japończycy odnoszą do trzech najpiękniejszych miejsc w Kraju Kwitnącej Wiśni. Producent Masahiro zdecydował się opisać tym terminem jedną ze swoich wyjątkowych kolekcji noży kuchennych, które ujmują elegancką prostotą, a jednocześnie znakomitymi parametrami. Japońskie noże Masahiro Sankei przeznaczone są w głównej mierze dla entuzjastów gotowania na ich prywatny użytek, jednak dzięki swoim wybitnym właściwościom tnącym, niezwykłej wytrzymałości i innych zaletom celująco sprawdzają się także w rękach profesjonalistów. Posiadają ostrza ze stali nierdzewnej MBS-26 oraz piękną, drewnianą rękojeść wykonaną z pakka, której komfort trzymania w dłoni pozwala na płynną i szybką pracę.

W ramach serii noży kuchennych Masahiro Sankei występują: nóż szefa kuchni 180 mm; nóż Santoku 165 mm; nóż uniwersalny w dwóch rozmiarach – 90 mm oraz 150 mm; nóż do krojenia pieczywa 210 mm.

Seria noży kuchennych MASAHIRO BESSEN

 

W nożach Masahiro Bessen odzwierciedla się prawdziwy kunszt oraz wartość japońskiego rzemiosła. Jednostronnie ostrzone noże kuchenne idealnie nadają się do wykonywania czynności podczas przyrządzania sushi oraz do oprawiania ryb w wymagających warunkach sushi baru lub japońskiej restauracji. Przeznaczone do prac z rybami oraz warzywami noże typu Deba czy Yanagiba to podstawa wyposażenia każdego mistrza sushi. Ostrza tych wyjątkowych noży są wytwarzane z węglowej stali Kigami no. 2 (nie zalicza się ona do stali nierdzewnych), której produkcją zajmuje się koncern Hitachi. Specjalnie opracowana metoda hartowania doprowadza twardość ostrzy do poziomu aż 62-63 HRC, dzięki czemu stają się one ponadprzeciętnie wytrzymałe oraz charakteryzują się niebywałym stopniem ostrości. Właściwa pielęgnacja pozwala cieszyć się niezawodnością noży Masahiro Bessen przez bardzo długi czas.

W serii Masahiro Bessen dostępne są: nóż Yanagiba w czterech rozmiarach (210 mm, 240 mm, 270 mm, 300 mm); nóż Tako-Sashimi w trzech rozmiarach (210 mm, 240 mm, 270 mm) oraz nóż Deba 180 mm.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *